MÜST Songwriting Camp: Két magyar is mehet az egyik legfontosabb ázsiai dalszerző-táborba

2018. 10. 16. Nemzetközi pályázat

Először hívott meg magyar szerzőket a taiwani jogkezelő által életre hívott MÜST Songwriting Camp, így a következő egy hétben Kama, a Mary Popkids énekes-gitárosa és Jónás Vera, a róla elnevezett zenekar énekesnője az ázsiai piacot jól ismerő szakemberek keze alatt kapnak szakmai továbbképzést. A tábor célja, hogy az oda érkező zenészek helyi producerekkel dedikáltan az ázsiai piacra írhassanak dalokat.

Fotó: A38.hu

A taiwani MÜST Songwriting Camp egy olyan környezet megteremtésén dolgozik, ahol a világ minden pontjáról meghívott dalszerzők tapasztalati, nyelvi és életkorbeli korlátok nélkül szerezhetnek hasznos tudást az ázsiai zenei piacról. Ennek megfelelően egy nemzetközi platformot igyekeznek megteremteni a hazai és külföldi zenészek számára, ahol tapasztalatokat cserélhetnek, elképzeléseket oszthatnak meg egymással és akár együttműködéseket is köthetnek, erősítve egymásban a kreatív, innovatív zenei ötleteket.

A táborra bárki jelentkezhetett, és a szervezők döntése alapján idén, fennállása során először két magyar dalszerző is részt vehet az egyhetes programon. A Mary PopKids egyik alapítója, Kamau Makumi „Kama” saját zenekara sikerein felbuzdulva kezdett el másoknak is zenét írni, producerkedni, és mivel szeretne erre az irányra még nagyobb hangsúlyt fektetni, jó tanulási lehetőséget látott a táborban.

„Januárban lehetőséget kaptam kimenni egy hasonló nemzetközi dalszerző táborba Stockholmba és nagyon jól éreztem magam, megismertem sok segítőkész szakmabelit a világ minden tájáról, van, akikkel azóta is együtt dolgozunk. Tetszett a komfortzónán kívüliség, meg hogy testközelből láthattam, mások hogyan dolgoznak. Ha nem tudod, kikkel kerülsz egy csapatba, milyen lesz a dinamika, abból általában sokat lehet tanulni és jó dolgok születnek, de a legrosszabb eshetőség is az, hogy elzenélgetünk pár napot” – fogalmazta meg elvárásait Kama.

Mellette pedig a Hangfoglaló Program által támogatott és a HOTS exportiroda ajánlólistáján is szereplő Jónás Vera Experiment énekesnőjét is kiválasztották a tábor szervezői. Vera jelentkezése annak tudható be, hogy a zenekar számára kiemelten fontossá vált az elmúlt időszakban az ázsiai szcéna. Több távol-keleti fellépésen, szakmai showcase konferencián és most már egy turnén is túl ugyanis úgy tűnik, hogy megéri erre a közönségre jobban odafigyelniük, és akár az ő igényeiknek, elvárásaiknak megfelelő dalszövegeket írni.

A hatalmas méretű piac az utóbbi évek során egyre inkább megnyílik a nemzetközi előadók számára is, sőt szinte kiszolgálhatatlan igény van a sokszínű választékra. A dalszerző tábor ezért kiváló színtér és kifizetődő befektetés lesz a magyar szövegíró-előadók számára, nemcsak a kapcsolatépítés, de a jogdíjbevétel-növekedés szempontjából is.