Három témában dönt a kollégium

2017. 04. 05. CSTP Hírek

A fővárosi klubok, a könnyűzenével foglalkozó print és online médiumok illetve a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram pályázatairól dönt április 6-ai ülésén az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. A három altémában összesen 282 pályázat, ezekben összesen közel 480 millió forintnyi támogatási igény érkezett a kollégiumhoz. Minderről Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője beszélt.

"A több mint két éve működő kollégiummal először fordul elő, hogy az NKA törvényben rögzített maximum 70 napos határidőt kihasználva döntsön beérkezett pályázatokról" – mondta a testület ülése előtt Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégium vezetője. "Az NKA Igazgatóságának átszervezése miatt lassultak le a folyamatok, ami sajnos nemcsak a tavaly decemberben kiírt pályázatainkat, de a 2016 őszi, Előzenekari Alprogramos döntéseinkhez kacsolódó szerződéseket és kifizetéseket is érinti. Egyebet nem tehetünk, minthogy elnézést kérünk a késlekedésért, és bízunk abban, hogy hamarosan rendeződnek az Igazgatóságon belüli viszonyok, és visszatérünk az elmúlt évek jó gyakorlatához."

A kollégium tavaly decemberben három altémában jelentetett meg nyílt pályázatokat. A Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram keretében külföldi – de nem határon túli – területeken szervezendő koncertek, turnék és fesztiválfellépések támogatására lehetett pályázni. Bajnai Zsolt elmondta, hogy erre a célra most 100 millió forint áll a kollégium rendelkezésére, miközben a 219 pályázó mintegy 363 millió forintra nyújtott be igényt.

"Sajnálom, hogy sok olyan pályázatról kell döntenünk, amelyek április elejére lényegében megvalósultak, hiszen 2017-ben létrejövő koncertekkel, turnékkal lehetett jelentkezni. Azért remélem, hogy az utólagos támogatás is segíteni fog azoknak, akik egyrészt komolyan gondolják a nemzetközi jelenlétet, másrészt már újabb fellépésekre is készülnek" – tette hozzá Bajnai.

A Cseh Tamás Program Klubtámogatói Alprogramjában meghirdetett, a fővárosi könnyűzenei helyszíneknek szóló pályázatot egyfajta kísérletnek tekinti a kollégium. Mint emlékezetes, a Program első évében csak vidéki helyszínek pályázhattak, tavaly viszont már a határon túliak is, ebben az évadban pedig már a budapesti klubok is lehetőséget kapnak. Bajnai Zsolt elmondta, hogy a 40 milliós keretre 35 pályázat érkezett, a rendelkezésre álló keret körülbelül másfélszeresét igényelve.

"A Médiatámogatási Alprogram Pályázataival a rendelkezésünkre álló forrás szűkössége miatt maradtunk el. Április 6-án a print és az online médiumok támogatására kiírt pályázatról tudunk dönteni, amelyre 28 jelentkezés érkezett. A rádióknak szánt pályázat kiírása viszont csak akkor jelenhet meg, ha a 2015-ös forrásunkból zárolt 175 millió forintot felszabadítják."

Az április 6-ai kollégiumi döntés eredményeit az NKA elnökének jóváhagyását követően teszi közzé a Nemzeti Kulturális Alap. Ezt követően kerülhet sor a szerződések megkötésére, illetve a megítélt támogatási összegek – amely összesen 162 millió forint lehet – átutalására.