Közlemények

Már csak egy hétig lehet pályázni!

Már csak egy hétig lehet pályázni!

2018-01-23

Hamarosan lejár a Hangfoglaló Program nemzetközi pályázatainak jelentkezési határideje

Egyrészt külföldi turné megvalósítására, másrészt külföldi fesztiválokon, konferenciákon való részvételhez kaphatnak érdemi segítséget az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program két pályázata révén a jelentkező előadók, zenekarok, illetve menedzserek. Mindkét pályázat jelentkezési határideje 2018. január 31-én jár le, így már csak szűk egy hét maradt a pályázatok beadására.

Fellépésenként akár 600.000 forint támogatást is kaphatnak azok az együttesek és előadók, akik jelentkeznek a Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának külföldi fellépést – egy koncertet vagy akár turnét is – támogató pályázatára.

A forrást külföldi vendégszereplés, koncert, koncertsorozat, vagy turné megvalósításával kapcsolatos költségek finaszírozására lehet felhasználni. Pályázhatnak könnyű-, jazz és világzenei műfajba besorolható zenekarok és előadók, illetve az őket képviselő szervezetek. A támogatás elsődleges célja, hogy megkönnyítse a magyar könnyűzene szereplői számára a nemzetközi színtéren való érvényesülést.

Ugyancsak a Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának keretében jelent meg az a felhívás, amely külföldi, könnyűzenei showcase fesztiválokon és könnyűzenei konferenciákon való részvétel támogatását teszi lehetővé. A releváns nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, a külföldi piacon is mozgó menedzserek akár 450.000 forint támogatásban is részesülhetnek, amit akár három különböző, szakmai rendezvény költségeinek a fedezésére is felhasználhatnak. Feltétel azonban, hogy megfelelő szintű nyelvtudással és igazolható nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezzenek a könnyűzenei szférában.

A pályázatokról részletes tájékoztatás olvasható a Hangfoglaló Program és a Nemzeti Kulturális Alap honlapján. A pályázatok beadására a Nemzeti Kulturális Alap honlapján keresztül van lehetőség 2018. január 31-ig.

Holnap kezdődik a Eurosonic Fesztivál – Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének Európa legnagyobb showcase eseményén

Holnap kezdődik a Eurosonic Fesztivál – Minden eddiginél nagyobb szerep jut a magyar könnyűzenének Európa legnagyobb showcase eseményén

2018-01-15

Idén január 17-20. között rendezik meg Európa legfontosabb showcase fesztiválját és konferenciáját. A hollandiai Gröningenben szervezett Eurosonic Fesztiválon rekordszámú, 4 magyar zenekar képviseli a hazai könnyűzenét, mellyel kiemelkedő szerephez jutunk a régió országai között.

A négynapos rendezvényen (két alkalommal is) fellép a Mörk, de a nívós eseményen a Belau, a Dope Calypso és a Terra Profonda is koncertet ad.

A zenekarokkal egyetemben a Hangfoglaló Program nemzetközi alprogramja keretében működő HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) delegációja is azon fog dolgozni, hogy a nemzetközi zenei szcéna még jobban megismerje és elismerje a magyar könnyűzenét.

„A V4 kormányzás évében kiemelt jelentősége van annak, hogy – egyébként egy V4-es projekt keretein belül – a közép-kelet-európai exportirodákal közös összefogásban kerül megrendezésre a CEEntral Party, amiben a HOTS is partnerintézmény. Ez már a tavaly őszi Reeperbahn fesztiválon is így történt. A péntek esti program lényegében egy kiemelt esemény, az egész vásár nem hivatalos búcsúeseménye lesz, és a Mörk is ad itt egy rendhagyó minikoncertet. A HOTS jelenléte, a magyar delegáció szakmai részvétele és a zenekarok kiutazása nem valósulhatna meg a Hágai Holland Nagykövetség támogatása nélkül, akik szintén jelen lesznek ezen a partin” – mondta Bali Dávid, a Hangfoglaló Könnyűzene Program Nemzetközi Alprogramjának vezetője.

Erősödő nemzetközi jelenlét

Szintén a magyar könnyűzene nemzetközi képviseletéhez kapcsolódó, örömteli fejlemény, hogy a HOTS csatlakozott az európai exportirodákat csoportosító hálózat, az EMEE (European Music Export Exchange) alapítóihoz. Ennek a szervezetnek szintén a Eurosonicon lesz az alakuló ülése. Az EMEE célja a 2020-as Music Moves Europe pályázati kiírásainak megalapozása. A magyarországi piaci sajátosságokról a HOTS tudja majd tájékoztatni a brüsszeli pályázatok összeállításban kompetens résztvevőket, ami lehetővé teszi, hogy a piacfejlesztési pályázatokra a Hangfoglaló Program is pályázhasson, és ez által további forrásokat találjon a hazai könnyűzene nemzetközi piacra lépését támogató aktivitásokra.

Az élet HOTS-nál a Eurosonic után sem áll le. Elsősorban szabad jelentkezéses showcase események is lesznek még idén: a Tallinn Music Weekre, a SpringBreakre és a Liverpool Sound Cityre már lezárult a jelentkezés, de nyitott még, vagy a későbbiekben várja majd a nemzetközi babérokra törő hazai zenekarok a Baltikum második legnagyobb eseménye, a What's Next in Music? és a LOFTAS Fest közös fesztiválhétvégéje Vilniusban, a hamburgi Reeperbahn, a bécsi Waves Vienna és a szöuli Zandari Festa.

