Ismét Egerben a Hangszert a kézbe!

2018. 10. 08. Könnyűzenei Oktatás

Az NKA alapításának 25. évfordulójához kapcsolódó Hangfoglaló turné keretében ismét Egerbe érkezik a Hangszert a kézbe kiállítás. Az Egri Kulturális és Művészeti Központban október 9. és 13. között mintegy száznegyven hangszer és közel húsz rendhagyó énekóra várja az érdeklődőket. Az ingyenes kiállítást Rázsi Botond, Eger alpolgármestere nyitja meg.

A Hangszert a kézbe sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló – korábban Cseh Tamás – Programja indította útjára a Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramja részeként 2017 elején. A rendezvényeket a Hangszeresek Országos Szövetségének (HANOSZ) támogatásával és szakmai közreműködésével valósítják meg. A rendhagyó kiállítás az elmúlt másfél évben húsz városba jutott el – Debrecenbe kétszer – összesen hatvanötezer látogató kezébe adva hét szekció hangszereit és zenei eszközeit. Gitárokat, basszusgitárokat, dobokat, elektronikus zenei eszközöket, világ- és komolyzenei hangszereket, illetve hangtechnikai berendezéseket lehet kipróbálni Egerben is.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központban is a közel 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató a Hangszert a kézbe roadshow legfontosabb helyszíne, ahol avatott szakemberek – zenészek és zenetanárok – segítségével lehet kipróbálni a hangszereket. A reggel fél kilenctől este hatig látogatható rendezvény másik fontos programeleme az a húsz rendhagyó énekóra, amelyek a zenetanítás alternatív módszereit próbálják megmutatni, elsősorban diákoknak.

A második egri kiállítás – az elsőt 2017 októberében rendezték – a Nemzeti Kulturális Alap létrejöttének 25. évfordulójához kapcsolódóan szervezett Hangfoglaló turné keretében, a vendéglátó Egri Kulturális és Művészeti Központ közreműködésével valósul meg. A kiállítást Rázsi Boton, Eger Város alpolgármestere, az Egri Ifjúsági és Zenei Program kitalálója nyitja meg, illetve köszöntőt mond Kiss Renáta, a Központ igazgatója és Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője.