Azok a régi csibészek: évadzáró beszélgetés D. Nagy Lajossal

2018. 06. 04. Könnyűzenei örökség

Negyedik évadát zárta a Hangfoglaló Program „Azok a régi csibészek” elnevezésű múltidéző beszélgetéssorozata. A meghívott vendég ezúttal a Rolls Frakció és a Bikini énekese, D. Nagy Lajos volt. A kalandos életutat bejárt zenész mesélt többek között a besúgóknak írt üdvözlő dalukról és egy éjszakánként, titokban felvett lemezről.

Negyedik évadának végére ért a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram poptörténeti talkshowja, az Azok a régi csibészek. Az évadzáró beszélgetésre május 23-án került sor a Magyar Rockhírességek Csarnokában. Lévai Balázs vendége ezúttal D. Nagy Lajos volt.

Az énekes 1978-ban a Rolls Frakcióban kezdte pályáját. Sok más zenekarhoz hasonlóan nekik is meg kellett küzdeniük a rendszer felől áramló bizalmatlansággal, koncertjeiket rendszeresen látogatták a besúgók. Az ő tiszteletükre született meg a Hétköznapi tégla című dal, amelyet D. Nagy Lajos így konferált fel: „Téglák, sorakozó! Kőműves rock and roll következik!” A következmények természetesen nem maradhattak el, szinte minden koncertjüket lemondták, Trunkos András, az együttes basszusgitárosa pedig nem léphetett színpadra, ezért az öltözőből zenélt.

1985-ben, a Rolls Frakció feloszlása után D. Nagy Lajos csatlakozott a Bikinihez, ahol Nagy Ferót váltotta. Az énekes új színt hozott a Bikinibe, új, az ő stílusához és egyéniségéhez illő dalok születtek, például az Adj helyet, vagy a Közeli helyeken. 1986 nyarán már az első közös lemezüket vették fel, amikor a hanglemezgyár egy fontosabb megbízatás miatt leállította a munkát. Ez azonban nem állhatott a zenekar útjába, lefizették a gyár biztonsági őrét, és éjszakánként felvették a lemezt, aminek hatalmas sikere lett.

A Bikini 1992-ben feloszlott, majd öt évvel később visszatért, és napjainkban is koncertezik. D. Nagy Lajos azonban az együttesen kívül is rendkívül aktív életet él. Azt vallja, a megszokott felálláson kívül más közegben, más zenészekkel is kell időnként együtt játszani, hogy a zene ne váljon gépiessé. Jelenleg egy új szólólemezen dolgozik, valamint az augusztus 3-án, a Várkert Bazárban tartandó szólókoncertjére készül.