Menyhárt Jenővel folytatódik a Hangfoglaló Program múltidéző sorozata

2017. 12. 01. Könnyűzenei örökség

Az Azok a régi csibészek címmel elindított programsorozat 2017. december 6-án esedékes, soron következő eseményén Lévai Balázs beszélgetőtársa Menyhárt Jenő zeneszerző, dalszövegíró, gitáros és énekes lesz, akit a ’80-as évek alternatív rockzenéjének úttörőjeként és több neves hazai underground formáció kulcsfigurájaként ismerhetünk.

A múltidéző programsorozat, két évvel ezelőtt, 2015-ben, az NKA Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) Könnyűzenei Örökség Alprogramjának keretében indult útjára, hogy aztán rövid idő alatt meghódítsa a rocktörténeti visszaemlékezésekre fogékony közönséget. A sorozat célja, hogy első kézből közvetítsen ismereteket a hazai pop-rock legendáriumáról, a zeneiparról és az ifjúsági kultúráról.

A sorozat eddigi beszélgetésein többek között olyan legendás zenészek kapcsolódtak be a pályafutásuk mellett a rocktörténeti folyamatok okait, miértjeit is taglaló beszélgetésekbe, mint Balázs Fecó, Frenreisz Károly, Kóbor János, Pataky Attila, Szikora Róbert, Török Ádám, Szörényi Levente, Szűcs Judith vagy Zalatnay Cini.

A programsorozat aktuális vendége Menyhárt Jenő (1959), a népszerű rockzenész aki a ’80 években felfutó URH alapító tagja volt, és az Európa Kiadó egyik alapítója és igazgatója. Az URH-ban együtt dolgozott Müller Péter Sziámival, a Trabantban pedig Víg Mihállyal, többször is meghívták játszani a Balaton együttesbe.

1994-től New York-ban is szerencsét próbált, ahol megszervezte a Mr. Con and the Bioneers Brave New World Orchestra zenekart is.

Az 1981-ben alapított rocktörténeti legendaként elterjedt Európa Kiadó többszöri átmeneti felbomlás és hosszabb-rövidek szünetek után 2016 novemberében jelentkezett új albummal (Valahol lenni..), és bár megváltozott felállással, de a mai napig aktív, és számos koncertet ad a formáció.

A beszélgetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az rsvp@hangfoglalo.hu címen lehet. A nosztalgikus hangulatú múltidézés helyszíne ezúttal is a Magyar Rockhírességek Csarnoka lesz (1133, Kárpát utca 23., a RAM Colosseum épülete). Érdemes időben regisztrálni, mert hamar elfogynak a helyek!

A rendezvény FB-oldala itt található.