Újra látható a magyar zene

2018. 04. 12. Nemzetközi pályázat

Újabb fesztivál kapcsán lehet elmondani, hogy sosem volt még ekkora magyar jelenlét. A lengyelországi Poznanban szervezett ENEA Spring Break showcase eseményén három hazai zenei produkció is fellép majd, de Antonia Vai, Apey és a Mörk mellett először lesz magyar panel a fesztiválhoz kapcsolódó konferencián, ahol a nemzetközi szakemberekből álló közönség a magyar piac sajátosságairól is fontos információkhoz juthat majd.

Az elmúlt évben nem nagyon volt olyan nemzetközi zenei esemény, ahol a magyar könnyűzene ne képviseltette volna magát. A Hangfoglaló Program keretében működő zenei exportiroda, a HOTS következetes és kitartó munkájának eredményeként a magyar könnyűzene újra láthatóvá vált a nemzetközi zenei színtéren. 

Legközelebb április 19-21. között Poznan városában, a háromnapos ENEA Spring Break showcase fesztiválon és konferencián koncerteznek hazai zenészek, zenekarok. Egy hét múlva Antonia Vai, Apey és a Mörk is megmutathatja magát a Warta folyó partján, ahova Európa számos országából érkeznek majd szakemberek, akiktől felkéréseket remélhetnek a – külföldi fellépésekben egyénként már jártas – magyar zenészek.

Az ENEA Spring Break fesztiválon a fiatal, feltörekvő zenei produkciók előadásai mellett workshopok és panelbeszélgetések keretében találkozhatnak a zeneipari szakemberek és a zenészek. A rendezvény konferencia részének fő témája az európai showcase fesztiválok innovatív hálózata lesz, így számos ország zeneiipari szakemberei mutathatják be saját rendszerüket, rendezvényeiket, szervezeteiket.

Idén először magyar előadók is lehetőséget kaptak, hogy egy külön panel keretében ismertessék a hazai támogatási rendszert, a magyar könnyűzenei piac működését. Bali Dávid, a Hungarian Oncoming Tunes exportiroda vezetője két vendéggel fog beszélgetni. Kérdéseire Magda Chołyst művészeti menedzser, az Outbreaker’s Lab vezető mentora, és Soltész Péter, az AM:PM Records szakembere, az IMMF Hungary megbízottja fog válaszolni. Beszélgetésükben a magyarországi zeneipari működési elvek, az ágazat közelmúltbeli fejleményei, fejlődése, és a mindezeket koordináló HOTS munkája kerül majd terítékre.