Budapesten a régió zeneipara: itt a BUSH

2016. 10. 19. Nemzetközi pályázat

November 16-18 között Budapesten rendezik a Budapest Showcase Hub (BUSH) regionális showcase-fesztivált és konferenciát. A legjobb kelet-közép-európai bandák, zeneipari szakemberek, menedzserek és bookerek találkozóján a kapcsolat- és a piacépítésre egyaránt lehetőség nyílik. A 2016-ban először megvalósuló, egyedülálló fesztivált a Cseh Tamás Program is támogatja.

Az idén alapított BUSH a régió könnyűzenéjének olyan színterévé válhat, ahol a kelet-közép-európai országok zenei kultúrája és zeneipara egymást kölcsönösen megismerhetik, gazdagíthatják, és együttes erővel a világ zenei térképén is markánsabb helyet foglalhatnak el. A november 16-18 között megrendezett showcase-fesztiválon olyan neves, hazai és környékbeli országokból érkező zenekarok lépnek színpadra, mint például Dena (BG), Brodka (PL) Jimmy Pé (SK), Mayen (CZ),  a Koala Voice (SI), a Coals (PL), a Sinoptik (UA) vagy az Otherside (RO), a legfrissebb magyar könnyűzene krémjét pedig az Iamyank Live Band, Volkova Sisters és a Gustave Tiger képviseli. A konferencián a regionális piac aktualitásairól, lehetőségeiről és jövőjéről szóló beszélgetésekre, tréningekre, előadásokra, workshopokra is sor kerül, a részletes programról itt tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

A CSTP Nemzetközi Piacra Lépést támogató alprogramja keretében 5 millió forinttal támogatta a fesztivál szervezését, illetve a közeljövőben egy meghívásos pályázat révén a Program révén száz jegyet kíván biztosítani zeneipari szakembereknek.

„A Cseh Tamás Program támogatás fontos hozzájárulás a BUSH megvalósításához, főleg az idei pilot évben. Egy ilyen fesztivál költségvetésében az infrastukturális és kommunikációs költségek mellett a nemzetközi kiemelt vendégek beutaztatása és vendéglátása komoly költségteher, mely vendégek nélkül viszont nem lehet igazi presztizse egy ilyen rendezvénynek. A másik terület, hogy a Cseh Tamás Program révén a hazai szakma egy meghatározó része akkreditációs költség nélkül fog tudni bejutni a rendezvényre, ami elősegíti, hogy a hazai szakma minél közvetlenebbül és többet profitáljon ebből a régiós rendezvényből” – fogalmazott Salamon Gergő szervező. A Program nemcsak anyagi és szakmai segítséget, de promóciós támogatást is nyújt a nagyszabású rendezvényhez: a szeptemberi Reeperbahn Fesztiválra, Hamburgba utazó delegáció támogatásának egyik feltétele volt a BUSH külföldi promótálása.

 

Salamon Gergő így foglalta össze várakozásait a BUSH-sal kapcsolatban: „Az idei egy pilot év, de már most látszik, hogy nagy az érdeklődés a régióban a kezdeményezés iránt. Egy kifejezetten régiós ügyekkel foglalkozó szakmai konferencia még nem tudott megszületni eddig, és a szakma reakcióit látva ez egy komoly hiánypótló rendezvény lehet. A magyar közönségnek és szakmának is új lehetőségeket hozhat a rendezvény, hiszen olyan zenekarok lesznek jelen, akik nem csak hazájukban, de a nemzetközi piacon is jeleskednek, és ritkán járnak turnén Magyarországon. A hazai szakma számára pedig komoly fegyvertény lehet, hogy nem csak a régió kulcsszereplői, de az európai szakma fontos szereplői is 2-3 napon keresztül Budapesten lesznek. Nem csak az előadásokon és a speed meetingeken lehet velük majd találkozni, hanem a koncerteken és a Budapest belvárosi kultúrközegben is.”

 

 

Plusz linkek:

Jegyvásárlás

BUSH a facebookon

Koncertek