Átadták a Szikra-díjakat

2019. 03. 01. Hírek

Átadásra kerültek a 2019-es Szikra-díjak a keresztény zene ünnepén a Várkert Bazárban február 22-én. Összesen nyolc díjazott vehetett át díjat öt főkategóriában, és az ezek melletti közönségdíj, életműdíj és különdíj kategóriákban. Az ünnepi alkalmon köszöntőt mondott Rétvári Bence államtitkár.

Harmadik alkalommal hirdették meg a keresztény könnyűzene legrangosabb seregszemléjét, a Szikra-díjat. A szakmai zsűri öt kategóriában – legjobb előadás, legjobb dal, legjobb dalszöveg, legjobb dicsőítő dal, legjobb videóklip – választotta ki a shortlistre jutott produkciókat. A közel 100 nevezésből 15 produkció került a döntőbe, közülük választotta ki a zsűri az adott kategória végső győztesét.

A szakmai zsűri tagjai Bolyki György zenész, producer, a Szikra Projekt vezetője, Gável Gellért író, dalszerző, gitárművész, Madarász Isti filmrendező, forgatókönyvíró, Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude frontembere voltak. A zsűri elnöke Horváth Gergely rádiós műsorvezető, író és az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiumának tagja volt.

A legjobb dal a The Sign Tékozló című felvétele, a legjobb dicsőítő dal Fóris Rita Hozzád jövök című dala, a legjobb előadás a Magidom és a Királydráma lett, a legjobb dalszövegért járó elismerést Kübler Dániel kapta a Nem véletlen című szerzeményért, a legjobb videóklip kategória győztese Pátkai Benjamin és Petrőcz Raffael lett, a Hidden Kingdom Idő című dalának videóklipjéért. A zsűri idén az életműdíjat Győri János Sámuel evangélikus lelkésznek ítélte oda eddigi munkásságáért.  

A közönségdíjat a beérkezett szavazatok alapján a Keresztkérdés zenekar vehette át a Száraz lábbal című felvételért. A szakmai zsűri egy különdíjat is átadott, ezt a FOURisFive nevű formáció kapta.

A kategória-díjakat, az életműdíjat, a közönségdíjat, valamint a különdíjat ünnepélyes díjátadó gála keretén belül adták át pénteken este a Várkert Bazárban adták át. Az eseményen fellépett Caramel, Mező Misi, a Bolyki Balázs és Bolyki Soul & Gospel Kórus, Anima Soni, az Eucharistból a Gável testvérek és a Pünkösdi Zenei Misszió.

A Szikra-díjat eddig két alkalommal, 2016-ban és 2018-ban ítélték oda, a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészeket díjazva. Szikra-díjjal büszkélkedhet többek között Pajor Tamás, Oláh Gergő, Havas Lajos – Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna, Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszó, Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) és a Keresztkérdés zenekar.