A magyar könnyűzenét a nemzetközi piacra lépésben egyre nagyobb sikerrel támogató HOTS oktatási és továbbképzési programokat is szervez – a szakma bevonásával bonyolított szavazás keretében kiválasztott – hazai zenekarok részére. Ők a képzések mellett, további öt showcase eseményen kapnak lehetőséget: a Hangfoglaló Könnyűzene Program támogatásának köszönhetően a HOTS delegációjával és/vagy hazai fellépőkkel a barcelonai Primaverára, a szlovákiai Pohodára, a hollandiai Lowlandsre és az Into the Great Wide Openre, valamint a Lollapalooza Berlinre is elutazik majd. További információkért az info@hotsmusic.hu címre várjuk az érdeklődők kérdéseit, észrevételeit.

Legyen a könnyűzene is mindenkié! - Nemzetközi előadók részvételével szervez oktatási konferenciát a Hangfoglaló Program

Legyen a könnyűzene is mindenkié! - Nemzetközi előadók részvételével szervez oktatási konferenciát a Hangfoglaló Program

2017-11-11

A Hangfoglaló Program Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjának soron következő rendezvényén ezúttal az oktatásé és a tudásmegosztásé lesz a főszerep. A Legyen a könnyűzene is mindenkié! szlogennel meghirdetett kétnapos konferencia 2017. november 21–22-én lesz a Budapest Music Center könyvtárában.

 

Nemzetközi szinten is elismert szaktekintélyek, zenetanárok, egyetemi oktatók, iskolavezetők, könnyűzenei alapítványok képviselői és ismert zenészek az érdeklődő közönség bevonásával térképezik fel a hazai zenei oktatás helyzetét, kihívásait és lehetőségeit.  

A konferencia keddi nyitó napján a délelőtt a stratégiai célokra fókuszáló, nemzetközi kitekintéssel egybekötött helyzetértékelésé lesz, Bajnai Zsolt (Hangfoglaló Program) vezetésével. Ezt mélyíti el a szervezett könnyűzene-oktatás különböző színtereit bejáró második szekció, többek között Dr. Beck Zoltán (30Y, Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetem) gondolataival az akadémiai térbe lévő populáris zenei kultúráról, és a svéd Lars Andersson (a széles körű nemzetközi munkát végző jazz-dob szakos egyetemi docens) előadásával.

Az ebédszünetet követően Murzsa Tímea (a konferencia koordinátora) elnöklésével az együtt zenélés sikeres példáiból adnak ízelítőt az előadók, a hangszeres előképzőtől a magániskolai formátumon és az interaktív zenés programokon át az egyetemi keretekig terjedően, mely utóbbi témát a Németországból meghívott Udo Dahmen (Popakademie Baden-Württemberg) tárja a közönség elé.

A keddi záró etapban a könnyűzenei oktatás lehetőségeinek témája mellett a zenetanárképzés is terítékre kerül, többek között olyan címek alatt, mint Mit érdemes és mit lehet? – A (könnyű)zenei nevelés reális céljai a közoktatásban (Orosz Mihály – Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium) vagy a Kutatás vezérelt oktatás és gyakorlat vezérelt kutatás: dalszerzés és könnyűzene (Toby Martin – University of Huddersfield).

A szerda délelőtt egy workshopé lesz, ahol harmincfős létszámkerettel interaktívan tudják megvitatni a zenetanulás lehetőségeit a jelenlevők.

A konferenciát előkészíti és figyelemmel kíséri a Poptanítás-blog, de tájékozódni lehet az esemény hivatalos facebook-oldalán is, ahol a részletes programleírás is megtalálható.

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet ezen a linken tudnak megtenni. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik tovább az NKA Cseh Tamás Programja

NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program néven működik tovább az NKA Cseh Tamás Programja

2017-10-18

Az NKA Cseh Tamás Programja 2014. május 12-én indult útjára. Az azóta eltelt három évben a CSTP példa nélküli sikereket ért el az induló zenekarok pályára segítésében, a fővárosi és különösen a vidéki klubélet felfrissítésében, a könnyűzenei örökség megőrzésében, megkerülhetetlenné vált a zeneimenedzsment-oktatás és a vidéki tehetségkutatók támogatásában.

Hálánkat és köszönetünket fejezzük ki Cseh Tamás családjának, amiért indulása óta támogatták a programot és mindenféle ellenszolgáltatás nélkül engedélyezték a név használatát, amivel a századvég hazai zenei kultúrájának meghatározó művészére, egy korszak idoljára emlékezhettünk.

Fontos időszak zárul most. A CSTP messze túlnőtte azokat a kereteket és célokat, amelyeket annak idején meghatároztunk. Hónapok óta zajlik az a szakmai beszélgetés, melynek témája a program jövője; szűkítsük-e a támogatást a program névadójának szellemi, művészi öröksége illetve egyfajta zenei stílus irányába vagy nyissuk szélesebbre a kapukat és műfajoktól, irányzatoktól függetlenül karoljuk fel a fiatal tehetségeket.

Az egyeztetések eredményeként az NKA vezetése és a programot működtető Kollégium tagjai a program nevének változtatása mellett döntöttek. A jövőben Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programként (röviden Hangfoglaló Program) visszük tovább azokat a projekteket, amelyek eddig a Cseh Tamás nevével fémjelzett programhoz kapcsolódtak. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha a névváltás újabb lendületet adna a támogatási rendszernek és ezen keresztül a hazai könnyűzenének.

A 2017. október 6-a előtt született döntések nyomán megvalósuló pályázatok és programok továbbra is a régi néven futnak tovább. Az új pályázatokat már a Hanfoglaló Program keretében hirdetjük meg, melynek első hivatalos eseményét október 26-án tartjuk az A38 hajón, ahol kihirdetjük az Induló Előadói Alprogram és a Klubtámogató Alprogram nyerteseit. Ezen időpontig a közérdekű közlemények és információk a továbbiakban is a már jól ismert felületeken érhetőek el.

