Rendkívüli Hangfoglaló pályázatok

Zenekarok, koncerthelyszínek és technikusok együttműködését szeretné ösztönözni az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának a rendkívüli helyzetre reagáló 60 millió forint keretösszegű pályázata. Ezzel párhuzamosan könnyűzenei oktatási anyagok készítését segítő, 12 millió forintos felhívás is megjelent.A koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt rengeteg koncert elmaradt március közepe óta. Ez nemcsak az előadóművészeket, de az élőzenei produkcióknak teret és közönséget biztosító helyszíneket, illetve az események létrejöttéhez nélkülözhetetlen technikai személyzetet is nehéz helyzetbe hozta. Éppen ezért az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma, a rendelkezésére álló pályázati forrásokat átcsoportosítva úgy döntött, hogy a korábbi gyakorlatától eltérő, rendkívüli felhívásokat tesz közzé.

A Hangfoglaló Program Kollégiuma 60 millió forintot szán olyan szigorúan közönség bevonása nélkül rögzítendő koncertfelvételek megszületésére, amelyek létrehozásán zenekarok és profi technikusok közösen dolgoznak, terjesztésükben pedig korábban már működő koncerthelyszínek vesznek részt. A maximum 20 perces, minimum 4 dalt felvonultató felvételek esetében nem feltétel, hogy új vagy akár korábban be nem mutatott szerzemények hangozzanak el. A profi technikával, szakemberek bevonásával készült koncertfilmek – home videót a kollégium nem fogad el – első bemutatásának joga az együttműködő koncerthelyszíneket illeti majd meg, akik saját honlapjaikon, közösségi felületeiken ezzel nemcsak az adott produkciót, de önmagukat is népszerűsíthetik. Egy-egy produkció maximum 600 ezer forintra pályázhat, és kitétel, hogy ugyanaz a közreműködő legfeljebb két pályázatnak lehet részese annak érdekében, hogy minél többen részesülhessenek a támogatásból.

A Hangfoglaló Program Kollégiuma a rendkívüli helyzetre illetve a mindennapok részévé vált online oktatásra reagálva 12 millió forintos keretösszegű felhívással szeretné ösztönözni a világhálón közzétehető, könnyűzenei oktatóanyagok megszületését is. Ebben az esetben is alapfeltétel a profi technikai személyzet bevonása, akiknek a közreműködésével 15-30 perces oktatóvideók készíthetők. A pályázati felhívás szerint az elsősorban az ének-zene, történelem, magyar irodalom vagy osztályfőnöki órákon használható tananyagok a könnyűzene bármely szegmensével foglalkozhatnak. A kollégium célja például hangszeres oktatóvideók, könnyűzene történeti előadások, az irodalom és a zene kapcsolatát bemutató tananyagok, a könnyűzene tudatos használatáról szóló ismeretanyagok, valamint a mindenkori szakmai továbbképzést szolgáló, friss képanyagok modern szemléletű feldolgozása és széleskörű használatának terjesztése.

Az NKA honlapján elérhető pályázatok beadási határideje május 29. éjfél. A Hangfoglaló Program Kollégiuma ezt követően igyekszik a lehető leggyorsabban a döntését meghozni, hogy a támogatott produkciók mielőbb elkészülhessenek.