Bemutatkozás

A 2014-ben Cseh Tamás Program néven, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) keretein belül indított könnyűzenei támogató rendszer, 2017 októberétől nevet és arculatot váltva Hangfoglaló Programként viszi tovább a hazai könnyűzene ösztönzésére, és népszerűsítésére létrehozott sokoldalú támogatási rendszerét.

A Program elsőrendű célja színvonalas produkciók fellépési lehetőségeinek kiszélesítése, a zenekarok belföldi és külföldi népszerűsítésének elősegítése, egyfajta könnyűzenei életpályamodell felvázolása, ugyanakkor a hazai rockzene múltjának ápolása. Elindulását 2014. május 12-én Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke, és L. Simon László, mint NKA alelnök, a program kidolgozásának irányítója jelentette be.

A Program kilenc alprogramból áll. Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma induló zenekarokat, könnyűzenei koncerhelyszíneket, könnyűzenével foglalkozó médiumokat, előzenekaros koncerteket, nemzetközi turnékat és promóciót támogat pályázatos formában, emellett a magyar könnyűzenei örökség megőrzésére, zeneimenedzsment-oktatásra és a vidéki tehetségkutatók támogatására is külön alprogramok jöttek létre. Az Program pályázatairól a Kollégium dönt, amelynek vezetője Bajnai Zsolt, tagjai pedig Dósa Richárd, Horváth Gergely és Tóth Tibor.

A Hangfoglaló Programiroda az NKA Hangfoglaló alprogramjaihoz kapcsolódó, nem pályázati jellegű feladatokon dolgozik, jelenleg négy fővel. A Programiroda célja minden eddigi és leendő pályázó munkáját segíteni. Induló zenekarainknak fesztiválos megjelenéseket szervezünk, ingyenes zenei menedzsment workshopokat és szerzői jogi tréningeket tartunk, kutatjuk a vidéki klubok és művelődési házak helyzetét, és a Program kommunikációjával kapcsolatos teendőket is ellátjuk.

A Hangfoglaló Programiroda stábja

Boross Zoltán
programiroda-vezető (Bemutatkozás itt >>>)

Facsády Orsolya
programiroda-koordinátor (Bemutatkozás itt >>>)

Bali Dávid
nemzetközi programok (Bemutatkozás itt >>>)