Lezárult az NKA25 - Hangfoglaló turné

2018. 10. 17. Hírek

Egy teltházas 30Y és Mongooz And The Magnet koncerttel zárult Győrben a Hangfoglaló Program 11 állomásos turnéja. A Nemzeti Kulturális Alap jubileumát ünnepelve a fővárosban, kilenc vidéki és egy határon túli városban várták színes könnyűzenei programok a közönséget az elmúlt hetek során.

Koncertek, kiállítások, filmvetítések, könyvbemutató és szakmai beszélgetések sorozatával ünnepelte a Hangfoglaló Program a Nemzeti Kulturális Alap negyedévszázados fennállását: három hét alatt több száz fő hallgatta kapcsolódott be a programokba.

A rendezvénysorozat keretében olyan, az Alap által támogatott zenekarok léptek fel, mint például a Kiscsillag, a 30Y, a Fish!, a Blahalouisiana vagy az Irie Maffia. A különleges eseményeknek a Hangfoglaló Program Klubtámogatói Alprogramjának pályázói adtak otthont, így például a veszprémi Expresszó, a győri Rómer Ház, a szegedi JATE Klub vagy épp a nagyváradi Moszkva Kávézó. De bekapcsolódott a programokba Szolnok, Gödöllő, Miskolc, Pécs és fő helyszínként Debrecen is.

A Hangfoglaló történetében most először lépett ki a fővárosi helyszínekről a Backstage is. A legtöbb városban az adott napon fellépő zenekarok képviselői folytattak szakmai diskurzust különböző zeneipari témákban. Többek között Schoblocher Barbi (Blahalouisiana), Csorba Lóránt (Lóci játszik), Élő Márton (Irie Maffia), Beck Zoli (30Y), Szepesi Mátyás (Konyha, Magashegyi Underground), Áron András ‘Apey’ (Apey & the Pea) is részt vett a beszélgetésekben, ahol szó esett a produceri munkáról, a kommunikáció és PR szerepéről, vagy épp a menedzsment és a dalszerzés rejtelmeiről.

A rendezvénysorozat részeként emellett a Budapesti Music Expón is részt vett a Program: itt egy önálló Hangfoglaló Stage várta a HungExpora látogató érdeklődőket. Az ország legnagyobb könnyűzenei vásárára előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel, pályázati tanácsadóval, könyvbemutatóval és nyereményjátékokkal is készültek a Hangfoglaló munkatársai.

Tizenegyedik helyszínként, kicsit más módon kapcsolódott be a turnéba Eger. Itt október 9-én nyílt meg a Hangszert a kézbe legújabb kiállítása. Az Egri Kulturális és Művészeti Központban a közel 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató keretében öt napon át avatott szakemberek – zenészek és zenetanárok – segítségével lehet kipróbálni a hangszereket. Valamint az ő vezetésükkel zajlott az a húsz rendhagyó énekóra is, amelyeken a zenetanítás alternatív módszereit mutatták meg a környékbeli diákoknak.

                      Fotó: Hangszert a kézbe - Facebook

A Hangfoglaló Program Kollégiuma köszöni a koncertek látogatóinak, a rendezvények résztvevőinek és a megvalósításban közreműködőknek, hogy hozzájárultak az NKA fennállásának 25 éves évfordulójához kapcsolódó turné sikeréhez. Az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma meghívásos pályázata révén 11 helyszínen összesen 56 program várta a résztvevőket gyermekektől az idősekig, hobbizenészektől a professzionális előadókig, laikus érdeklődőktől a tapasztalt szakemberekig.

 

Az események fotói elérhetők galériánkban.