Megjelent az idei Előzenekari pályázat

Megjelent az idei Előzenekari pályázat

2017-09-14

Megjelent a Cseh Tamás Program (CSTP) negyedik évadának legújabb pályázati felhívása: az Előzenekari alprogram keretében olyan együttesek pályázhatnak, akik koncertjeiken könnyűzenei és jazz műfajba besorolható, élőzenét szolgáltató előzenekarokat léptetnek fel. Benyújtási határidő: 2017. október 13.

Az NKA honlapján (www.nka.hu) megjelent a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma által kiírt pályázat remek lehetőség azoknak a tehetséges, de még a karrierjük elején álló zenészeknek, akik a támogatásnak köszönhetően már befutott zenekarok nagyobb közönsége előtt léphetnek fel.

A pályázatot azonban az úhynevezett főzenekaroknak kell benyújtaniuk: a kiíró azoknak a könnyűzenei műfajba besorolható együtteseknek, koncertszervezőknek a jelentkezését várja, akik az elmúlt két évben legalább ötven koncertet lebonyolítottak, ezeknek legalább a fele belépőjegyes volt, és ezeken a nézőszáma elérte vagy meghaladta a 150 főt. A zenekarok koncertenként maximum 400.000 Ft-ra pályázhatnak, melynek legalább 70%-a az előzenekar költségeit kell, hogy fedezze.

A részletes pályázati kiírás megtalálható az NKA honlapján is. Pályázni is ezen a felületen keresztül, regisztrációt követően lehet. Benyújtási határidő: 2017. október 13. A 2018. január 1-től megvalósítandó koncertek és turnék támogatásától várhatóan novemberben dönt az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma.

Több mint 300 induló zenekar pályázott a Cseh Tamás Program támogatására

Több mint 300 induló zenekar pályázott a Cseh Tamás Program támogatására

2017-08-10

Beérkeztek a 4. évadát megkezdő Cseh Tamás Program első pályázatai. A legnagyobb érdeklődés a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az induló zenekarokat támogató alprogram pályázatát övezete.

Augusztus 4-e éjfél volt a határideje az Induló előadói, valamint a Klubtámogatói alprogramokra, és azok keretében elnyerhető támogatásokra kiírt pályázatok beadásának. Utóbbira a vidéki, a fővárosi, valamint a határon túli klubok összesen 116 pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, de a korábbi évek tapasztalataival összhangban az induló zenekarokat támogató pályázatra nagyságrendekkel többen jelentkeztek.


„Negyedik alkalommal hirdettük meg az induló előadói alprogram pályázatát, és a Cseh Tamás Program történetében a második legtöbb, összesen 315 jelentkezés érkezett. Ez nekem azt mutatja, hogy még mindig nagyon fontos az kezdő formációk támogatása, van létjogosultsága a CSTP-nek és ennek az alprogramnak is” – közölte Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője, aki hozzátette: „a klubok esetében nem okoztak meglepetést a számok, általában ennyi érkezik ezekre a felhívásokra”.

A Cseh Tamás Program negyedik évadára összesen 625 millió forint áll rendelkezésre. A már említett két alprogram pályázataira összesen 235 millió forintot szán a kollégium, 195 milliót a klubokra, 40 milliót az induló előadókra.

A támogatásban részesülő klubok továbbra is olyan belépőjegyes koncertekre kaphatnak támogatást, ahol élőben lesznek hallhatók a magyar formációk. Az elnyert forrás nagyobbik részét a zenekarok fellépti díjára, kisebb hányadát pedig az adott koncertek promóciójára fordíthatják.
Az Induló előadói alprogram leendő nyertesei is a korábbi évekhez hasonlóan költhetik majd el a támogatásukat, így minimum öt új dal profi rögzítésére, egy hanghordozó fizikai megjelentetésére, egy videoklip elkészítésére, saját promóciójukra, illetve egy lemezbemutató koncertre fordíthatják a Cseh Tamás Programtól kapott forrást.

„Először az induló előadói alprogram pályázatait dolgozza fel az NKA Igazgatósága, akik folyamatosan adják át a kollégiumi tagoknak a formailag elfogadható pályázatokat, illetve a pályázó zenekarok dalainak a linkjeit. A tervek szerint szeptember első hetében dönt a kollégium arról, hogy kiket hív be a meghallgatásra. A meghallgatás várhatóan október első hetében lesz az A38 hajón, de az oda bekerülőket a CSTP Programiroda időben értesíti” – mondta Bajnai Zsolt.

A klubos pályázatok feldolgozása szeptemberben várható. A kollégium azt tervezi, hogy ezekről az induló előadói pályázat meghallgatását követően, október második hetében dönt, és a korábbi három év hagyományainak megfelelően október végén hirdeti ki a négy pályázat eredményét.

2017-ben az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

2017-ben az A38 Hajó működteti a Cseh Tamás Programirodát

2017-01-17

Az NKA Cseh Tamás Programja mai, január 17-i sajtótájékoztatóját Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a Cseh Tamás Program eddig működése révén óriási lendületet kapott a magyar könnyűzene. Az NKA támogatásából megvalósuló, egymásra épülő nyolc alprogramból a könnyűzenei élet szinte valamennyi szereplője igényelhetett és kapott támogatást: zenészek, klubosok, médiumok, menedzserek, kezdő és befutott nagyzenekarok, koncertszervezők, nemzetközi koncertszervezők.

