Az utolsó filmkocka / Könnyűzenei Kertmozi: Balaton Method

2019. 06. 05. Könnyűzenei örökség

Június 20-án rendhagyó, évadzáró programmal jelentkezik a Könnyűzenei Filmklub. Szimler Bálint Balaton Method című filmjét nézhetik majd meg az érdeklődők sötétedés után a TRIP Hajó teraszán felállított kertmoziban.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja 2017 tavaszán indította el az Extázis héttől tízig elnevezésű könnyűzenei filmklubját. A sorozat a popzene és a filmipar óvatos frigyének gyümölcseit vette számba: a vászon a hatvanas évek tvisztelő, autóstoppos fiataljaié, a csöves generáció tagjaié és az underground földalatti figuráié volt. Igazi műfaji kavalkáddal találkozhattak a nézők: zenés film, film zenész rendezővel, rockopera és klipekből összeállított film is képviseltette magát a vetítések listáján. András Ferenc, Bacsó Péter, Banovich Tamás, Bódy Gábor, Dobray György és Horváth Péter, Jancsó Miklós, Koltay Gábor, Kovács András, Mészáros Márta, Müller Péter Sziámi, Szomjas György, Tímár Péter, Wahorn András, Xantus János és Zsombolyai János alkotásait is láthatták az érdeklődők. A Extázis héttől tízig házigazdája Gelencsér Gábor filmesztéta volt, aki a készítőkkel és a kor kutatóival beszélgetett a vetítések keretében.

A filmklub időutazása a végéhez ért, nem is zárhatnánk másképp, mint egy olyan alkotással, ami a kortárs zenei életre reflektál. 2019. június 20-án egy hangulatos kertmozi keretében Szimler Bálint Balaton Method című alkotásával zárjuk a könnyűzenei filmklubunkat a TRIP Hajó teraszán.

A Balaton Methodban 17 magyar zenekar - köztük a Quimby, a Middlemist Red, a Soerii & Poolek, az Elefánt, a Bin-Jip, a Subscribe -, valamint több száz további zenei közreműködő fogott össze, hogy elkészüljön Szimler Bálinték Kodály Method-videóinak egészestés lezárása. Két zenekar - a Punnany Massif és Akkezdet Phiai - ráadásul külön a Balaton Method számára egy-egy új dallal rukkolt elő. A Balaton Method az első magyar film, amely közösségi finanszírozással készült. 

A vetítésre és beszélgetésre a belépőjegy 600 Ft, amelyet az alábbi linken vagy a helyszínen tudtok megváltani. A program Facebook eseményét ITT éritek el.