Lőrinczy György a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke

2017. 04. 28. CSTP Hírek

Május 1-től Lőrinczy György lesz a Cseh Tamás Programot is működtető Nemzeti Kulturális Alap alelnöke - ezt jelentette be ma Balog Zoltán, az emberi erőforrásokért felelős miniszter. Az eddigi alelnök, Doncsev András közös megegyezéssel távozik. Lőrinczy György a Budapesti Operettszínház főigazgatója, elismert kulturális menedzser.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Lőrinczy György számára nem ismeretlen a Nemzeti Kulturális Alap működése, hiszen eddig is tagja volt az NKA Színházművészeti Kollégiumának. Három éve a Budapesti Operettszínház főigazgatója, korábban a Pentaton művészeti ügynökséget vezette, de dolgozott az Operaháznál is. Tagja az EMMI Színházművészeti Bizottságának, a Jászai Mari-díj Bizottság elnöke, emellett színházi menedzsmentet oktat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és vendégoktató a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Nagyon komoly tapasztalatokkal bír a kulturális menedzsment területén.

"Az eltérő ízlés és a különböző meggyőződés alapján alkotó művészek és szakmai szervezetek együttműködését szeretném erősíteni" - mondta a frissen megbízott alelnök, aki emellett a nemrég átalakult adminisztratív rendszer (az NKA Igazgatósága 2017-től az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő alá tartozik) megújuló működését segíti. Lőrinczy György NKA-s megbízatása mellett megtartja főigazgatói posztját is.

A korábbi alelnök, Doncsev András május 1-től közös megegyezéssel távozik a Nemzeti Kulturális Alaptól. Ezúton is köszönjük neki, hogy elkötelezetten támogatta a Cseh Tamás Program és ezen keresztül a magyar könnyűzene ügyét.