Tatán folytatódott a könnyűzenei oktatást támogató konferenciasorozat

2018. 10. 16. Könnyűzenei Oktatás

Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében címmel rendezett konferenciát az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Peron Music Alapítvány október 13-án Tatán. A rendezvényre anyaországi és határon túli zeneipari szakemberek kaptak meghívást, hogy közösen gondolkozzanak a könnyűzene oktatásának lehetőségén.

Fotó: Peron Music Alapítvány - Facebook

A résztvevőket Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégium vezetője köszöntötte, aki többek között kitért arra, hogy a tavaly novemberben kezdődött konferencia-sorozat egyik célja a könnyűzenei oktatás, tanulás lehetősége minél többek számára váljék előérhetővé. A Hangfoglaló Program ezzel összefüggésben igyekszik a zenészeknek perspektívát, egyfajta életpályamodellt nyújtani, miközben zeneértő, zenélő közönséget szeretne nevelni. A kollégiumvezető kiemelte: jó lenne a magyar könnyűzenét ugyanúgy trendivé tenni, ahogy a hazai film vagy gasztronómia azzá vált.

A délelőtt folyamán a résztvevők sikeres, közösségi zenélésre és tehetséggondozásra irányuló programokkal ismerkedhettek meg. Bemutatkozott a Peron Music Tehetségkutató Fesztivál, amely huszonhárom éve működik, és idén huszonöt városban rendezik meg. Hogy mekkora igény van a könnyűzenei oktatásra, az kiderült Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkárának, valamint Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjának beszámolójából. Előbbi a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor tapasztalatairól, és a tömeges zeneoktatás által nyújtott közösségi élményről beszélt, Bordás József pedig a Dob Mánia Tábor eredményeit ismertette. Bordás József kiemelte: a zenetanulás az nem csak az iskolai teljesítményt javítja, hanem szebbé teszi az emberek lelkét és mindennapjait.

Ezután Magyarország legnagyobb zenei flashmobját, a SzegedRocks-ot mutatta be Gajda Ferenc, az esemény főszervezője. Ez a rendezvény is a közös zenélés örömére és erejére hívja fel a figyelmet, 2018-ban több mint négyszáz amatőr és profi zenész játszott együtt a szegedi Dóm téren. A délelőttöt Dr. Lakatos Péter, Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Dékánjának, a Nyári Dicsőítő Iskola alapítójának és vezetőjének előadása zárta. A prezentációból kiderült, hogy a könnyűzenének az egyház életében is fontos szerepe van, a Dicsőítő Iskolában a zeneoktatás mellett a dalírásra, -fordításra és -gyűjtésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

A délutáni a határon túli könnyűzenei képzésekről és lehetőségekről szólt. Elsőként Hints Zoltán mutatta be a Marosvásárhelyi RockSulit és annak tehetséggondozó munkáját, majd Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének (SZMAZE) elnöke beszélt a felvidéki könnyűzenei élet nehézségeiről és lehetőségeiről. A napot a házigazda Peron Music Alapítvány előadásai zárták. Cserteg István a határon túli tehetségkutatók hatását mutatta be, Pap Tibor, az alapítvány elnöke pedig az új utak keresését és a specializáció fontosságát emelte ki beszédében.

A konferenciát a nemsokára megépülő Peron Tehetség Központ bemutatása és bejárása zárta, amely a tervek szerint már 2019 szeptemberétől fogadni tudja az ifjú zenészeket és a különböző könnyűzenei programokat.