Az előadói mobilitásról indult új kutatás

A magyarországi zenekarok turnébuszairól indít újabb kutatást a Winwinwin Kft.-vel együttműködésben a Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja. Az október végéig kitölthető kérdőív többek között arra keresi a választ, hogy hogyan és milyen járművekkel közlekednek hazai és nemzetközi turnék során a magyar zenekarok.A Hangfoglaló Program megbízásából újabb kutatást indított a hazai könnyűzenei színtér feltérképezésére a Winwinwin Kft. A magyarországi próbatermek helyzete, a zenészek zenei képzettsége, és a zeneipari wellbeing kutatását követően most a magyar zenekarok mobilitása a téma. 

Az október végéig szabadon kitölthető kérdéssor többek között arra kérdez rá, hogy milyen járművekkel jutnak el a magyar előadók koncertjeik helyszínére, azok milyen tulajdonban vannak, és hányan használják egy azon turnébusz kapacitásait. Egy belföldi fellépés alkalmával vajon hány megtett kilométert utaznak átlagosan az előadók? Ki az, aki vezet? Milyen kényelmi és biztonsági funkciókat tekintenek a zenekarok elengedhetetlennek egy-egy turnébuszban? A bérelt buszok esetén milyen kiadással jár egy-egy hétvégi vidéki kör?

A kérdőívekre október 28-ig várja a kitöltőket a Hangfoglaló Program Innovációs Alprorgramja. "Ez a felmérés az első lépés lehet abba az irányba, hogy megismerjük a hazai zenekarok mobilitási modelljeit. A bővített kérdés itt az lenne, hogyan oldják meg a hazai zenekarok, hogy a produkcióik eljussanak a helyszínre, legyen az a szomszéd városban, vagy Barcelonában. Ennek az első blikkre pusztán logisztikai kérdésnek nagyon sok vetülete van, jó lenne ebbe mélyebb betekintést nyerni."- mondta el a kutatás kapcsán Lehóczki Zsófia, az Alprogram vezetője.

 A kérdőív statisztikai célú, anonim és kitöltése önkéntes, a kitöltők között pedig értékes nyeremények találnak gazdára. A kérdéssor elérhető ezen a linken.