Újabb 30 millió nemzetközi piacra

2016. 09. 22. Nemzetközi pályázat

Még ebben az évben megvalósuló külföldi koncertek és turnék szervezésére több mint 30 millió forintot szavazott meg 44 pályázónak az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma. A pályázók Lengyelországtól kezdve, Németországon át Amerikáig lépnek fel a következő hónapokban.

A Cseh Tamás Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának keretében idén tavasszal már jelent meg három pályázat. Azok a hazai együttesek és előadók külföldi koncertjeinek és turnéinak támogatása mellett a zeneipari vásárokon, fesztiválokon és konferenciákon való részvételt, illetve a nemzetközi promóció segítését szolgálták. Mivel azonban csak 2016. augusztus végéig megvalósuló koncertekre és turnékra lehetett pályázni, a kollégium – a zenekarok és előadók kérését figyelembe véve – úgy döntött, 30 milliós kerettel, ugyanebben a témában újabb felhívást tesz közzé december 31-ei megvalósítási határidővel.

A július elsején megjelent pályázati felhívásra hetvennégy pályázat érkezett, az igényelt támogatás összege pedig négyszerese volt a rendelkezésre álló forrásnak. A kollégium szeptember 8-án tartott ülésén végül 44 pályázat támogatásáról, és valamivel több mint 30 millió forint odaítéléséről döntött. A legnagyobb összegű támogatást, 1,8 millió forintot a Paddy And The Rats európai turnéja kapta, de egymillió forint feletti támogatásban részesült a Peet Project, a RedRed, a Cimbaliband és a Firkin zenekarok valamint Barabás Lőrinc amerikai turnéja is.

Az NKA Cseh Tamás Program Kollégiuma következő ülésén várhatóan dönt arról, hogy a rendelkezésére álló forrás terhére mikor jelenhet meg a következő, immár a jövő év első felében megvalósuló nemzetközi projektekre vonatkozó pályázati kiírás.

Fotó: Cimbaliband