Hangfoglalós zenekarok a Nagy-Szín-Pad! versenyében

2018. 03. 05. Hírek

Kiderült, idén ki került a Nagy-Szín-Pad! döntőjébe. A koncertező zenekarok és előadók legrangosabb hazai megmérettetésén több, a Hangfoglaló Program által támogatott zenekar is ott lesz. Antonia Vai, Apeyék, a Belau, a JETLAG és az NB is pályázatnyertesek, néhányan csak egy alprogramhoz kötődnek, de több zenekart induló előadóként, előzenekari támogatottként és a nemzetközi pályázatok keretében egyaránt támogatott a Program.

Ötödik alkalommal indul a koncertező előadók legrangosabb hazai versenye, a Nagy-Szín-Pad! A nyolc résztvevő egyrészt meghívást kap a legnagyobb hazai fesztiválokra: a győztes a Sziget, a VOLT, a Strand és a Campus nagyszínpadán is koncertezhet. Emellett a döntő egyik résztvevője a nemzetközi színtéren, egy cseh, egy lengyel és egy szlovák fesztiválon is megmutathatja magát. Őket egyébként idén is úgy választották ki, mint eddig: száznál is több szakmabeli (koncertszervező, producer, újságíró, zenei szerkesztő) ajánlásait mérlegelte a stáb, amelynek tagjai „nemcsak figyelemmel kísérik a koncertező zenekarokat, hanem ebben a közegben is élnek“ – mondta Lobenwein Norbert, a Nagy-Szín-Pad! alapítója. A nyolc kiválasztott formáció közül ötöt az NKA Hangfoglaló Programja is támogatott korábban.

Antonia Vai nemcsak az Induló Előadói Alprogram támogatottjai közé került be 2016-ban, de 2015-ben előzenekari támogatás révén, belföldi turnéjára a Muriel együttest vihette magával vendégzenekarként. Ugyanabban az évben svédországi turnéja támogatására is sikeresen pályázott, majd 2016-ban újabb nemzetközi turnéhoz kapott segítséget.

Az Apey & the Pea nevét kétszeresen is ismerhetik a stoner/sludge metál rajongók, hiszen Áron András „Apey” énekes bandájával és szólóban is zenél. Mindkét formációban jutottak már támogatáshoz a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül. A zenekar 2015-ben nyert nemzetközi pályázatot külföldi koncertjeinek megvalósítására. Apey szólóprojektjével, 2016-ban az Induló Előadói Alprogram támogatottjai közé került be. Ezen kívül pedig 2016-ban és 2017-ben az Előzenekari Alprogram támogatottjaiként a Margaret Island, illetve az Anna and the Barbies vendégeként léphetett fel több koncerten is.

A Belau is ugyanannak a 2016-os induló előadói csapatnak volt a tagja, mint Antonia Vai és Apey, de ahogyan előbbiek, úgy a Belau sem elégedett meg ennyivel. A nemzetközi pályázaton több külföldi turnéjuk támogatására, illetve Hegyi Dórival közösen készített Island Of Promise című daluk nemzetközi promóciójára is nyertek forrást. Egy évvel később pedig a Mary PopKids  előzenekaraként turnézhattak a Hangfoglaló Programnak köszönhetően.

A JETLAG ugyancsak a Hangfoglaló Program Előzenekari Alprogramja révén koncertezhetett a Brains turnéján, míg az NB a harmadik évad Induló Előadói Alprogramjának volt az egyik támogatottja.

A Nagy-Szín-Pad! elődöntőinek május 2-tól négy napon át az Akvárium Klub ad otthont, az elődöntőket és a május 11-i döntőt az M2 Petőfi TV élőben közvetíti.