Magyar fellépőkkel jön a Reeperbahn és a Waves Vienna

2018. 09. 18. Nemzetközi pályázat

A német nyelvterület meghódítására készülnek a magyar zenészek: a hamburgi Reeperbahnon a Dope Calypso, a bécsi Waves Viennán pedig Antonia Vai, a Mörk és a Fran Palermo képviseli idén hazánkat. A rendezvény a fellépőknek ugródeszkát jelenthet a nyugat-európai piac felé, míg az eseményre utazó HOTS exportiroda delegációjának a szakmai kapcsolatok ápolása szempontjából lehet hasznos, ha szorosabbra fűzik a szálakat a nemzetközi könnyűzenei piac legfontosabb szereplőivel, főképp azt követően, hogy idén már a Musikmessén, a c/o popon és a Lollapallooza Berlinen is volt magyar fellépő.

Holnap, szeptember 19-én kezdődik Hamburgban a Reeperbahn Festival, amely a német könnyűzenei piac legfontosabb, feltörekvő zenekarokat felvonultató eseménye és konferenciája. Idén több mint 900 program várja a látogatókat. A korábbi években többek között a Mörk, Babé Sila, az Ivan & the Parazol és a Belau képviselte Magyarországot, idén pedig a Dope Calypso kapott meghívást a nagymúltú showcase eseményre, ahol a Hangfoglaló delegált-támogatásának jóvoltából 15 magyar zeneipari szakember, vagyis a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja is ott lehet.

„A tavalyi gyakorlathoz hasonlóan idén is a közép-kelet-európai exportirodákkal közösen tartunk fogadást CEEntral Party néven, és ennek jóvoltából játszik majd kétszer a Dope Calypso is” – mondta Bali Dávid, a HOTS vezetője. Aki azt is kiemelte, hogy a zenekar az elmúlt évben a Waves Viennán, az Indirekten, a(z) Eurosonicon, a Westway Laben és a Primaverán is fellépett már – utóbbin a zenekar volt az első magyar fellépő a fesztivál történetében –, és mivel egyébként is terveznek a német piac felé nyitni, így a lehető legjobbkor jött számukra a szervezők meghívása.

A Dope Calypso két koncertet ad a Reeperbahnon, mindkettőt szeptember 20-án, csütörtökön: az elsőt a CEEntral Partyn, a Headcrash-ben, 18:30-tól, a másodikat a nagy múltú Molotow-ban, 22:05-től.

Jövő héten, szeptember 27-től pedig az osztrák Waves Vienna veszi kezdetét, ahol 3 napra összegyűlik az európai régió szakmai közönsége, hogy meghallgassa a kontinens országaiból érkező zenekarokat. Korábban olyan produkciók törtek be innen az osztrák, német és közép-keleti piacokra, mint Kavinsky, Zola Jesus, a Kensington, Jamie Woon, az Evert & the Two Dragons, Ghostpoet, Sohn, Charli XCX, vagy épp Austra. Jelentős előre lépési lehetőség lehet a rendezvény a három magyar meghívott előadó számára is.

Antonia Vai több showcase-fellépésen van már túl, legutóbb a lengyel ENEA Spring Breaket járta meg, de kis túlzással az énekesnő Bécsből indul koreai koncertkörútjára, aminek alapját a Zandari Festás meghívása adta, de a koreai Magyar Nagykövetség jóvoltából a PAMS nevű rendezvényen a Mongooz and the Magnettel közösen képviselik majd az európai zenét a helyi jogkezelő fesztiválján. A Waves Viennán pedig szeptember 27-én, az Open Air Stage-en áll majd színpadra.

A Mörk is – Antoniához hasonlóan – az Induló Előadói Alprogramban kezdett, de azóta fellépett a Reeperbahnon, a Tallinn Music Weeken és többek között a Eurosonic-on is. Bécsben szeptember 28-án, 20.00-kor állnak majd a Deezer Stage deszkáira, ahonnan egyből a Mondo.NYC-re utaznak, hogy a legendás DROM-ban játszhassanak az Ivan & the Parazollal, de még ezt megelőzően a HOTS saját fogadásán is játszanak Bécsben egy exkluzív, akusztikus szettet a delegáltaknak.

A Fran Palermo sem első bálozó lesz már: a Waves Vienna előtt – ahol szeptember 29-én a WUK Halle-ban játszanak – már megjárták a Eurosonic-ot és a MENT Ljubljana-t, de idén nyáron felléptek az Electric Castle fesztiválon is. Ősszel első önálló lengyel klubturnéjuk előtt most még ráerősíthetnek a német anyanyelvű piacra, főképp, hogy az Outbreakers’ Lab tavalyi és idei eseményén is jellemzően osztrák szakemberek választották ki a zenekart a közös tervezésre.