Hogyan szerezz rajongókat?

2018. 01. 10. Zenei menedzsment

Az NKA Hangfoglaló Program oktatófilm-sorozatának ötödik része is elkészült. A zenei menedzsmentet támogató alprogram keretében 2017-ben összesen hat részből álló online kurzusban járhatják végig a zenekaralapítás előtt álló zenészek, hogy milyen lépéseken keresztül juthatnak el a sikerig. A Hangfoglaló Program Miniakadémiájának átfogó, bárki számára ingyenesen elérhető videósorozata több szempontból is hiánypótló és a maga nemében egyedülálló: ilyen típusú, magyar nyelvű információs anyag eddig még nem készült. A Miniakadémia 2018-ban is folytatódik!

A zenekaralapítás első fontos lépéseiről, a hazai pályázati lehetőségekről, a zenekari stratégia kialakításáról és a menedzsment kiépítéséről szóló kisfilmek után most újabb fontos témáról kapunk képet. Az NKA Hangfoglaló Program Miniakadémia tanfolyamának következő része arra vonatkozóan ad tanácsokat, hogy miként tudja egy zenekar elérni és megtartani a rajongóit.

A tudástár legújabb eleme a WDM-modellt ismerteti, melyet eredetileg a szerencsejátékosok és gamerek megtartására fejlesztettek ki, majd onnan adaptálták át a zeneiparba. Jól alkalmazva azt, a módszer segítségével egy zenekar új rajongókat szerezhet, mélyítheti kapcsolatát a meglévőkkel, és folyamatosan növelheti elköteleződésüket az együttes, vagy a zenész felé. A videóból kiderül, kik azok a „bálnák”, „delfinek” és „kishalak”, és miért olyan fontosak egy zenekarnak, amennyiben az szeretne sikeressé válni.

Az eddig elkészült öt rész már majdnem komplett képet ad az elengedhetetlen tennivalókról, amelyek megelőzik egy zenekar első koncertjét, de hamarosan publikáljuk az online kurzus soron következő videóját is, mellyel teljessé válik a miniakadémia 2017-es „tanévének tananyaga”. A sorozat 2018-ban is folytatódik, a Hangfoglaló Program tudástára további tartalmas, és a zenekarok működése szempontjából hasznos információkat tartalmazó videókkal egészül ki.

A tanácsokat a legújabb epizódhoz is az első hazai zeneipari képzés, a Majdnem Híres Rocksuli szolgáltatta.