Papaver Cousins: irány a MENT, irány Ljubljana!

2018. 12. 13. Nemzetközi pályázat

Ismét erős évkezdésre lehet számítani a nemzetközi alprogramnál: 2019 elején ugyanis közvetlenül a Eurosonic után startol a MENT Ljubljana, ahol évek óta fontos sikereket zsebelnek be a magyar zenekarok. A HOTS delegációja és a Papaver Cousins január végén utazik Szlovéniába, a Közép-Kelet-Európát és a Balkán piac szakembereit, zenészeit összekötő showcase fesztiválra.

A MENT Ljubljana még csak ötéves lesz 2019-ben, így viszonylag fiatalnak számít a showcase rendezvények között, de máris nagyon népszerű a zeneipar szinte minden szektorában. Januárban közel száz koncert és konferenciaprogram várja a fesztivál látogatóit – a laikus érdeklődőket és a környékbeli zeneipari szereplőket egyaránt. A Eurosonic keretein belül megrendezett European Festival Awards-on 2018-ban két díjat is bezsebelő MENT célja, hogy összekösse Közép-Kelet-Európát és a Balkán piac szakembereit, zenészeit.

Két éve Apey, a Gustave Tiger és az Uffalo Steez, idén pedig a Fran Palermo és a Freakin’ Disco után most a Papaver Cousins bizonyíthat Ljubljanában. Bár a duó csak négy éve alakult, de egyre határozottabban törnek a nemzetközi hírnév felé. Kezdődött ez a menetelés 2017-ben a dél-koreai Zandari Festával, amit idén a Liverpool Sound City és a FOCUS Wales után a svájci Open Air St.Gallen követett, ősszel pedig a belgrádi Indirekten is játszott a zenekar, valamint Lengyelországban is turnézott. Eközben pedig a kétfős csapat is kibővült, a koncerteket most már – ha csak tehetik – nagyzenekari felállásban szervezik: cselló, bőgő, dob és billentyűs hangszerek is csatlakoztak hozzájuk.

Ennyi nemzetközi tapasztalattal a hátuk mögött minden esélyük megvan rá, hogy a MENT-en is emlékezetes élményt nyújtsanak a hallgatóságuknak. A fesztiválra ráadásul teljesen új anyaggal, az idén kiadott második lemezük, a Bad Writing dalaival érkeznek, melyet a Hangfoglaló Program negyedik évadának induló előadói támogatásával vettek fel, és szeptemberben mutattak be a nagyközönség előtt.