Győrben és Pécsett zárul az NKA25 - Hangfoglaló turné

2018. 10. 10. Hírek

A Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Hangfoglaló Program turnéjának záró hétvégéje következik. A jubileum alkalmából szervezett programsorozat október 13-án, szombaton Győrbe és Pécsre is Backstage beszélgetésekkel és koncertekkel érkezik.

Győrben a Magyar Ispita épületében kezdődik a szombati program: a Backstage témája a jó dalszöveg lesz a magyar popzenében, hiszen igazán közel kerülni a magyar közönséghez sokszor ma is magyar dalszöveggel lehet a legkönnyebben.

De mégis hogyan írjunk dalszöveget, mik a magyar dalszövegek jellemzői? A magyar nyelv ritmikája, prozódiája más, mint az angol nyelvre született ütemeké – hogyan fordíthatjuk előnnyé ezt a kihívást? Milyen a popdal és a magyar nyelv kapcsolata? Erről beszél Beck Zoltán, a 30Y frontembere és a PTE Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, illetve Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, aki a Rájátszás popzenész-költő párosok egyik verses dalszerzője volt, ma Szűcs Krisztián énekessel a Szűcsinger dalszerző-előadó duó tagja. A beszélgetést Réz György, a Majdnem Híres Rocksuli alapítója moderálja. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, melyet ITT lehet megtenni.

A beszélgetés után a Rómer Házba folytatódik a program, ahol már biztosan teltházas koncertet ad a 30y, előttük a The Mongooz And The Magnet melegít be.

Ugyanezen a napon a pécsi Szabadkikötőben is kerekasztal-beszélgetésre invitálják a szervezők a szakmabelieket és az érdeklődőket. Ez a Backstage a győrivel párhuzamban éppen az angol szövegekről és a különleges felállású zenekarokról fog szólni.

Két speciális produkció vezetőivel beszélgetünk Pécsett, akik ráadásul angol nyelvű dalokkal is dolgoznak vagy dolgoztak. Mind külföldi, mind magyar példák mutatják, hogy divat klasszikus vagy különleges hangszerekkel fűszerezni a popzenét, így teremtve meg a produkció eredetiségét. Ma már nem furcsa, ha első blikkre nem odaillő hangszerek tűnnek fel a zenekarokban a hegedűtől a tangóharmonikáig. Milyen előnnyel vagy éppen hátránnyal jár ez a turnén, az élőzenében, a stúdióban? Mit érnek Magyarországon az angol dalszövegek? Erről beszélget Petruska András énekes-dalszerző és Jehan Paumero, a Psycho Mutants zenésze Forrai Krisztián moderátor vezetésével. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, melyet ITT lehet megtenni.

A beszélgetés után pedig természetesen itt is koncertek következnek: az Artisjus Junior-jelölt, I. Magyar Klipszemle díjnyertes és A Dal 2016 döntős dalszerző-énekes Petruska indítja az estét, majd Iamyank improvizatív új projektjébe, az Atreyu’s Horse produkciójába hallgathat bele a pécsi közönség.