Miskolcra kerül a Hangfoglaló Program legújabb poptörténeti emléktáblája

2018. 05. 23. Könnyűzenei örökség

2018. május 29-én, kedden 14.30-tól a miskolci Gárdonyi Művelődési Ház és park tiszteletére avatják fel az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának tizenhatodik poptörténeti emléktábláját.

Fotó: Kékesi László, Pálmai Zoltán, Bencsik Sándor, Vikidál Gyula (P. Mobil) – a 70-es évek közepén (bent a koncertteremben) – Schuster Lóránt archívumából 

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja az egykori Budai Ifjúsági Park területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját, 2015-ben. Ezt számos más, a magyar könnyűzene ikonikus koncerthelyszínei előtt tisztelgő emléktábla követte, nemcsak Budapesten, hanem Debrecenben, Pécsett és Szombathelyen is. 2017 nyarán két soproni ponttal is gazdagodott a poptörténeti emlékhelyek hálózata, majd szeptemberben ismét egy budapesti helyszínnel, az egykor a Centrál Kávéház pincéjében működő Eötvös Klubbal, vagy más néven „Hordóval” bővült a sor. A legutóbbi tábla pedig a Kispesti Munkásotthon falára került.

A legújabb, szám szerint tizenhatodik emléktábla nem máshol, mint Miskolcon kap helyet. A Gárdonyi Művelődési Ház és parkja a miskolci zenei élet bölcsőjének tekinthető. Az intézmény fontos szerepet játszott abban is, hogy a hetvenes évek végére a rock fővárosának kezdték nevezni Miskolcot. Az akkoriban felerősödő rockhullám a Gárdonyi kihasználtságát is csúcsra járatta. Olyan, országosan ismert bandák játszottak itt, mint az East, a Korál, a Karthago, az LGT, a P. Mobil vagy a Skorpió, de természetesen gyakori vendégnek számított az Edda is.

A rendezők minden érdeklődőt szeretettel várnak 2018. május 29-én 14.30-ra a Gárdonyi Művelődési Házhoz (Miskolc, Sütő János utca 42.). Az emléktáblát Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője és Tánczos Tamás, a Miskolci Kulturális Központ intézményigazgatója avatják fel.  Beszédet mond Rozsonits Tamás, rocktörténeti szakíró, a Moby Dick zenekar egykori dobosa. Meghívott díszvendégek lesznek Kuruc Attila, a ’73-as Diósgyőri Popfesztivál miskolci szervezője és Fortuna „Tüsi” László zenész, az Edda egykori dobosa. A hangulatos zenei aláfestésről pedig a Zenegép tagjai gondoskodnak.