Az idei évadban például 27 induló előadó kapott egyenként kétmillió forint támogatást, amit minimum öt új dal rögzítésére, egy profi videoklip elkészítésre, promócióra és lemezbemutató turnéra használhatnak fel. A Cseh Tamás Program jelentős összegekkel támogatja a vidéki és határon túli magyar klubokat, a hazai zenekarok külföldi fellépéseit, a könnyűzenei médiumok és sajtótermékek működését. Ezen kívül sokat tesz a zenei piac fejlődéséért, a szakmai döntéseket támogató iparági kutatásokért, a szakemberképzésért, a könnyűzenei örökséget feltáró és megőrző történeti kutatásokért. Mindehhez a forrást az üres adathordozók után szedett jogdíjból befolyó bevételek NKA-hoz kerülő negyedének egy része biztosítja.

A Cseh Tamás Program szerteágazó feladatainak adminisztratív és szakmai támogatását a Cseh Tamás Programiroda látja el. A programiroda 2017-es működtetésére a NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium tavaly ősszel nyílt pályázatot írt ki. A novemberi határidőre hat érvényes pályázat érkezett. Ezek közül, többkörös döntési folyamat után választotta ki a testület a nyertest, az A38 Hajót, illetve az ezt működtető A38 Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-t.

A programiroda szakmai feladatainak ellátására – az előző évekhez hasonlóan – százmillió forintot biztosít a Cseh Tamás Program kollégiuma.

A második felszólaló, Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője részletezte a program működését, kiemelve a zökkenőmentes átadás-átvételt. Így biztosított, hogy a program folyamatosan tudja támogatni a magyar könnyűzenét. A gyorsaság különösen fontos volt, hiszen január 26-án lejárnak az idei első pályázati határidők. A Cseh Tamás Program aktuális pályázatait a fővárosi klubok támogatására, a nemzetközi fellépések finanszírozására, illetve a nyomtatott és online könnyűzenei sajtótermékek támogatására írták ki.

A Cseh Tamás Programiroda vezetője, Boross Zoltán kiemelte, hogy az iroda működése során a legfontosabb alapelv a transzparencia, az átláthatóság, a nyitott kommunikáció. Az a cél, hogy világos alapelvek szerint, a zenészekkel együttműködve és őket szakmailag támogatva folyjon a munka. Bemutatta a programiroda új munkatársait: Bali Dávid a nemzetközi programokért felel, Vasák Benedek a kommunikációt viszi, a programiroda titkára Facsády Orsolya lesz.

Csaknem húsz élet- és karrierinterjú a Cseh Tamás Program honlapján

Csaknem húsz élet- és karrierinterjú a Cseh Tamás Program honlapján

2016-08-01

Közel húsz élet- és karrierinterjú készült el az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának keretében. A beszélgetések kultúr- és műfajtörténeti, valamint zenei-esztétikai szempontok szerint dolgozzák fel a könnyűzenetörténet jeleseinek életpályáit. A Cseh Tamás Program honlapján elérhető szövegek a közeljövőben kötetbe rendezve is olvashatók lesznek.
A Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának keretében nemcsak zenészekkel, hanem a zeneipar alakítóival és „napszámosaival”, valamint a könnyűzene közelmúltját meghatározó kultúrpolitika döntéshozóival és végrehajtóival is készülnek interjúk. „A beszélgetéseket olyan jeles kutatók jegyzik, mint dr. Csatári Bence, Ignácz Ádám, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté, Rozsonits Tamás és Tóth Eszter Zsófia. Az interjúkból egy szubjektív, számos nézőpontot bemutató gyűjtés körvonalazódik, amely izgalmas szövetét adja közelmúltunk honi zenetörténetének” – mondta Vass Norbert, a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramjának koordinátora.
Készült beszélgetés többek között Victor Mátéval, a Magyar Rádió egykori zenei rendezőjével, Pentz Zsolttal, a Nemzetközi Koncert-igazgatóság (NKI) Könnyűzenei Osztályának egykori vezetőjével, de Csepregi Éva popénekesnővel és Mohai Tamás gitáros-dalszerzővel is. A folyamatosan bővülő anyagból a közeljövőben egy kötet kiadását is tervezik.
A teljes beszélgetések, valamint az azok főbb pontjait összegző absztraktok a Cseh Tamás Program honlapján olvashatók.

CSTP: INDUL A HARMADIK ÉVAD

CSTP: INDUL A HARMADIK ÉVAD

2016-07-18

Megjelentek a Cseh Tamás Program jövő évadára szóló első pályázatok
Ősszel indul az NKA Cseh Tamás Program harmadik évada, amelyben a Nemzeti Kulturális Alap 625 millió forinttal támogatja a hazai könnyűzenét. Már megjelentek az első pályázatok a karrierjük elején álló illetve külföldi turnéra készülő zenekaroknak, valamint fővároson kívüli és határon túli kluboknak. Leadási határidő: augusztus 1. illetve augusztus 31.
A Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium július elején írta ki a jövő évadra szóló első pályázatokat. Az induló zenekari alprogram felhívása pályakezdő előadóknak szól, akik az elnyert támogatást hang- és képfelvétel elkészítésére, turnék és fellépések, valamint ezek kommunikációjának megvalósítására fordíthatják. A sikeres pályázókat – előreláthatólag 25 zenekart – szakmai zsűri bevonásával, élő meghallgatások után választja ki a kollégium. A nemzetközi piacra lépést támogató alprogram keretében külföldi koncertsorozat megvalósítására lehet pályázni. Az induló tehetségek és a külföldi turnéra készülők számára a leadási határidő augusztus 1., éjfél.
A CSTP Klubtámogató alprogramja keretében kiírt pályázatok a könnyűzenei produkciók befogadására alkalmas fővároson kívüli, valamint Magyarországgal szomszédos államok magyarlakta területein működő könnyűzenei kluboknak (klubok, művelődési intézmények stb.) szólnak. A sikeres pályázók az elnyert összeget magyar együttesek és előadók fellépésének támogatására fordíthatják. A pályázat benyújtási határideje: augusztus 31., éjfél.
A részletes pályázati kiírások megtekinthetők a Cseh Tamás Program és az NKA oldalán. A pályázatok elbírálására várhatóan 2016 őszén kerül sor.
További információ:
06 20 377 36 27
sajto@cstp.hu

