Erdélyben is Öröm a zene

2018. 11. 07. Induló előadók

Idén ősszel immár 11. évadába lépett az Öröm a zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat. Az első, paksi állomás után novemberben két határon túli helyszínen mérettetnek meg a fiatal zenészek, zenekarok. Előbb Kolozsváron, majd Székelyudvarhelyen kapnak lehetőséget a versenyzők, hogy bejussanak a jövő évi döntőbe, a Budapest Music Expóra.

Az Öröm a Zene Tehetségkutató és Gondozó sorozat keretében a kezdő formációk szakemberek előtt, a továbblépés reményében mutathatják meg magukat és zenei tudásukat. A Hangfoglaló Program a könnyűzenei utánpótlás biztosítása és a zenei paletta szélesítése érdekében 2015 óta támogatja a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által elindított programsorozatot. A két szervezet együttműködésének köszönhetően ma már hazánk minden megyéjében és határon túl is rendeznek közel azonos szabályok és elvek szerint tehetségkutatókat.

A tizedik évadban – az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program Kollégiuma 15 millió forintos támogatásának köszönhetően – 25 állomásosra bővített versenysorozat idén változatlanul folytatódik. A Peron Music Alapítvány szervezésében most két határon túli helyszín következik.

November 10-én, szombaton Kolozsvárra érkezik a tehetségkutató, melynek a Legszebb Erdélyi Magyar Dal 2018 rendezvény ad otthont. Ez a rendezvény az Öröm a zene sorozaton belül is különlegesnek számít. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) ugyanis azzal a céllal indította útjára 2015-ben a kezdeményezést, hogy az erdélyi zenekarokat magyar dalok írására buzdítsa. A helyszínül szolgáló Bulgakov Kávéház a város fontos koncerthelyszíne, és évek óta a Hangfoglaló Program Klubtámogatói Alprogramjának támogatottja.

Egy héttel később, november 17-én aztán a 7. Székelyföldi Peron Music Tehetségkutató Fesztivál következik. A helyszín ezúttal Székelyudvarhely lesz. A szervezők leírása alapján a döntőbe került zenekaroktól határozott fellépésű, valódi produkciókat és előadásmódot várnak. Minden zenekarnak 15 perc és maximum 3 dal műsoridő áll a rendelkezésére. A helyszínt biztosító Siculus Ifjúsági Ház és konferenciaterem szintén a Hangfoglaló Program Klubtámogatói Alprogramjának támogatottja.

Mindkét állomás nyertese bejut a jövő évi döntőbe a Budapest Music Expóra, egy-egy zenekari tag pedig Újfalusi Gábor-díjat kap a kiemelkedő zenei tehetségéért. A sorozat ezek után 2019-ben további 21 helyszínen folytatódik.