A Jónás Vera Experiment és a Passed ezúttal Belgrádban bizonyíthat

2018. 09. 25. Nemzetközi pályázat

Szerbia fővárosában, az Indirekt Showcase fesztiválon léphet fel októberben két magyar zenekar: a Jónás Vera Experiment és a Passed. Mindkét formáció további meghívásokat, szakmai előrelépést várhat az Európában nagyon jó kapcsolatokkal rendelkező fesztiváltól.

Az Indirekt Festival egy viszonylag fiatal szerveződés, idén negyedik éve rendezik meg. Egy már korábban elindított horvát névadó fesztivál – az Indirekt Music & Art festival – szervezőinek fejéből pattant ki az ötlet, hogy egy belgrádi testvérrendezvénnyel szeretnék segíteni a balkáni integrációt. Ezzel együtt pedig a régióban kiugrási lehetőséget is akartak teremteni a helyi, környékbeli zenekaroknak.

„Tavaly a HOTS és a Waves Vienna voltak az esemény kiemelt partnerei, és most is megtartottuk ezt a pozíciónkat. Büszkén állunk be partnerként idén is a szervezők által kiválasztott zenekarok mögé” – nyilatkozta a napokban bejelentett meghívások kapcsán Bali Dávid. A magyar exportiroda vezetője azt is kiemelte, hogy 2017-ben a The Immigrantsre és a Dope Calypso-ra esett a szervezők választása, és aztán a Dope Calypso-t meg is hívták az idei horvát Indirekt Fesztiválra, amiről a helyi sajtó is lelkendezve számolt be. A négytagú banda a nemzetközi színtér meghatározó magyar fellépője lett az elmúlt időszakban, legutóbb például júniusban a barcelonai Primaverán, a napokban pedig a hamburgi Reeperbahnon adtak koncertet.

Egy sikeres Indirekt fellépés a Jónás Vera Experimentnek és a Passednek is hasonló kapukat nyithat meg. Mindkét formáció a Soul Society-ben kapott lehetőséget a fesztiválszervezőktől, olyan zenekarok társaságában, mint az orosz darkwave-akusztikus Ivatu, a szerb alternatív rockot játszó Dingospo Dali, az egyesült államokbeli alternatív rock/metál Ichabod, valamint a szerb funk, rock és jazz műfajokban alkotó Bullet For a Badman.

Jónás Veráék előtt nem ismeretlen a nemzetközi terep: a tavalyi, dél-koreai Zandari Festa, és az idei lengyelországi Tauron Life Fesztivál után néhány napja egy Ázsia-turnét is magabiztosan vettek. A Passed pedig 2016-ban utazhatott ki Franciaországba, a MIDEM nemzetközi vásárra – ők  azóta inkább a hazai közönségre fókuszáltak, idén januárban pedig kiadták legújabb lemezüket. Most azonban az új anyaggal újra európai szinten próbálkozhatnak.