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

2016-07-18

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.
Helyszín: Veszprémi Utcazene Fesztivál, Cseh Tamás Program színpad (Kossuth utca szökőkút)
Időpont: 2016. július 22., péntek, 18:00-kor
A Nemzeti Kulturális Alap új népzenei programjának, a Halmos Béla Program első pályázati felhívásainak eredményeiről, és a Könnyűzene Kollégiuma első féléves pályázati tapasztalatairól Doncsev András, az NKA alelnöke, illetve a Cseh Tamás Program legújabb pályázati lehetőségeiről: az induló előadóknak, vidéki és határon túli kluboknak, a nemzetközi megjelenést támogató pályázatokról Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője tart tájékoztatót.
A tájékoztatón lehetőség nyílik interjú készítésére a fesztiválon fellépő, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarokkal. A fesztivál részletes programját az alábbi linken találja http://www.utcazene.hu.
A Cseh Tamás Program Veszprémi Utcazene Fesztiválon való részvételéről minden információt megtalál az esemény Facebook-oldalán.
Részvételi szándékát kérjük, a 06 20 377 36 27-es telefonszámon, vagy a sajto@cstp.hu e-mail címen jelezze!
Szeretettel várjuk rendezvényünkön.
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára

2016-07-15

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program szeretettel meghívja Önt nyári fesztivál-roadshowja következő állomásán, a debreceni Campus Fesztiválon tartott sajtótájékoztatójára.
Helyszín: Campus Fesztivál, CSTP-sátor
Időpont: 2016. július 21., csütörtök, 19 óra
A Nemzeti Kulturális Alap új népzenei programjának, a Halmos Béla Program első pályázati felhívásainak eredményeiről Doncsev András, az NKA alelnöke, a Cseh Tamás Program legújabb pályázati lehetőségeiről: az induló előadóknak, vidéki és határon túli kluboknak, a nemzetközi megjelenést támogató pályázatokról Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője, illetve a Könnyűzene Kollégiuma első féléves pályázati tapasztalatairól, stratégiai elképzeléseiről Dósa Richárd kollégiumvezető tart tájékoztatót.
A tájékoztatón lehetőség nyílik interjú készítésére a fesztiválon fellépő, a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarokkal. A fesztivál részletes programját az alábbi linken találja http://www.campusfesztival.hu.
A Cseh Tamás Program Campus fesztiválon való részvételéről minden információt megtalál az esemény Facebook-oldalán.
Részvételi szándékát kérjük, a 06 20 377 36 27-es telefonszámon, vagy a sajto@cstp.hu e-mail címen jelezze!
Szeretettel várjuk rendezvényünkön.
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

Cseh Tamás Program: Több mint kétmilliárd forint zenei utánpótlásra

Cseh Tamás Program: Több mint kétmilliárd forint zenei utánpótlásra

2016-06-21

Sajtóközlemény, 2016. június 21.
A Zene Ünnepe nyitányán jelentették be a Cseh Tamás Program jövő évi forrásait a Várkert Bazárban. Az NKA-hoz az üres adathordozók után szedett jogdíjakból befolyt 1,4 milliárd forintból a Cseh Tamás Programra több mint félmilliárd forint jut a 2016/2017-es évadban.
A minden évben június 21-én megrendezett nagyszabású ingyenes programsorozat, a Zene Ünnepe nyitányán, a Várkert Bazárban jelentette be Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a zenével kapcsolatos Kollégiumok rendelkezésére álló jövő évi forrásokat. Az üres adathordozók után szedett jogdíjakból 1,4 milliárd folyt be az NKA-hoz, ennek elosztását követően a 2016/2017-es évadban 525 millió forint szabad keret jut a Cseh Tamás Programra. Így (az első két évben ráfordított összegekkel együtt) az NKA több mint kétmilliárd forinttal járult hozzá a hazai könnyűzene fellendítéséhez. A Halmos Béla Program a következő évadban összesen 300 millió forintból valósulhat meg. A Könnyűzenei Kollégiumnak 620 millió forint, a Zeneművészet Kollégium számára pedig 744 millió forint áll rendelkezésére.
A Cseh Tamás Programiroda 100 millió forint támogatást kap a CSTP megvalósítására. A Program egyúttal újabb alprogrammal is kiegészül, melynek indításaként ősszel nagyszabású zenei oktatási konferenciát rendez az NKA. A rendezvényre többek között olyan előremutató kezdeményezéseket is várnak, mint például a Házhoz megy a Zenede projekt. A 2015/2016-os évad pedig a nyári fesztiválszezonnal zárul: a CSTP támogatott zenekaraival, info-sátorral és tájékoztató előadásokkal lesz jelen az EFOTT-on, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a Campus Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, augusztusban pedig a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szegedi Ifjúsági Napokon.
Bajnai Zsolt, az NKA CSTP Ideiglenes Kollégium vezetője bejelentette, hogy már július 1-jén megjelennek a Program harmadik évadának első pályázatai. A CSTP Induló zenekari alprogramja keretében kezdő együttesek számára írnak ki pályázatot július végi beadási határidővel, az elbírálásra várhatóan szeptember végén kerül sor. A tervek szerint 25 zenekart támogat majd a Program 2-2 millió forinttal. Ezzel párhuzamosan a fővároson kívüli és határon túli klubok számára is megjelenik a pályázati kiírás. A nyár folyamán az Előzenekari, valamint a Nemzetközi piacra lépést támogató alprogram pályázatai is megjelennek.
Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője azt mondta, hogy a Program az első pályázati szakaszában elsősorban azt mutatta meg, hogy szükség és igény van a magyar népzenére. A népzenei vagy feldolgozott népzenei produkcióknak otthont adni kívánó Folklub-pályázat célja, hogy a népművészetnek újra legyen helye, szellemi háttere és közönsége. Az új évadban zenei fesztiválok szervezői is pályázhatnak majd népművészeti és crossover-projektek szerepeltetésére. Népzenei megvalósítására, jó minőségű felvételek készítésére is lehet pályázni a közeljövőben. A népzenei képzési programok támogatása, az intézményes népzenei utánpótlás-
nevelés fellendítésére, valamint a profi előadóművészethez szükséges vállalkozói és zeneipari ismeretek biztosítására is lehetőséget kíván biztosítani a Program.
A Várkert Bazárban 14 órától este 22 óráig több mint 50 zenekar, köztük a Cseh Tamás Program idei támogatott együttesei adnak ingyenes koncerteket a Zene Ünnepén.

