Bemutatkozik a programiroda 1.: Boross Zoltán irodavezető

2017. 02. 06. Hírek

Az A38 Hajó alig egy hónapja nyerte el nyílt pályázaton a Cseh Tamás Programiroda működtetését. Az iroda négy fővel működik, és a következő hetekben bemutatjuk a munkatársait. Elsőként Boross Zoltán irodavezető mesél a programiroda küldetéséről, céljairól, és arról is, hogy idegesíti-e, ha a CD-tokban kitörik egy lemeztartó pöcök.

Hogyan kerültél kapcsolatba a könnyűzenei élettel?

Zenei általánosba jártam, de a szolfézs és a gyakorlás sose volt az erősségem. Aztán egyetem alatt elkezdtem dobolgatni, de nem voltam kellően alázatos a gyakorláshoz. 2010-ben szembejött velem a Majdnem Híres Rocksuli felhívása az induló menedzser tanfolyamra, és úgy gondoltam, ebben jó lehetek. Belevágtam, elvégeztem, rögtön utána elkezdtem dolgozni a KisHerceg zenekarral, aztán felpörögtek az események, és beszippantott ez az egész.

Milyen zenei területeken dolgoztál eddig?

Voltam zenekari menedzser számos produkció mellett, dolgoztam turnémenedzserként a Kiscsillag zenekarral, külsősként besegítettem a Lágymányosi Egyetemi Napok bookolásába, voltam színpadmenedzser a Bánkitó Fesztiválon, de a legviccesebb életem első koncertszervezése volt még egyetemista koromban, amikor a kiváló Beat Dist hoztam el egy iskolai rendezvényre. Teljesen amatőr volt az egész, de sokat tanultam belőle.

Meg lehet fogalmazni a programiroda küldetését egyetlen mondatban?

Meg. Összekötjük a zenei szcénát a döntéshozóval, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumával, miközben a ránk bízott forrásokból áttekinthető módon valósítunk meg jól hasznosuló projekteket.

Egy évre szól a jelenlegi stáb megbízatása. Hogyan lehet ennyi idő alatt látható eredményeket elérni?

Alapvetően három dolgot szeretnék elérni. Nagyon jó lenne, ha nemzetközi szinten, de legalább a közép-kelet-európai régióban beindulna a pezsgés a magyar zene körül. Emellett azt is szeretném, hogy a magyar zeneszektor partnerként tekintsen ránk, és működjenek a közös ügyek. Nem utolsó sorban pedig azt, hogy a döntéshozókat is meggyőzzük arról: van és lesz létjogosultsága a Cseh Tamás Programnak, érdemes pénzt költeni a kortás könnyűzenei kultúrára.

Ha programiroda egy zenekar/kvartett, te ki vagy benne?

Azt gondolom, hogy sikerült olyan embereket megnyerni a csapatba, akik a maguk területén abszolút kiválóságok, és remekül el fogják látni a feladatukat. Ebből fakadóan ha választani kell, akkor én vagyok a dobos, aki megteremti a stabil alapokat ahhoz, hogy ki-ki a saját területén szólózhasson.

Jobbára egy hatalmas fejhallgatóval lehet látni téged. Mi van most a playlisteden?

Nagy grunge-rajongó vagyok, Pearl Jam és Alice in Chains sokszor szól a fülemben. Emellett nem tudok lejönni az Alt-J első lemezéről, és az új Gustave Tiger is király. De az abszolút favorit mindig a Deftones!

Fesztivál vagy klubkoncert?

Nyáron fesztivál, télen klub. Ha akarnék, se tudnék választani a kettő közül, mert fiatal kamasz korom óta imádom mind a két műfajt.

MP3 vagy bakelit?

CD. Bár most nem menő, de én valamiért nagyon szeretem. Nem vagyok nagy gyüjtő, de a kedvenceket megveszem fizikai formában, mert imádom azt az érzést, amikor az ember először bont ki egy CD-tokot, nézegeti a bookletet, majd idegeskedik, amikor kitörik a cd tálcán a fog.

Angol vagy magyar dalszöveg?

Alapvetően mindig a zenére koncentrálok jobban, főleg a dinamikára, biztos a minimális dobos múltam miatt. De ha szöveg, akkor abszolút magyar; remek szövegeket lehet angolul is hallani/olvasni, de engem szíven ütnie még csak magyarnak sikerült.

Ha nem zene, akkor mi?

Utazás, gasztonómia. Szeretem a kettőt összekötni, és küföldi utakon végigenni a helyi jellegzetességeket, ami sajnos már látszik - úgyhogy a harmadik helyre fel kell zárkóznia a sportnak.