A minőségi fejlődés útján – Ilyen volt a harmadik BUSH

2018. 11. 21. Nemzetközi pályázat

Harmadik alkalommal rendezték meg Magyarország nemzetközi showcase-konferenciáját, a Budapest Showcase Hubot, melynek megvalósítását az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma és a HOTS exportiroda is támogatta. A múlt heti rendezvény megmozgatta a hazai és a térségbeli könnyűzenei szcénát és az eső visszajelzések alapján sikeres napokon van túl a zeneipari szektor.

Fotó: Pécsi-Szabó Dénes, Bali Dávid és Tóth Péter Benjamin - sinco

A Budapest Showcase Hubot harmadik alkalommal szervezték meg, ezúttal a német nyelvterületre irányuló fókusszal. A rendezvény legfontosabb célkitűzései között a szomszédos országok szakmai háttériparának összekötése, új kapcsolatok megalapozása és aktuális zeneipari kérdéskörök bemutatása szerepelt.

A tapasztalatokról Salamon Gergő, az Eastaste Music társalapítója és a BUSH egyik főszervezője osztotta meg gondolatait. Elmondta például, hogy a szervezéssel kapcsolatosan egyértelműen a helyszínváltoztatások jelentették a legnagyobb kihívást a rendezvény előkészítésekor.

„A helyszínváltozások miatt nem volt idén könnyű elindulni, de minden változtatás – a Bródy Studios, mint konferenciahelyszín és az Instant, Larm, Robot, Frame, mint koncerthelyszínek – nagyon jól szerepelt és az első nap megnyugodhattunk, hogy jól döntöttünk. Mind hangulatában, mind a logisztikai feladatok kezelésében sokat segített ez a felállás, és az emberek reakcióit nézve, a legtöbben fejlődésnek élték meg” – mondta el a szervező.

Salamon Gergő örömmel számolt be arról is, hogy nemcsak a visszajelzések voltak pozitívak, de a számadatok is minőségi fejlődésről tanúskodnak: „A számok tekintetében egyértelműen látható elmozdulás, hisz a szakmai regisztráltak számában 10% körüli, míg az esti koncerteknél közel 20%-os emelkedést láttunk, ami elég bíztató a jövőre nézve. Emellett ugyanakkor idén sokkal inkább a minőségi fejlődés volt fontos, amiben a német szakma markáns jelenléte és a régióból érkező egyre több delegált fontos visszaigazolás. A BUSH 3. évére meghatározó rendezvénnyé vált, amivel kalkulál a nemzetközi szakma.”

Az is fontos kérdés, hogy a BUSH szervezői és a hazai szakemberek merrefelé látják a jövőben a rendezvény és a régió iparának útját, fejlődését. Erről Salamon Gergő úgy vélekedik, hogy továbbra is a régió közös fejlődési lehetőségeit keresik, amiben szerencsére egyre több jó példa látható klubok, menedzsmentek és szakmai szervezetek szintjén.

„A ”New kids from the bloc” koncepciónak érezhetően jó volt a fogadtatása, így ezt érdemes folytatni. Emellett a közös platformok építését, lobbitevékenységet, valamint a régiós showcase-ek szorosabb összefogásának lehetőségét látjuk leginkább magunk előtt a közeljövőben. Ami különösen jó érzéssel tölt el minket, hogy a hazai szakma képviselői – köztük nagyon sok fiatal – van jelen a rendezvényen, és egyre többen tudnak élni olyan lehetőségekkel, aminek alapjait a BUSH-on építették. Ebben továbbra is nagyon fontos partnerünk a Hangfoglaló program és a HOTS, aminek programjai segítik őket felkészülni az ilyen lehetőségekre” – mondta el a következő lépés kapcsán.

A Hangfoglaló Program keretein belül működő HOTS (Hungarion Oncoming Tunes) exportiroda vezetője, Bali Dávid nemcsak résztvevőként volt jelen, de meghívott vendégként is segítette a BUSH szakmai hátterét. Az irodavezetőt és az Artisjus Üzleti Transzformációs Főosztályának igazgatóját, Dr. Tóth Péter Benjamint Pécsi-Szabó Dénes, a BUSH egyik szervezője kérdezte a dalszövegírásról, mint közösségi élményről. A témát a dalszerző-táborok iránti egyre növekvő érdeklődés adta, melyek azt mutatják, hogy nagy igény van a fiatal művészekben közösségben megélni, amikor új zenét alkotnak. A beszélgetőpartnerek a DEX, az első Dalszerző Expo és a HOTS mentortábora, az Outbreakers’ Lab tapasztalatait osztották meg az érdeklődőkkel.