Rock and roll egy életen át - Konferencia a 70 éves sztárok tiszteletére

Rock and roll egy életen át - Konferencia a 70 éves sztárok tiszteletére

2016-06-15

Június 22-én a Ludwig Múzeum első emeleti előadótermében rendezi Időtlen hangok című konferenciáját az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja. Az előadók a rocktörténet hazai kuriózumaival foglalkoznak majd, az elhangzó referátumok a magyar könnyűzene történetének hetvenedik születésnapjukat ünneplő ikonjai – Bródy János, Demjén Ferenc, Frenreisz Károly, Koncz Zsuzsa és Nagy Feró – előtt tisztelegnek. A hallgatóság az izgalmas prezentációk meghallgatását követően egy rendhagyó tárlatvezetésen is részt vehet.
Milyen (kultúr)politikai levegőt lélegeztek be itthon az első sztárok? Kit nevezhetünk a magyar dal apjának, ki volt, aki farkast kiáltott és ki, akit nyughatatlan bohémsága új és új zenei felfedezőutakra indított?
Meghatározó alakjai pár évvel a világháborút követően születtek, a beat-pop-rockkultúra pedig a Kádár-korszak idején bontakozott ki Magyarországon. Felejthetetlen slágerek, világhírű együttesek, előadók és zeneszerzők indultak ezekben az évtizedekben, óriási közösség- és közönségformáló erőt gyakorolva a rockzenén keresztül a gondolkodásra, az ifjúsági kultúrára, az egész társadalomra.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja idén június 22-én a Ludwig Múzeumban tartandó konferenciával hajt fejet a hetvenedik születésnapjukat idén ünneplő legendás egyéniségek életútja előtt. A tanácskozásra ellátogatók a magyar rocktörténet termékeny évtizedeiről szóló előadásokon felül a Ludwig Múzeum Rock/tér/idő című, a magyarországi könnyűzene és képzőművészet kölcsönhatásait bemutató kiállítását is megtekinthetik egy rendhagyó tárlatvezetés keretében.
A konferencia részletes programja:
9.00–9.20 Megnyitó. Köszöntőt mond Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője.
I. szekció – A beat, a pop a rock és a társadalom a Kádár-érában
Levezető: Ignácz Ádám
9.20–9.40 Buzinkay Géza: Forradalom és rendszerváltás között (1956–1989) – a kor, amelyet Kádár János formált
9.40–10.00 Csatári Bence: „Üss a kölökre!” – az MSZMP hatalomtechnikai megfontolásai a popkultúrában
10.00–10.20 Császár Zoltán: „Keletről jön a legújabb rockszenzáció” – a Kádár-kori könnyűzene külföldön
10.20–10.50 Kávészünet
II. szekció – Az apa, a farkaskiáltó és a nyughatatlan bohém
Levezető: Bajnai Zsolt
11.00–11.20 Stumpf András: A magyar dal apja – Bródy János kulturális önazonosságunkra gyakorolt visszavonhatatlan hatásáról
11.20–11.40 Poós Zoltán: Kiálts farkast – Nagy Feró előadói és dalszerzői pályaképe
11.40–12.00 Rozsonits Tamás: A nyughatatlan bohém – Frenreisz Károly életútja
12.00–13.00 Büféebéd
III. blokk – Egy lány, egy hang és a nagyvilág
Levezető: Vass Norbert
13.00–13.20 Tóth Eszter Zsófia: „Valahol egy lány” – Koncz Zsuzsa énekesnő pályájának jellegzetességei a szocialista időszakban
13.20–13.40 Réz György: Egy összetéveszthetetlen hang – Demjén Ferenc előadói pályaképe
13.40–14.00 Jávorszky Béla Szilárd: Életfogytig rock and roll – hetvenesek a nagyvilágból
14.00–14.30 Kávészünet
14.30–15.30 Rendhagyó tárlatvezetés a Ludwig Múzeum Rock/tér/idő című kiállításán. 15.30–17.00 Azok a régi csibészek – ezúttal kicsit másként.
További információ, interjúigény:
sajto@cstp.hu
06 20 377 26 27

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program sajtótájékoztatóra a Zene Ünnepén

