Ilyen volt a tavalyi év a magyar zenei exportban - olvasd el Te is a HOTS 2018-as riportját!

2019. 01. 14. Nemzetközi pályázat

2018-ban a HOTS hazai zenei exportiroda több olyan fontos eredményt ért el, amelyek jól fémjelzik a súlyokat a fennálló piacon, és kijelölik azokat az irányokat, amelyek teret nyithatnak a jövőben is a nemzetközi színtéren. A HOTS célja a továbbiakban is az, hogy meg tudja teremteni a lehetőségét a magyar zenekarok nemzetközi láthatóságának; és infrastruktúrát, teret és alkalmat biztosítson mindehhez. A tavalyi év eredményeit összefoglalóját tartalmazó anyag teljes egészében elérhető.

2018-ban az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Programja nemzetközi pályázatain keresztül 113 zenekar és 37 delegált nyert támogatást. A vállalás az előadók részéről 41 országban összesen 654 koncertet jelent, míg a delegáltak jóvoltából 23 szakmai eseményen, konferencián volt hazai jelenlét. 

Olyan rangos zenei eseményekre és fesztiválokra juthattak el idén zenekarok, mint a Primavera Sound, a Spring Break Poznan, a MusikMesse, az Eurosonic, a Waves Vienna vagy a Lollapalooza Berlin. 

A 2018-as évvel öt olyan nagy nemzetközi együttműködés kezdődött el a HOTS közreműködésével, mint 

  • az EMEE (European Music ExportExchange), amely európai exportirodák érdekközössége, 23 ország részvételével;
  • a nemzetközi független kiadók szövetsége, az IMPALA is bejelentette, hogy Magyarországot is szívesen látná partnerországai között;
  • Magyarországon tartott fórumot a nemzetközi menedzserek fóruma, az IMMF;
  • a Budapest Showcase Hub is részese lett az INES#talent programnak, aminek köszönhetően az európai tehetséges előadók mobilitása tovább nőhet;
  • a Music Moves Europe program keretein belül pedig további európai források is megnyílhatnak a magyar könnyűzene számára.


A támogatások és a nemzetközi jelenléthez való hozzájárulás mértéke is jelzi, hogy mennyi teendőnk van még a továbbiakban is a magyar könnyűzene nemzetközi térben történő pozicionálásával. 

A szakmai események teljes tárát, az elért eredmények és áttörések részleteit, illetve a nemzetközi piacon is lábukat egyre inkább megvető előadók bemutatóját is tartalmazza az éves jelentés, amely teljes egészében elérhető az alábbi linken: HOTS Annual Report 2018