Pécsett is dübörög a Hangszert a kézbe

2017. 05. 10. CSTP Hírek

Ötödik állomásához érkezett a Hangszert a kézbe, a Cseh Tamás Program hangszersimogatója. Szerdán Hoppál Péter kulturális államtitkár is meglátogatta az egyhetes rendezvényt, amely szombatig tart Pécsett, a Zsolnay Negyedben.

Már a keddi nyitónapon telt házzal üzemelt a Zsolnay Kulturális Negyed É78-as épülete. Több száz négyzetméteren rengeteg hangszer, gitárok, billentyűsök, dobok, basszusgitárok és ezernyi stúdiókütyü. Mindez euforikus állapotban vették birtokba a gyerekek és fiatalok, közülük sokan most fogtak életükben először komoly hangszert a kezükbe.

Fotó: Bergics Balázs
Fotó: Bergics Balázs

Szerdán Hoppál Péter kulturális államtitkár is meglátogatta a Cseh Tamás Program és a Hangszeresek Országos Szövetsége közös rendezvényét. Az államtitkár egyben Pécs országgyűlési képviselője is, ugyanakkor képzett zenész is, aki a Zeneakadémián doktorizott. Különösen nagy hatással volt rá az interaktív hangszersimogató, és nemcsak a sajtó kedvéért ült le egy gitárral.

Fotó: Bergics Balázs
Fotó: Bergics Balázs

Az államtitkár kiemelte az esemény oktatási-nevelési jelentőségét: "A Nemzeti Kulturális Alap sokrétű állami támogatást valósít meg a különböző művészeti ágakban, de a korábbi évekhez képest egy hiátust is pótol a Cseh Tamás Programmal. Ennek célja ugyanis az, hogy népszerűsítse a gyerekek és a felnőttek körében is a könnyűzenét, és megismertesse velük az alapokat" - mondta Hoppál Péter.

A kipróbálható hangszerek kiállítása mellett telt házzal futnak a párhuzamos bemutatók, rendhagyó énekórák, szórakoztató dalszerő kurzusok és zenetörténeti előadások is. Nagyon szórakoztató volt Kékkői Zalán és Rékasi Attila "véletlen-dalgenerátora" is.

Fotó: Bergics Balázs
Fotó: Bergics Balázs

A teljes galéria itt nézhető meg >>>

A hangszert a kézbe pécsi eseményei szombatig tartanak, a két utolsó nap délutánján pedig fellépnek a Cseh Tamás Program által támogatott zenekarok is. A teljes program a Hangszert a kézbe Pécs Facebook-oldalán található.