MEGHÍVÓ az NKA Cseh Tamás Program sajtótájékoztatóra a Zene Ünnepén

2016-06-14

Kedves Kolléga!
Az NKA Cseh Tamás Program a Zene Ünnepe nyitányaként sajtótájékoztatót tart a Várkert Bazárban.
A sajtótájékoztató témái: Az üres adathordozókból 2015-ben beszedett jogdíjakból a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerülő forrás és ennek felosztása az NKA kollégiumai között; A Cseh Tamás Programra a 2016-17-es évadban rendelkezésre álló forrás; a Cseh Tamás Program pályázati ütemezése és az először megjelenő pályázatok; a Halmos Béla Program rendelkezésére álló forrás és az ebből megvalósuló pályázatok.
Dátum: 2016. június 21., kedd
Időpont: 14 óra
Helyszín: Várkert Bazár, Öntőház Udvar (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)
A tájékoztatót tartják:
 Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke,
 Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője, valamint
 Liber Endre, a Halmos Béla Program megvalósításáért felelős Kollégium vezetője.
A sajtótájékoztatót követően szeretettel várjuk Önt a Zene Ünnepének koncertjeire: több mint ötven zenekar, köztük a Cseh Tamás Program által támogatott induló előadók osztják meg a muzsikálás örömét a Várkert Bazár öt alkalmi színpadán.
Részvételi szándékát, interjúigényét kérjük, a sajto@cstp.hu e-mail címen, vagy a 0620/3773627 telefonszámon jelezze!
Üdvözlettel:
Cseh Tamás Programiroda

FESZTIVÁLSZEZON A CSEH TAMÁS PROGRAMMAL: SZOLNOK A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS

FESZTIVÁLSZEZON A CSEH TAMÁS PROGRAMMAL: SZOLNOK A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS

2016-06-06

Az NKA Cseh Tamás Program 2016 nyarán is jelen lesz a legnagyobb hazai könnyűzenei fesztiválokon, ismét társszervezőként csatlakozik a Zene Ünnepéhez, illetve rocktörténeti és jogdíj-kérdéseket érintő konferenciákkal jelentkezik a Várkert Bazárban június második felében. Június 14-18. között a szolnoki Tiszavirág Fesztivállal folytatódik a CSTP nyári sorozata.
Az NKA Cseh Tamás Program támogatott zenekaraival, tájékoztató beszélgetésekkel és info-sátorral jelentkezik összesen 10 fesztiválon 2016. nyár folyamán. A szezonnyitó esemény a főváros egyik legnagyobb ingyenes rendezvénye, a BelFeszt volt június elején. A nyári fesztiválokon a CSTP támogatott induló együtteseinek fellépési, a feltörekvő zenekaroknak és a zeneipar szereplőinek tájékozódási lehetőséget, a közönségnek pedig jó zenét és bulihangulatot biztosít.
Ahogy tavaly, a CSTP idén is ott lesz a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon június 14-18. között. A Sóház utcai Református templom mellett lévő info-sátor kitölthető kvízekkel és pályázati tippekkel várja az érdeklődőket, a támogatott induló előadók pedig hangulatos koncertekkel is gazdagítják a műsort. Június 14-én kedden 19:30-tól a Máskép zenekar lép fel a PálinKaland színpadon, június 17-én 18:30-tól Nyilas Reni & Ők a Park Színpadon, 21:00-tól a Magidom a Maláta téren zenél, 18-án pedig az Organism veszi be a PálinKalandot 19:30tól. Őt 21:00-kor Szatmári Juli követi (Maláta tér), végül az Éva Presszó zárja a napot 23:00-kor kezdődő koncertjével a PálinKaland színpadon.
Június 17-én pénteken a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Doncsev András is ellátogat a CSTP-sátorba, ahol a Cseh Tamás Program elmúlt két évéről, eredményeiről, jövőbeli tervekről, pályázati lehetőségekről számol be az érdeklődőknek délután 17.00 órától.
A hónap második felében a Várkert Bazár ad otthont a Cseh Tamás Program rendezvényeinek. Június 21-én a Zene Ünnepe keretében ad ingyenes koncertet több mint 50 zenekar, köztük a CSTP együttesei a Várkert Bazárban felállított akusztikus színpadokon. Június 22-én a Ludwig Múzeum első emeleti rendezvénytermében kerül sor az Időtlen hangok című rocktörténeti konferenciára, melyen az idén hetvenedik születésnapjukat ünneplő hazai rock-ikonok előtt tisztelegnek az előadók. Június 23-án a Várkert Bazárban a CSTP Jogdíjfizetést ösztönző Alprogramja keretében rendeznek konferenciát A zene lehetőségei - filmek, reklámok, streaming és export címmel. Június 25-én pedig a Múzeumok Éjszakája programsorozatához csatlakozva zenélnek majd CSTP-s zenekarok a Várkert Bazárban.
A nyár folyamán a Cseh Tamás Program jelen lesz az EFOTT-on, a Campus Fesztiválon, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, a kapolcsi Művészetek Völgyében, de találkozhat a közönség CSTP-s állomással a Kolozsvári Magyar Napokon és a Szegedi Ifjúsági Napokon is.

