Extra jó alkalom a fejlődésre! – Nem érdemes kihagyni az év utolsó Backstage eseményét

2018. 11. 26. Zenei menedzsment

December 5-én ismét jelentkezik a Backstage Extra, az NKA Hangfoglaló Program zeneipari előadás- és beszélgetéssorozata. Az A38 Hajón szervezett eseményen az előadások keretében szó lesz a zenekari menedzsmentről és a kiadók működéséről. A kerekasztal-beszélgetéseken pedig először a dalszerzés folyamatáról értekeznek a meghívott vendégek, majd a magyarországi próbatermek helyzetéről végzett kutatás eredményeit ismerheti meg a közönség, amit aztán meg is vitatnak az érintettek.

A Hangfoglaló Program Zenei Menedzsment Alprogramja keretében szervezett Backstage előadásain és kerekasztal-beszélgetésein várhatóan sok, a kezdő zenészek számára már-már nélkülözhetetlen információ is elhangzik. A 2018-as évet ráadásul egy Backstage Extra zárja, így a szokásos három rész – két előadás és egy kerekasztal-beszélgetés – egy további kutatási panellel egészül ki.

Az első panel a zenekari menedzsmentbe vezeti be a közönséget. Milyen menedzsment feladatok merülnek fel egy zenekar működése során? Hogyan épül fel a produkció háttere? Kik dolgoznak azon, hogy minden megfelelően működjön egy zenekar életében és ők milyen feladatokkal, kihívásokkal szembesülnek a munkájuk során? Nagy Adri, a Quimby menedzsere arról beszél majd, hogyan működik az egyik legnagyobb hazai produkció zeneipari háttere, de a szakember előadásában a zenei menedzsmenttel kapcsolatos alapvető tudnivalókat is ismerteti.

A második panelben a kiadók működéséről lesz szó. A digitális korszak nagy vesztesei – a 2000-es évek elején a zeneipar és a zene halálát vizionáló lemezkiadók – úgy tűnik, hogy túl vannak a nehezén… Lassan, de biztosan reagáltak a zeneipar változásaira, a digitális korszak kihívásaira, ami viszont a teljes működésük átalakulásával járt együtt. Hogyan épülnek fel napjainkban a kiadók, és még szükség van-e egyáltalán rájuk? Milyen feladatokat végeznek és mikor érdemes hozzájuk fordulni? Molnár Gábor, a Gold Record kiadó tulajdonos-ügyvezetője válaszol ezekre a kérdésekre.

A kreatív, művészeti iparágak terméke a mű, aminek keletkezését sok legenda övezi. Ráadásul manapság Európa-szerte egyre nagyobb fókuszba kerül a dalszövegírás, az alkotás folyamatának valamiféle támogatása. A művészeknek nyújtható segítség, a jó művek születésének katalizálása pedig ott kezdődik, hogy megértjük, hogyan működnek kreatív közösségként a zenekarok. Jónás Vera (Vera Jonas Music/Jónás Vera Experiment), Egyedi Péter (Óriás) és Lázár Domokos (Esti Kornél) három egyedülálló popzenét alkotó szerző – útmutatásaik alapján feltérképezzük, hogyan születik és hogyan épül fel egy dal.

A megszokott három panelt egy szendvicsebéd követi, majd a rendezvény „Extra” része: a magyarországi próbatermek helyzetéről végzett kutatás bemutatása. Az NKA Hangfoglaló Program Jogdíj Alprogramjának keretében a zeneipar résztvevői és zenészek között készült felmérés a magyarországi próbaterem használatról és a próbatermek helyzetéről. A kutatás eredményét Altschach László, a Winwinwin kutatásvezetője prezentálja, amit egy vélhetően sok fontos kérdésre rávilágító beszélgetés fog követni Ondecs István „Bygyo”-val, a CrewBox Base próbahely üzemeltetőjével, Restás Gergővel, az Oposszum Próbatermek és Hangstúdió üzemeltetőjével és Tóth Gergő zenésszel, a Supermanagement menedzserével.

A kerekasztalokat Réz György, a Majdnem Híres Rocksuli egyik társalapítója moderálja. A rendezvény végén egy évvégi koccintás keretében lesz lehetősége a vendégeknek és a közönségnek további kötetlen beszélgetésre. A belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképességre tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT lehet, a Facebook-esemény pedig ITT érhető el.