Június 21-től CSTP Feszt!

2017. 06. 16. CSTP Hírek

Szerdán kezdődött a Várkert Bazárban a CSTP Feszt, a Cseh Tamás Program három évét bemutató ingyenes zenei fesztivál. Június 21. és 24. között, tehát A zene ünnepétől a Múzeumok éjszakájáig ötven zenekar és előadó lép fel, és itt zajlik a Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás is, ahol több mint száz hangszert lehet kipróbálni. A CSTP Feszt két szakmai konferenciájára az A38 Hajón kerül sor.

Június 21. és 24., azaz A zene ünnepe és a Múzeumok éjszakája között a Várkert Bazárban rendezik meg az NKA Cseh Tamás Program eddigi három évét bemutató fesztivált. A CSTP Feszt a program profiljából adódóan elsősorban koncertekből álló élőzenei fesztivál lesz, de rendezvényei között lesz kifejezetten gyerekeknek, kamaszoknak szóló program (mindennap 14 órától este kilencig a Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás), a könnyűzene múltjával foglalkozó konferencia, és nemzetközi zeneipari fórum (ez utóbbi kettő az A38 Hajón).

A CSTP Feszt négy napja alatt a Várkert Bazár három színpadán ötven produkció lép fel, köztük az Ivan & The Parazol, a Bohemian Betyars, a Mary Popkids, Antonia Vai, a USEME, Marge, a Mongooz & The Magnet, Iamyank, a Belau, Petruska, Hangácsi Márton és sokan mások. A fesztiválról részletes és naprakész infókat lehet találni a CSTP Feszt Facebook-oldalán és a cstpfesztival.hu honlapon.

 

A koncertekre az Öntőház udvarban, a Szárazárok színpadon és június 21-én az e célra felállított Zene ünnepe színpadon kerül sor. A fellépők szinte mindegyike kapcsolódik vagy kapcsolódott az NKA Cseh Tamás Programjához: egy részük a program Induló előadók alprogramjában vett részt és a CSTP támogatásával jelentette meg első klipjét, hangfelvételét, nagylemezét, más produkcióknak külföldi vagy magyarországi fellépéseikhez nyújtott támogatást a Cseh Tamás Program. A már befutott zenekarok tagjai közül többen mentorként segítik a kezdő produkciók pályára állását.

Pontosan három évvel ezelőtt, 2014 májusában indult el a Cseh Tamás Program, amelynek célja a magyar könnyűzene szisztematikus támogatása. A Program az üres adathordozók után szedett jogdíjak egy részéből, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati rendszere révén működik. Az elmúlt három évben, kilenc alprogram közel félszáz pályázata révén több mint kettőmilliárd forint támogatást nyújtott a hazai könnyűzene különböző szegmenseinek.

Az Induló Előadói Alprogramban 99 pályakezdő produkció első lépéseit egyengette a Program, köztük olyan, mára befutott zenekarokét, mint a Margaret Island, a USEME, a Lóci Játszik, a Belau és még sorolhatnánk. Több száz zenekar külföldi és magyarországi fellépését és turnéját segítette a CSTP, és legalább száz magyarországi és határon túli klub működéséhez nyújtott támogatást.

Nagysikerű szakmai képzésein ezernél több zeneipari szakember vett részt. A program szerepe kulcsfontosságú a könnyűzenével foglalkozó hazai médiumok, újságok, blogok, televíziós és rádióműsorok működésében.

A Cseh Tamás Program azonban nemcsak a jelennel és a jövővel, hanem a múlttal is foglalkozik. Támogatja a magyarországi könnyűzene történetének feltárására irányuló kutatásokat, a témát népszerűsítő könyveket ad ki, konferenciákat és beszélgetéseket szervez, átfogó életútinterjú-archívuma pedig hatalmas kincsesbánya a rajongók és a kutatók számára.

A CSTP Feszt nem csupán koncertek sorozata, hanem e nagyszabású vállalkozást a maga teljességében bemutató születésnapi rendezvény, sok zenével, hangszerkiállítással, előadásokkal, konferenciával, külföldi vendégekkel. Mindezt ingyenesen, A zene ünnepétől a Múzeumok éjszakájáig.

A CSTP Feszten - ahogy a Cseh Tamás Programban sem - nincsenek műfaji megkötések. A cél bemutatni a magyar könnyűzene kaleidoszkopikus gazdagságát. Ehhez a gazdagsághoz az NKA Cseh Tamás Programja is igyekezett hozzájárulni a maga eszközeivel az elmúlt három évben - és igyekszik hozzájárulni a jövőben is.