További információ, interjúigény:
Király Eszter
sajto@cstp.hu
06 20 377 36 27

Az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg Dönci Szökésben című könyve

Az Ünnepi Könyvhéten jelenik meg Dönci Szökésben című könyve

2016-06-01

Tíz évnél is hosszabb lappangást követően kerül végre az olvasókhoz Dénes József, azaz Dönci szépirodalmi igénnyel megírt memoárja. A nyolcvanas évek undergroundjának fenegyereke testközelből mutatja be könyvében a Kassák klubos bandák mindennapjait, de keresetlen őszinteséggel beszél megtéréséről és az őt befogadó közösségtől való eltávolodásáról is. A szerző végül számot vet azzal, hogy nem szökhetünk el mindig, minden elől! A kötet az NKA Cseh Tamás Programmal együttműködő a Jaffa Kiadó gondozásában jelenik meg.
Az olvasók a 87. Ünnepi Könyvhéten vehetik először kezükbe Dénes József (1957–2008) Szökésben című önéletrajzi kötetét. A magát a nyolcvanas évek „legautentikusabb rock and roll fejének” nevező Dönci nem túloz. Dolgozott nyomdai segédmunkásként, öltözőőrként és könyvárusként is, elsősorban mégiscsak gitáros volt. A zenére tette fel az életét. Könyvében a hetvenes-nyolcvanas évek jassznyelvén, prédikátori pontossággal elmélkedik a „pasarétiek bandájában” és a „szakállas szürkeállomány” körében eltöltött éveiről, de kifogástalan pillanatképekkel örökíti meg a számára mindenkor az otthont jelentő Ferencvárost is. Regényes önéletírása örömről és nehézségekről szól.
A 2005 óta barátok és zenésztársak által őrzött kéziratot Vass Norbert, az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzéséért felelős Alprogramjának koordinátora, a korszak kutatója rendezte sajtó alá. „Aki kezébe veszi a kötetet – mondta a szerkesztő – nemcsak a nyolcvanas évek zenei panteonját és infrastuktúráját ismerheti meg, hanem tanúja lehet annak is, ahogy egy örök kétkedő, kereső, állandóan szökni próbáló érzékeny zenész keresetlenül számot vet az életével és annak végén – éppen az írásban – a megnyugvást is megleli.”
A Jaffa Kiadó gondozásában megjelenő kötetet először a 87. Ünnepi Könyvhéten vehetik majd kezükbe az olvasók, de már most előrendelhető a kiadótól és az online könyvkereskedő hálózatokon keresztül.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Alprogramja a jövőben további pop- és rocktörténeti, színtereket vagy fontos helyszíneket, valamint a hazai könnyűzene történetének emblematikus alakjait bemutató kéziratok megjelentetését tervezi.
Recenziós példányok és interjú készítése ügyében a sajto@cstp.hu e-mail címen, valamint a 06 20 377 36 27 telefonszámon állunk rendelkezésére.

A KŐFALAK LEOMLANAK – TALKSHOW BALÁZS FECÓVAL

A KŐFALAK LEOMLANAK – TALKSHOW BALÁZS FECÓVAL

2016-05-06

Sajtóközlemény, 2016. május 6.
Május 19-én, a Cseh Tamás Program beszélgetéssorozatának következő állomásán a kőfalak leomlanak: Balázs Fecó lesz az az Azok a régi csibészek című poptörténeti talkshow vendége. A magyar rock legendás billentyűse a Taurusról, a Korálról, az Ifiparkról, a Kossuth-díjáról, a Radics Bélával és a Horváth Attilával való közös munkáról és a csönd éveiről is beszél majd a Rockmúzeumban. A részvétel ingyenes.
Maradj velem, Homok a szélben, Érints meg… a hazai dallamos hard-rock generációk fülébe csengő slágerei kerültek ki a keze alól, és olyan korszakalkotó zenekarok kötődnek a nevéhez, mint a Neoton, a Taurus vagy Magyarország első romantikus rockzenekara, a Korál. Az Azok a régi csibészek című poptörténeti talkshow-sorozat következő estjén Balázs Fecó mesél majd a hetvenes-nyolcvanas évek rockhétköznapjairól, a Som Lajos és Radics Béla fémjelezte alkotói esztendőkről, a Kisstadionos koncertek backstage-pillanatairól, Horváth Attiláról, a Korál „láthatatlan tagjáról”, saját szólókarrierjéről – egyszóval az útról ami a Hazafelétől A csönd évéig tartott. A talkshow házigazdái ezúttal is dr. Csatári Bence történész és Poós Zoltán író lesznek. A beszélgetésre a Magyar Rockhírességek Csarnokában (Budapest, Kárpát u. 23.) kerül sor.
A sorozat az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja keretében valósul meg. Az eseményen való részvétel ingyenes, ám a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a sajto@cstp.hu címen szükséges.
További információ:
sajto@cstp.hu
06 20 377 36 27

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emlékpontját

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják a Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emlékpontját

2016-05-04

A Fővárosi Művelődési Ház tiszteletére avatják fel az NKA Cseh Tamás Program hetedik poptörténeti emléktábláját 2016. május 21-én 18 órakor. Az elkövetkező hónapokban a magyar könnyűzene történetének további emblematikus fővárosi és vidéki helyszínein helyeznek majd el táblát. Akik felkeresik az emlékpontokat, poptörténetünk izgalmas, térbeli vetületét ismerhetik meg.
Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. 2016. január 22-én, Cseh Tamás születésnapján újabb helyszínnel bővült a könnyűzenénk legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a 20. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták, április 21-én a BME E-Klubjának helyszínére, május 11-én pedig az MHV Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került.
A poptörténetünk legfontosabb helyszíneit megjelölő hetedik táblát 2016. május 21-én, 18 órakor avatják a Fővárosi Művelődési Házban. Az átadó ünnepségen köszöntőt mond Szűcs Ferenc, a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója és Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője.
A Pamuttextilművek művelődési háza 1951-ben épült, 1961-ben aztán több hasonló intézmény összevonásával létrejött a Fővárosi Művelődési Ház. Az FMH-ban számos zenekar koncertezett, s bár a legendás művelődési ház 2012 szeptemberétől új épületben üzemel, a Muzsikás együttes gyermektáncháza, a Hobby Klub, a Magnós Klub, a Bélyeggyűjtők Klubja és az FMH Illés Klubja napjainkban is működik.