Megtáncoltatta egész Barcelonát a Dope Calypso

2018. 06. 13. Nemzetközi pályázat

Idén 18. alkalommal rendezték meg Európa egyik, idén pedig valószínűleg legnagyobb nyári fesztiválját, a barcelonai Primavera Sound. A nagyszabású eseményen többek között Björk, az Arctic Monkeys, Nick Cave, A$AP Rocky és a CHVRCHES is színpadra álltak. Most először magyar zenekar is felléphetett a rendezvényen. A szervezők a HOTS másfél éves munkájának eredményeként a Dope Calypso-t választották ki, akik így két koncertet is adhattak: egyet a hivatalos showcase-eseményen, a PrimaveraPRO keretein belül, egyet pedig a fesztivál NightPRO Stage-én.

Fotók: sinco

A barcelonai Primavera fesztiválon Európa és a világ zenei szakemberei gyűltek össze, hogy a meghívott előadók közül kiválasszák és akár leszerződtessék a következő nagy dobásukat. A konferenciára több mint 3000 regisztrált delegált érkezett a világ minden tájáról – a spanyol zenei szféra szakemberi mellett  kelet-közép-európai szakemberekkel is találkozhattak a résztvevők.

A Pro esemény egyik fontos része a showcase program volt. Idén 38 feltörekvő (azaz nemzetközi karriert építő, de egyelőre inkább csak hazai szinten ismert) zenei produkció lépett fel. Ezek a bandák többek között olyan országokból érkeztek mint Korea, Tajvan, a Dél-Afrikai Köztársaság vagy Ausztrália. Közéjük hívták meg a Dope Calypso-t, akik az első magyarországi fellépői voltak a fesztivál történetének.

„A beválogatott zenekarok délután a konferenciának otthont adó, a Raval bohémnegyed közepén található CCCB (Kortárs Művészeti Központ) belső udvarán léptek színpadra, de szinte mindegyikük lehetőséget kapott, hogy este a Primaverán felállított NightPRO Stage-en is adjon egy showt. Így még inkább nagy dolog, hogy a fesztivál történetében először, a magyar zenei exportot gondozó HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) hathatós háttérmunkájának köszönhetően egy magyar zenekar, a Dope Calypso is ott volt. Mindkét koncertjük tökéletesre csiszolt formában hozta a megszokott garázsrock-freakshowt, ami a tucatnyi magyar drukker mellett több száz új, külföldi rajongót hozott számukra” – írta beszámolójában a magyar delegáció egyik tagja, Süli András, aki a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának keretében támogatott I am Soyuz mentora.

A fesztivál másik kiemelt részében sokrétű előadások és panelbeszélgetések kaptak helyet. A streaming szolgáltatások jövője, a hamarosan induló EU-s zenei támogatási program (Music Moves Europe), a zenei kultúra szerepe a városok fejlődésében, vagy épp a zene világához kapcsolódó szexuális zaklatások témaköre egyaránt szóba került.

A kialakított kapcsolatoknak köszönhetően remélni lehet, hogy az első magyar fellépőt még sok másik követi.