A Szintaxis nyert Marosvásárhelyen

2019. 03. 06. Könnyűzenei Oktatás

A helyi Szintaxis együttes nyerte a Marosvásárhelyen rendezett második Öröm a Zene Peron Music Tehetségkutatót. Az öttagú formáció így a Hangfoglaló Program által is támogatott rendezvénysorozat huszonöt tehetségkutatójának legjobbjaival mérheti majd össze tudását az őszi Budapest Music Expón.

AHangfoglaló Program negyedik éve támogatja az Öröm a Zene tehetségkutató sorozatot. Egyben törekszik arra is, hogy Budapesten és minden megyében, illetve a határon túli területek jelentősebb központjaiban is legyen legalább egy-egy, azonos elvek alapján szerveződő könnyűzenei megmérettetés.

A Marosvásárhelyi Rocksuli közreműködésével tavaly rendeztek először tehetségkutatót az erdélyi Maros megye székhelyén, aminek sikerét jól mutatja, hogy az idei megmérettetésre már csak előzetes szelekció után juthattak be a jelentkezők. A mostani versenyt is szervező Peron Music Alapítvány elnöke, Pap Tibor a zenekarok bemutatkozása előtt elmondta, hogy az egy-egy felvidéki és vajdasági, illetve három erdélyi tehetségkutatóhoz hamarosan egy kárpátaljai, beregszászi megmérettetés is csatlakozik, így a húsz magyarországi verseny jövőre hat határon túlival egészül ki.

A március 2-án tartott Marosvásárhelyi Öröm a Zene Peron Music Tehetségkutatónak a Hangfoglaló Program Klubtámogatói Alprogramjában is résztvevő Jazz&Blues Club adott otthont. A zenekarok versenyét a Peron Music keretein belül több mint húsz éve tehetségkutatókat szervező Cserteg István vezette, a zsűrit pedig Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének titkára, a Gitármánia Tábor ötletgazdája, Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője, Demeter József, a Jazz&Blues Club tulajdonosa és Kaáli Nagy Botond, marosvásárhelyi újságíró alkották.

A második marosvásárhelyi tehetségkutató színpadára lépő hét formáció közül a zsűri döntése alapján első lett a helyi Szintaxis együttes, amelynek énekese tavaly, ugyanezen a versenyen már megkapta az ígéretes előadóknak adható Újfalusi Gábor díjat. Második helyen a kolozsvári A csajod végzett, míg a harmadik díjat a szászrégeni KentaurSoul kapta. Az Újfalusi-díjat ebben az évben a Nihil zenekar énekesének, Laczkó Boglárkának ítélte a zsűri.

"Az első három helyezett zenekart produkciójuk alapján örömmel látnám a hatodik évad Induló Előadói Alprogramjának pályázói között!" mondta a verseny után Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetője. "Összességében nagyon jó zenekarok vettek részt a megmérettetésen, érződik a Marosvásárhelyi Rocksuli munkájának hatása. Az pedig külön öröm, hogy a színpadra lépett produkciók többsége rácáfolt arra, hogy a könnyűzenét többségében csak férfiak művelik. A dobok mögött, gitárral a nyakban és természetesen a mikrofonok előtt is több tehetséges hölgyet láthattunk."

Az Öröm a zene tehetségkutató sorozat márciusban sűrű programmal jelentkezik, a marosvásárhelyi állomás után is. Március 16-án Szegeden az Amatours-on, március 23-án Balatonbogláron a Légrádi Antal XXII. Tehetségkutató Rockfesztiválon, március 30-án pedig a martonvásári Fülesbagoly Tehetségkutatón mérhetik össze a tehetséges zenekarok tudásukat.

A rendezvény nyertesei között eseményenként különböző díjak kerülnek kiosztásra. Ami állandó, hogy minden alkalommal egy zenekar az országos döntőbe (Budapest Music Expo) jut, egy zenekari tag pedig Újfalusi Gábor-díjat kap a kiemelkedő zenei tehetségéért.

A 2017-2018-as évad győztes zenekara a Fanglers volt.