Tényleg messzire hallatszik

Május 17-én Debrecenben jártunk a város zenei koncepciójával kapcsolatos workshopon. A debreceni zenei stratégia megalkotása mellett egy bejelentés részesei is lehetett a workshopon résztvevő közösség: újraindul a Pusztahang - Debrecen tematikus könnyűzenei portálja.

Független zenei koncepció készítésére nyert pályázatot Debrecen városa is. Az anyag elkészítésének egyik lépcsője volt az a nyílt workshop, amelyre május 17-én került sor. A közel 400 beérkezett kérdőív elemzése mellett a független városi koncepció része az az ötletbörze is, aminek kapcsán a szervezők a könnyűzenei oktatástól kezdve a próbatermek helyzetén át a klubélet és a városi szabályozás körülményeiről is beszélgetést kezdeményeztek.

 

A workshop keretein belül egy bejelentésre is sor került: elindul - illetve újra indul a Pusztahang, Debrecen független, zenei-kulturális portálja.

Hogy mi a Pusztahang?

Egy hosszútávú projekt, amely a debreceni zenei élet színesebbé tételén dolgozik egy olyan közösség létrehozásával, melyben hasonló gondolkodású emberek találkozhatnak, kibontakoztathatják egymás kreatív ötleteit, akár zenei, akár egyéb kulturális projekt formájában. A közösség a Debrecenben már meglévő alternatív zenei kezdeményezéseknek biztosítana egyfajta ernyőfunkciót, a PusztaHang online felületei a fontosabb eseményekről adnának hírt, illetve nyújtanának részletesebb betekintést zenekarok, programsorozatok, fesztiválok működésébe, történetébe.

A debreceni aktív fiatalság jelentős hányada Budapestre költözött a munkaerőpiac egyenetlenségei miatt, illetve a kulturális élet részvételében és szervezésében érdekelt fiatalok szintén több lehetőséget láttak a főváros adottságaiban. A PusztaHang egy olyan közösségi identitást kínáló platform szeretne lenni, amely hozzájárulna ahhoz, hogy a kreatív, társadalmilag érzékeny és egy élhető városi kultúráért tenni akaró fiatalok ne költözzenek el Debrecenből. 

Az értékes, alternatív zenei eseményeknek alkalmanként helyt adó debreceni bárok és szórakozóhelyek (Bakelit, Incognito, Malter, MODEM, Roncs, Víztorony) szigetekként működnek a város kulturális térképén, a Pusztahang online közösségépítő fóruma viszont a valós terek közötti összeköttetést tűzte ki céljául, hogy a zenei sokszínűség találkozzon az igényes kultúrafogyasztásra vágyó fiatalsággal. 

Az összetartó közösségen túl a Pusztahang küldetése, hogy a Debrecen városához köthető új, elsősorban zenei kezdeményezéseknek szélesebb publicitást nyújtson, ezzel segítve fejlődésüket, kéthetente pedig programajánlóval, kéthavonta pedig saját rendezvénnyel alakítva a városi zenei arculatát.

Hogy az, ami Debrecenben történik, mottónk alapján tényleg messzire hallatszódjon, nem csak a mi szerkesztői-szervezői munkánkon, nem csak a zenén, hanem a zenén élő közösségünkön fog múlni. Tartsatok velünk! 

Forrás: https://pusztahang.blog.hu/