Azok a régi csibészek – a Hangfoglaló Program múltidéző sorozatának következő vendége Katona Klári

2018. 01. 12. Könnyűzenei örökség

Januárban Katona Klárival folytatódik a Hangfoglaló Program múltidéző sorozata, az Azok a régi csibészek. A 2018. január 17-én esedékes beszélgetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az rsvp@hangfoglalo.hu címen lehet. A nosztalgikus hangulatú múltidézés helyszíne ezúttal is a Magyar Rockhírességek Csarnoka lesz (XIII., Kárpát utca 23., a RAM Colosseum épülete). Érdemes időben regisztrálni, mert hamar elfogynak a helyek!

A poptörténeti talkshow következő, 2018. január 17-i eseményén Lévai Balázs ezúttal Katona Klárit kérdezi életútjáról, zenéjéről, történeteiről.

A sorozat célja, hogy első kézből közvetítsen ismereteket a hazai pop-rock legendáriumáról, a zeneiparról és az ifjúsági kultúráról. Az első három évad beszélgetésein többek között olyan legendás zenészek kapcsolódtak be a pályafutásuk mellett a rocktörténeti folyamatok okait, miértjeit is taglaló beszélgetésekbe, mint Balázs Fecó, Frenreisz Károly, Kóbor János, Pataky Attila, Szikora Róbert, Török Ádám, Szörényi Levente, Szűcs Judith vagy Zalatnay Cini. A negyedik évadban többek között Benkő László és Csepregi Éva gondolatait hallgathattuk meg, legközelebb pedig Katona Klári osztja meg az érdeklődőkkel a korszakhoz kötődő emlékeit.

Katona Klári (1953) EMeRTon-díjas énekesnő volt az első női előadó, akinek a magyar könnyűzene három emblematikus énekesnője – Kovács Kati, Koncz Zsuzsa és Zalatnay Sarolta – után először sikerült utat törnie tehetségével. Eleinte Demjén Ferenccel dolgozott együtt, majd a Presser Gábor—Sztevanovity Dusán szerzőpáros írta dalait. A Titkaim című album is az utóbbi időszakhoz kötődik, a lemezt 1981 legnagyobb popzenei eseményének nevezték, Katona Klári pedig a nyolcvanas években háromszor is elnyerte „Az év énekesnője” címet. A kilencvenes évektől kezdve új alkotókkal működött együtt, és a saját elképzelése alapján írta dalait, utolsó albumai ebben a szerzői korszakában jelentek meg. Emellett publikált különböző lapokban, szerepelt televíziós műsorokban, sőt, készített gyermekeknek szóló, tehetség-segítő zenei anyagot is. Legújabb, poetikus filozófiai írásait tartalmazó könyve Közelség címmel jelent meg 2017-ben az Édesvíz Kiadónál.

Az Azok a régi csibészek címmel elindított programsorozat 2015-ben, a Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) Könnyűzenei Örökség alprogramjának keretében indult útjára, hogy aztán rövid idő alatt meghódítsa a rocktörténeti visszaemlékezésekre fogékony közönség szívét.

A rendezvény FB-oldala itt található.