A zene nem ismer határokat - elkészült a legújabb HOTS shortlist

A nemzetközi zenei színtéren aktuálisan legpiacképesebb előadók névsorát a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes könnyűzenei exportiroda évente kétszer méri fel. A hazai könnyűzenei előadók és szakemberek segítségével elkészülő HOTS shortlist az alapja minden olyan export irányú ajánlásnak, amely hazánk nemzetközi eseményeken, programokon történő képviseletére irányul.Idén már második alkalommal frissült a HOTS shortlist, az exportképes hazai előadók névsora. A 15-ös lista ugyan nem objektív mérőszámokon alapul, inkább pillanatfelvételként értelmezhető - több, mint 300 magyar kreatív szakember és könnyűzenei előadó kap felkérést félévről-félévre, hogy küldje el véleményét. A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár). Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Kollégiuma számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága. Azok, akik a következő shortlist összeállításához szívesen adnák könnyűzenei tapasztalatukat, az info@hotsmusic.hu e-mail címen tudnak jelentkezni egész évben.

A zenei exporttevékenység javarészt szabadjelentkezéses események és konferenciák partneri hálózatából áll, azonban vannak olyan showcase fesztiválok és programok, amelyek a lokális exportirodák ajánlására támaszkodva választják ki azokat a produkciókat, akik adott pillanatban leginkább megfelelnek a piac keresletének, és megérettek a nemzetközi bemutatkozásra.

Az idei második szonda az élmezőnyben minimális változást mutat, a leglátványosabbat a Platon Karataev nőtt idén, a The Qualitons meg tudta tartani vezető pozícióját, az első öt produkció közé pedig felkapaszkodott még az egyre koherensebb zenei-vizuális világot megmutató Fran Palermo is.  Azok, akik az elmúlt időszakhoz képest idén már nem kerültek már rá a 15-ös listára az itthon egyre biztosabb rajongótáborral rendelkező Ivan & The Parazol és Blahalouisiana, akiknek az utóbbi időben érzékelhetően a további magyarországi építkezés került a fókuszába. 

Nagy meglepetést három különleges női előadó nevének felbukkanása jelez, ezzel egy időben le is jelöl egyfajta generációváltást: a shortlist három newcomer produkciója lett OHNODY, Дeva (Deva) és Saya Noé is.

1. The Qualitons (-)
2. Platon Karataev (előző helyezés: 7.)
3. Mörk (előző helyezés: 2.)
4. Bohemian Betyars (-)
5. Fran Palermo (előző helyezés: 9.)
6. Middlemist Red (előző helyezés: 8.)
7. LAZARVS (előző helyezés: 3.)
8. Belau (előző helyezés: 6.)
9. OHNODY (előző helyezés: 28.)
10. The Devil's Trade (előző helyezés: 15.)
11. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 14.)
12. The Anahit (előző helyezés: 13.)
13. Дeva (Deva) (előző helyezés: nem volt)
14. Apey (előző helyezés: 12.)
15. Saya Noé (előző helyezés: 22.)


A HOTS - Hungarian Oncoming Tunes zenei exportiroda folyamatos mentori tevékenységgel igyekszik segítő kezet nyújtani a nemzetközi karrier felé is nyitott magyar produkcióknak. Évközi szakmai prorgamjaik képesek tényleges felkészülési stratégiát kínálni mindenkinek, aki szívesen tanulna a nemzetközi színtér sajátosságairól, és az artisztikus reprezentáció szintlépéséről. A programok közül kiemelkedik az Outbreakers' Lab, amely évente kerül megrendezésre. A pár napos elvonulás célja, hogy intenzív tréningen vehessenek részt azok a produkciók, akik éppen a nemzetközi ismertség ajtójában állnak.