Zenei export - egy hétvégén három országban

A HOTS 2019 tavaszának egyik legelfoglaltabb hétvégéjén van túl. Magyar delegáció utazott a poznani Spring Breakre, a pozsonyi Sharpe Music Festivalra és a brémai jazzahead!-re is.

Múlt héten a hazai könnyűzenei export fontos hétvégéje zajlott le. Egyszerre három különböző országban képviseltette magát a HOTS - Hungarian Oncoming Tunes delegációja: a poznani Spring Breakre három hazai előadó utazott és adott nagy sikerű, teltházas koncerteket. Jónás Vera, a The Devil's Trade és a Belau élő showja mellett az exportirodát vezető Bali Dávid is meghívást kapott panelistaként a showcase bubble-ről szóló szakmai beszélgetésbe.

A Sharpe Musicra idén tizenhét fiatal menedzser utazott a HOTS képviseletében, illetve  Horváth Máté (Dürer Kert) is részt vett az országhatárokon túlmutató koncertszervezési stratégiákról szóló panelbeszélgetésen -  Nik Fischerrel (One of a Million Festival/Glad We Met) és Andraž Kajzerrel (MENT) együtt. A szakmai konferencia előadásai és panelbeszélgetései a delegáltak számára tökéletes terepet nyitottak az információszerzésre és kapcsolatépítésre, olyan up-to-date folyamatokba és szakmai diskurzusba tudtak így belekapcsolódni, amelynek saját munkájuk proaktív továbbgondolásában is segítségükre lehet. A csoport részt vett a helyi szervezésű delegate touron, amelynek alkalmával idegenvezetők és helyi szervezők segítségével ismerkedhettek meg a várossal, a szlovák rádió épületével és egyéb országok delegáltjaival.

A jazzahead!-en körülbelül 60 ország több mint 3000 szakmai résztvevője jelent meg idén, hiszen ez a vásár Európa legnagyobb jazz expója, amelyet tizennegyedik alkalommal rendeztek meg Brémában. A HOTS először képviseltette magát a jazzahead!-en, ahol a partnerország idén Norvégia volt, de Dél-Európa és a Baltikum országai is erőteljes hangsúllyal szerepeltek. A HOTS és a Budapest Music Center közös standján Grencsó István, Borbély Mihály, Palotai Csaba, Párniczky András, LukácsMiklós, Gyémánt Bálint, Gadó Gábor és Dresch Mihály BMC Recordsnál megjelent lemezei képviselték a magyar jazz élvonalát.


A poznani Spring Break idén teltházas lett, a magyar fellépők is az érkezés után tudták meg azt, hogy a pénteki koncertnapra már nem lehet jegyekhez jutni, így mindegyikük elég bizakodóvá vált az estével kapcsolatban. Az INES#talent program részeként Bali Dávid HOTS vezető is részt vett a showcase-bubble-ről folytatott párbeszédben. A téma a fejlődő országok piacain belül egyre nagyob számmal jelentkező showcase jellegű esemény kártékony hatásai és ennek kivédési lehetőségei voltak - a beszélgetés elérhető lesz a fesztivál Youtube csatornáján pár napon belül.

A Spring Breaken ünnepelte tizedik évfordulóját a Don't Panic We're From Poland lengyel exportbrand, ami a magyar exporttevékenységre is nagy hatást gyakorolt. Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy éppen egy hete jelent meg a HOTS támogatásával létrejött sláger, amit Kamau Makumi (Mary Popkids) szerzett  - a  dal már előkelő helyen szerepel a lengyel slágerlistákon.

Mindhárom Poznanba utazott magyar zenekar hatalmas sikerrel adott koncertet az idei Spring Breaken, a legelsöprőbb érdeklődés a Belau fellépését övezte - a helyszínen abszolút teltházat jelentettek. A The Devil's Trade pedig a szereplésnek köszönhetően már ajánlatot is kapott további európai koncertekre.