Szentendre Éjjel–Nappal – Kulturális programkavalkád várja az ArtKert látogatóit

2018. 08. 07. Hírek

Összművészeti fesztivált szervez a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva városi program részeként a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. és az NKA Hangfoglaló Program a MANK Galériában és a Szentendrei Régi Művésztelepen. Az ArtKert irodalmi, zenei, családi fesztivál három napon át várja az érdeklődőket. A rendezvénybe a Hangfoglaló Program támogatott zenészei is bekapcsolódnak, így könnyűzenei koncertek, beszélgetések, művészeti séták is várják az érdeklődőket augusztus 24–26. között.

Hagyományosan augusztus végén rendezik meg az év „legszentendreibb” eseményét, a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva fesztivált. A mind műfajilag, mind tematikailag sokszínű programsorozatban több mint 162 esemény várja a látogatókat. A három napos rendezvény keretében idén ráadásul megnyílik a MANK Galéria és a Szentendrei Régi Művésztelep is. Akusztikus koncertek, múltidéző beszélgetés, kertmozi, alkotó workshopok, művészeti séták, irodalmi költőpárbaj várja az augusztus 24-26. között ide látogató művészetrajongókat. Megtekinthető lesz a Somló Tamás énekes, zenész fotóiból készült kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep kertjében és Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész kiállítása a MANK Galériában.

A fesztivál első napján, augusztus 24-én a Hangfoglaló Programé lesz a főszerep. A Szentendrei Régi Művésztelep kertjében akusztikus előadásokon mutatkoznak be az előző években támogatott zenekarok. Lee Olivér, Császári Gergő (Császári PillanatmŰvek) és a Szeder-duó koncertjei mellett a Hangfoglaló Program múltidéző beszélgetéssorozata is újabb különleges állomáshoz érkezik. Az „Azok a régi csibészek” keretében ef Zámbó István lesz az állandó házigazda, Lévai Balázs vendége.

Augusztus 25-én, szombaton Baksai József, a Szentendrei Régi Művésztelep alkotójának vezetésével bárki belekóstolhat ebbe a világba, és megtanulhatja alapfokon, hogyan kell az ecsettel bánni. Művészeti sétába is bekapcsolódhatnak az érdeklődők, akik a Szentendrei Régi Művésztelep alapítói, művészei által megfestett kultikus szentendrei tájakat, helyszíneket járhatják végig. A nyitott műtermek program keretében múzeumpedagógus vezetésével lehet majd belesni a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe, ahol kötetlen beszélgetés során a jelenleg itt alkotó művészek is bemutatkoznak. A zenei programról ezen a napon is a Hangfoglaló Program korábban támogatott zenekarai gondoskodnak: Noémo, a Papaver Cousins és Ersch lép színpadra. Két koncert között pedig kertmozira lehet beülni: a Könnyűzenei filmklub a Szerelmes biciklisták című alkotást mutatja be, amiről előzetesen Gelencsér Gábor filmesztéta és Hirsch Tibor, Balázs Béla-díjas filmkritikus fog beszélgetni.

A fesztivál zárónapján, augusztus 26-án két, egymással összekapcsolódó „Költők párban” című előadást kínál a fesztiválprogram. Ennek keretében négy egykori Móricz-ösztöndíjas költő – Simon Adri, Zsille Gábor, Ughy Szabina és Oravecz Péter – tart párokba rendeződve irodalmi estet. A kertmoziban Cseh Tamás életművét ismerhetik meg a nézők, majd ehhez kapcsolódva egykori zenésztársa, Másik János estje is megidézi a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes szellemiségét.

A fesztivál részletes programjáról a Facebook-eseményben olvasható tájékoztatás: https://www.facebook.com/events/2107251459545977/. További információk pedig a www.alkotomuveszet.hu honlapon érhetőek el.