A HOTS bemutatja: BUSH 2019 konferencia

A BUSH 2019 konferenciaprogramja idén HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda szoros szakmai együttműködésével és szervezésében került összeállításra. A szakmai programok a zeneipar szinte minden platformján tevékenykedők számára értékes információkkal szolgálnak majd: lesz szó fesztiválszervezésről, a Kreatív Európa pályázatairól és a Music Moves Europe programról, az előadók listeing session keretében is kipróbálhatják a produkciót, és több panelt dedikálnak a zenei karrierút mobilitásának.

A BUSH 2019 szakmai programja a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda kapcsolati hálójára támaszkodva épül fel. Nevezhetjük ezt az elmúlt évek exporttevékenység-profitjának is, azonban kijelenthető, hogy egyben a teljes magyar piac érdeme is. Az elmúlt három évben a magyar könnyűzene célirányosan lehetett jelen minden meghatározó európai, amerikai és ázsiai szakmai eseményen. Ezzel párhuzamosan a résztvevő zeneipari szereplők számára is láthatóvá vált, hogy a HOTS zenei exportiroda hosszú távon tervez, és szeretné biztosítani azt a lehetőséget, hogy mind a piaci szereplők, mind a zenekarok megmutathassák, hogy egy olyan generációváltás ment végbe az itthoni könnyűzene minden szegmensében, amire érdemes lehet figyelni.

A BUSH konferenciájának idén az volt a koncepciója, hogy minden létező szakmai szektort ki tudjon szolgálni - ehhez  Music Hungary Szövetség felépítése volt az alap. A tervezés során is az vált prioritássá, hogy a zeneipar minden szegletét meg tudja szólítani a program, olyan nemzetközi szereplőkön keresztül, akiket másképp nem lenne módjuk a piaci szereplőknek ilyen közvetlen formában elérni. Ebben az értelemben külön fókuszt kapnak a fesztiválok, a menedzsment- és koncertszervezés témakörein túl a klubok, az európai támogatási rendszer, a zenei oktatással foglalkozó szakemberek, a tech és startup vállalkozások, az alkalmazott zene vagy a mental health kérdésköre, és persze megmaradtak olyan formátumok is, amikkel könnyű a BUSH-t azonosítani az elmúlt évek fényében. Ilyen például a sync és a listening sessionök, amelyek továbbra is fontos részét képzik a konferenciaprogramnak. Összeállításakor a cél a meglévő formátum és programkínálat kinyitása és a itthoni és regionális zeneipar minden szereplője számára hozzáférhetővé tétele volt, hogy Budapest megmutathassa a BUSH ideje alatt, hogy egy igazi zenei-, és kreatívipari hubbá nőtte ki magát az elmúlt években, ahol könnyű inspirálódni.

A program kapcsán Bali Dávid HOTS zenei exportiroda vezetőt kérdeztük, hogy melyik előadásokat ajánlja nemzetközi zenei karriert tervező zenei produkcióknak:
"A csütörtöki napon a norvég Geir Luedy, AURORA és Sigrid menedzsere tart - saját működése során először - egy olyan keynote-ot, ahol felfedi a tehetséggondozásról vallott elveit a két énekesnő nemzetközi karrierjén keresztül, erre a programra igazán könnyű büszkének lenni. Ezen felül tanulságos lehet a Kendrick Lamarral, Madonnával vagy a Red Hot Chili Peppersszel is dolgozó Philippe Weiss listening sessionje, az Outbreakers' Lab mentora, a Savages korábbi menedzsere, valamint a Gotan Project kiadóját működtető Sally-Anne Gross a kreatívipari kiégésről és a mental health problémákról tart workshopot, a pénteki napon pedig Jónás Vera vezet majd egy panelt, ahol a dal útjáról lesz szó - ott szó lesz mindenről, ami egy szerzőnek érdekes lehet: disztribúcióról, rádióról, streamről és médiáról is, a SoundCloud, a CDBaby, a Muzika.hr és a Radioplugging.eu képviselői jóvoltából. A metalzenészeknek pedig külön panellel rukkolunk elő - a kanadai Banger TV szerkesztője és, mondjuk ki, influenszere, Blayne Smith (@metalcomedy) elfogadta a meghívásunkat, és az ittlétét főleg a helyi színtér megismerésére szánja majd azon túl, hogy a lemezkritika műfajáról tart majd előadást, hogy a YouTube terében hogyan lehet életben tartani egy jellemzően nyomtatott sajtótermékbeli formátumot a XXI. században."A fentiek mellett a konferencia részét képezi több olyan panelis, amit zeneipari háttérmunkások, szervezők, promoterek tudnak leginkább hasznosítani. A fesztiválpanelre a Pohoda, az Electric Castle, az EXIT, valamint az osztrák Arcadia promoterei és munkatársai fogadták el a felkérést, a promotereknek szóló panelen a brit 13 Artists és az ATC Live is delegál olyan ügynököt, akinek van tapasztalata a régióval. Az IMPALA magyarországi tagszervezete, a HAIL jóvoltából a független kiadók is saját teret kapnak, valamint a sync kétszer is megjelenik majd a programban: a Sony PlayStation zenei supervisora, Duncan Smith, valamint a holland Sizzer sync ügynöke, Seppl Kretz is jelen lesz. Ezen felül külön örömünk, hogy a felsőoktatás témájában a mannheimi Popakademie és az amszterdami Conservatorium is intézményvezetői szintről delegál oktatót abból a célból, hogy a zenei oktatás témaköréről lehessen tabuk nélkül beszélgetni.

Többek között a BUSH-on debütálnak a HOTS SongLab idején összeállt dalok is. 

"Abban bízom, hogy a kiválasztott, összesen nyolc szerző olyan tapasztalatokra tehet majd szert, amivel inspirálhatja a saját színterét és közösségét is: merem remélni, hogy a SongLab, mint formátum, kellően izgalmas minden piaci szereplő számára, legalábbis az, hogy több mint 200 dal érkezett be a négy producerhez, önmagában is sikerélmény mindannyiunk számára, és megerősítés arra vonatkozóan, hogy több hasonló programot kell lehetővé tennünk. Így, hogy a SongLabet pont a BUSH elé időzítettük, szeretnénk hinni, hogy Budapesten egy héten át minden a könnyűzenéről szól majd, és mi is alig várjuk, hogy megtudjuk, hogy a producerek - nevezetesen Matt Lawrence, Mo Hausler, Howie B és Noah Slee - vajon kiket választottak a jelentkezők közül, és hogy a közös munka milyen dalokat eredményez majd a SuperSize falain belül." - mondta el Bali Dávid a HOTS SongLabbel kapcsolatban.

Ahogy korábban írtuk, idén november 13-15 között rendezik meg a BUSH-t, vagyis a Budapest Showcase Hub-ot, a zeneipar klubszezonjának legizgalmasabb fesztiválját és szakmai konferenciáját, ahol a kelet-európai régió legjobb zenészei Budapest legnépszerűbb szórakozóhelyein lépnek fel. A három napos zenei tudattágítón a keleti blokk és a program idei vendége, Ausztria 35 előadója mutatkozik be. Sokan hazájukban több ezres koncerteket adnak és többekre már most felfigyeltek a híres nemzetközi kiadók, így olyan fellépőket is meg lehet nézni akik hamarosan  a legnagyobb nemzetközi fesztiválok nagyszínpadain lépnek majd fel.

A Budapest Showcase Hub 2019 az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda támogatásával és szakmai együttműködésével valósul meg.

A BUSH 2019 teljes konferenciaprogramja elérhető az alábbi linken, a programokra jegyet váltani itt lehet.