Minden, ami zene – Ilyen volt a Budapest Music Expo

2018. 10. 12. Hírek

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg október első hétvégéjén a Budapest Music Expót, mely idén is hatalmas méretekben, egyre erősödő szakmai és oktatási programmal várta az érdeklődőket. A Hangfoglaló Program pedig most először saját színpadot állított fel, ahol három napon keresztül szakmai előadások, könyvbemutató és pályázati tanácsadás mellett nyereményjátékokkal is készültek a Programiroda munkatársai.

A Hangszeresek Országos Szövetsége által útjára indított Budapest Music Expót idén újragondolták a szervezők, és a nagyobb könnyűzenei koncertek helyett sokkal inkább a szakmaiságra helyezték a hangsúlyt. Ennek értelmében az előző években jól menő külső színpadokat megszüntették, és a HungExpo két csarnokát megtöltő kiállításra fókuszáltak.

“Idén a nagy színpadokat elhagyva a szakmai programokra összpontosítottunk, ezen belül is a legfontosabb része, az oktatásra. Azt hiszem, hogy egyedülálló, amit sikerült létrehoznunk: 14 könnyűzenei iskola és oktatási intézmény települt ki ide, erre a 150 négyzetméternyi kiállítási területre. Illetve ehhez kapcsolódóan egy szakmai termet is berendeztünk, ami összesen 93 programnak ad helyet. De nagyon bízunk benne, hogy jövőre még tovább tudjuk ezt fejleszteni – ez lesz a következő nagy kihívás.” – mondta el Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, az Expo főszervezője.

A rendezvény szakmai oldalát erősítette az NKA25 - Hangfoglaló turné keretében felállított Hangfoglaló Stage is. A hétvége folyamán Backstage Miniakadémián tanulhattak az érdeklődők a közösségi média és zenefogyasztási szokásokról, a magyarországi zenekari menedzsment lehetőségeiről, vagy épp a látható zeneipari kommunikációról. A Könnyűzenei Örökségünk sorozat előadásai keretében a múltba tekinthettünk vissza, míg a vasárnapi szakmai fórumon a könnyűzenei iparág jövőjéről beszélgettek az NKA kollégiumainak képviselői.

A Hangfoglaló Programiroda munkatársai vártak mindenkit, akinek hobbi vagy professzionális szinten köze van a zenéhez, aki a Program pályázatairól szeretett volna információt kapni, és aki csak néhány Hangfoglaló-ajándéktárgyat gyűjtött volna be, egy-egy helyes keresztrejtvény megfejtésért, vagy egy ügyesen kirakott puzzle-ért cserébe. A színes programkínálat sok érdeklődőt vonzott a standhoz, a Program jelenleg meghirdetett pályázatai és a jövőbeli lehetőségek kapcsán is érkeztek kérdések.

A Budapest Music Expo hagyományosan az Öröm a zene nagydöntőjének is otthont ad: idén már 25 tehetségkutatón – határon belül és azon túlról – vívhatták ki feltörekvő zenekarok a hétvégi szereplés jogát. A megyei versenyek győztesei 15 percet kaptak, hogy a szakmai zsűrinek megmutassák magukat. A pontozóbírák véleménye alapján végül a Fangler’s zenekar bizonyult közülük a legjobbnak.