Bemutatkozik a programiroda 4.: Vasák Benedek, kommunikációs munkatárs

2017. 02. 27. CSTP Hírek

A január elején felállt új Cseh Tamás Programiroda négy fővel működik. Az irodavezető Boross Zoltán, a nemzetközi kapcsolatokért felelős Bali Dávid és a CSTP-titkár Facsády Orsolya után Vasák Benedek, a programiroda kommunikációs munkatársa mutatkozik be.

Hogyan kerültél kapcsolatba a könnyűzenei élettel?

Bármilyen furcsa, a zenei élettel tulajdonképpen soha nem kerültem kapcsolatba. Engem mindig a kommunikációs szakmai kihívás érdekelt, és érdekel most is. Nagyon izgat, hogyan lehet összeegyeztetni egy alapvetően állami, hivatalos mecenatúraprogram kommunikációját egy alapvetően és lényegét tekintve hivatalosság-ellenes területtel, az ifjúsági kultúrával. Hogyan lehet a pengeélen táncolva, egyszerre hivatalosan és lazán, precízen és hitelesen közvetíteni egy alapvetően bürokratikus intézmény és egy alapvetően antibürokratikus szubkultúra között. Félre ne érts: a "bürokratikus" itt nem pejoratív jelző, hanem egy intézményes működésmódot jelöl. Iktatási szám, elszámolási jogcím, meg hasonlók, amelyek csak ritkán kompatibilisek mondjuk a stonerrel vagy a posztpunkkal.

Milyen zenei területeken dolgoztál eddig?

Nem kifejezetten zenei terület, de egy kicsit az is, hogy még fénykorában az est.hu főszerkesztője voltam. Tizenkét évig -- szinte indulásától -- vagyok/voltam az A38 Hajó kommunikációs vezetője. Ezt a munkakört váltotta fel a Cseh Tamás Programiroda -- majd az idő eldönti, hogy átmenetileg-e.

Meg lehet fogalmazni a programiroda küldetését egyetlen mondatban?

Átláthatóan, hatékonyan a jó magyar zene érdekében.

Egy évre szól a jelenlegi stáb megbízatása. Mit látsz a legfontosabb feladatnak?

Mint mondtam, engem a kommunikáció érdekel. Meggyőződésem -- különben nem is csinálnám ezt --, hogy a Cseh Tamás Program az egyik legjobb dolog, ami a magyar kultúra állami támogatásában történik. Ezt kell megértetni -- a lehető legkisebb költség mellett a lehető legnagyobb meggyőzőerővel -- támogatóval, támogatottal és kívülállóval.

Mi van most a playlisteden?

Halott fehér férfiak. A zömük tavaly halt meg.

Ha programiroda egy zenekar/kvartett, te ki vagy benne?

Nyilván az énekes. Exhibicionista, csúszkál a hangja, de talán az összekötő szövegei vállalhatóak.

Fesztivál vagy klubkoncert?

Klubkoncert.

MP3 vagy bakelit?

Sajnos szinte kizárólag stream. Könyv helyett ebook. Újság helyett Feedly. Valóság helyett mátrix.

Angol vagy magyar dalszöveg?

Magyar. Szégyen, de mondjuk a Hamiltont geniusoznom kell, és ez azért gátja az igazi műélvezetnek.

Ha nem zene, akkor mi?

A gyerekeim. A hegyeim.