Kitüntetések a nemzeti ünnepen

Március 15-e alkalmából idén is több, a könnyűzene területén alkotó művész is részesült állami kitüntetésben. Kossuth-díjas lett a Kaláka együttes és a Magyar Érdemrend díjazottjai között is vannak zenészek, a Máté Péter-díjat pedig idén harmadik alkalommal ítélték oda.
 


Az állami kitüntetések ünnepélyes átadását a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel későbbre halasztották, ugyanakkor a díjazottak listáját közzétették.

A Kossuth-díjat megosztva kapták meg a Kaláka együttes tagjai: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs. A Kaláka immár öt évtizede örvendeztet meg generációkat zenéjével, miközben a magyar és a világirodalom klasszikusait, illetve a kortárs költőket is sokakkal megismertetik. A legmagasabb hazai művészeti kitüntetést műfaj- és stílusteremtő előadó-művészetük elismeréseként kapták meg.

A miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozott kiemelkedő színvonalú munkájáért Koncz Tibor zeneszerzőnek és Farkas Róbert zenésznek, a Budapest Bár zenekar alapítójának és vezetőjének. A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át többek között Pál István „Szalonna”, népzenész is.

Idén harmadik alkalommal adták át a könnyűzene művészeti középdíját, a Máté Péter-díjat, amit 2020-ban Csuka Mónika énekes-zeneszerző, Gayer Ferenc jazz-bőgő előadóművész, zenekarvezető, illetve megosztva az Ismerős Arcok zenekar tagjai Galambos Nándor basszusgitáros, Kovacsik Tamás dobos, ütőhangszeres, Leczó Szilveszter billentyűs, Nyerges Attila énekes, szövegíró, Práder Vili gitáros, énekes, dalszerző és Tánczos István szaxofonos, énekes vehettek át.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést kapott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt minisztere, akinek idején elindulhatott a Hangfoglaló Program, és létrejöhetett a Könnyűzenei Szolgáltat Iroda is.