Ismét három magyar zenekar lép fel a Zandari Festán

2018. 08. 13. Nemzetközi pályázat

A szöuli showcase fesztivál bejelentette az idei fellépőit: az elsők között nyilvánosságra hozott Platon Karataev után most már Antonia Vai és a Mongooz And The Magnet fellépése is hivatalos. Idén októberben így a tavalyi eredményekhez hasonlóan – mikor a Papaver Cousint, a Bohemian Betyars és Jónás Vera került kiválasztásra – ismét három hazai csapat képviselheti a Zandari Festán a magyar könnyűzenét.

A 2012-ben indult Zandari Festa rövid idő alatt Dél-Korea legnagyobb showcase fesztiváljává nőtte ki magát, amihez az ázsiai piac többi eseménye, a japán Shibuya és a taiwani dalszerzőtábor, a MÜST is alkalmazkodik időben, illetve a kiválasztások természetében. Minden évben a szöuli Hongdae negyedében rendezik, mely nemcsak a város fiataljainak központi kulturális színtere, de az ország indie zenei szcénájának is ez a városrész a centruma. A Zandari Festa összehozza a zenészeket és a zeneipari szakembereket a világ minden tájáról – kiemelt figyelmet élvez a brit és francia exportirodáknál –, hogy négy nap alatt több mint 20 helyszínen, koncertek és konferencia keretében ismerkedjenek meg egymással.

A HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) exportiroda munkájának eredményeként tavaly már volt magyar fellépő Dél-Koreában. A Papaver Cousins ráadásul komoly elismeréseket gyűjthetett be a szakmai közönségtől, hiszen itteni koncertjüknek köszönhették a Liverpool Sound City és a FOCUS Wales meghívását is. Idén pedig – talán az ő, valamint a másik két produkció kiemelkedő szereplésének is köszönhetően – újfent három magyar zenekar kap lehetőséget arra, hogy októberben fellépjen Korea legnagyobb showcase fesztiválján.

A 2016-ban alakult, négytagú Platon Karataev tökéletesen illik a dél-koreai fesztivál fellépői közé, hiszen stílusa az indie-hez, indie-folkhoz áll a legközelebb. Most épp legújabb – a Hangfoglaló Program támogatásából megvalósuló – lemezükön dolgoznak. Számtalanszor játszottak már budapesti klubokban, de a hazai nyári fesztiválok színpadjait is megjárták. A következő lépés egyértelműen a nemzetközi szereplés. A Zandari Festa pedig jó lehetőséget adhat a továbblépésre és a fejlődésre.

Antonia Vai 2016-ban nyert el induló előadói támogatást a Program keretében, és a svéd-magyar kétlaki életet élő énekesnő azóta is rengeteget hallat magáról. Soulos, popos, folkos produkcióját a Nagy-Szín-Pad! versenyében ismerhette meg még szélesebb körben a hazai közönség, de turnézott már a Quimbyvel, játszott a Bohemian Betyars és a Mongooz and the Magnet zenekarokkal, és dolgozott együtt Senával is. Ugyanakkor a nemzetközi színpad sem lesz neki teljesen új terep: amellett, hogy Svédországban rendszeresen fellép, és Dél-Amerikában is turnézhatott Phonique vendégeként, a magyar könnyűzenét képviselve idén áprilisban, a lengyelországi ENEA Spring Breaken adott koncertet. Legközelebb pedig Európán kívül is bizonyíthatja rátermettségét.

A Mongooz And The Magnet is példamutatóan használja fel a pályázati lehetőségeket. Mindössze egy évvel az alakulásuk után nyerték el 2015-ben az induló előadói támogatást, és azóta is folyamatosan jelen vannak a zenei színtéren. A hazai klubok és a fesztiválok mellett a kezdetektől komoly energiákat fordítanak külföldi fellépések szervezésére. Legutóbb a Tallinn Music Weeken és a MENT Ljubljana kísérőprogramjában mutatkoztak be a nemzetközi szakemberek előtt, és az eredmény sem maradt el: a zenekar híre Dél-Koreáig is eljutott, így őket is várják a Zandari Festa szervezői.

Frissítés! A fesztivál a napokban jelentette be végleges, hivatalos line-upját. Mindhárom magyar előadó számára sikerült több konceretet is leszervezni. A szervezésben és a megvalósításban a koreai Magyar Nagykövetség segíti a HOTS-ot. A koncertek pedig így alakulnak:

Antonia Vai:
10/04  Zandari Opening (HOTS showcase)
10/05 Zandari Festa - Official Showcase
10/06 Changdong Platform 61 
10/09 Pams EU Music Night (a Koreai Magyar Nagykövetséggel közös program, a koreai jogkezelő eseménye, piacnyitási szándékkal)

Mongooz and the Magnet:
10/04 Zandari Opening (HOTS showcase)
10/05 Zandari Festa - Official Showcase
10/06 Jeju Island Arts Festival
10/09 Pams EU Night (a Koreai Magyar Nagykövetséggel közös program, a koreai jogkezelő eseménye, piacnyitási szándékkal)

Platon Karataev:
10/04 Zandari Opening (akusztikus koncert)
10/06 Zandari Festa - Official Showcase