Induló előadók Induló előadó hírek

A Hangfoglaló Program nagy figyelmet fordít a tehetséggondozásra, az utánpótlás-nevelésre, mert élőzenei kultúra csak folyamatosan megújuló közegben alakulhat ki. Ezért az induló előadók támogatására külön alprogramot hozott létre. Ennek pályázatain a pályájuk elején álló fiatal zenekarok indulhatnak kép- és hangfelvételek (főleg videóklip és nagylemez) elkészítésének támogatásáért, valamint pályáralépést támogató kommunikáció megvalósításáért. A támogatás összege maximum kétmillió forint. A támogatottakat tapasztalt mentorok segítik. Ezen kívül a Hangfoglaló Program fellépési lehetőséget biztosít számukra a nagyobb nyári fesztiválokon.

Aurevoir.
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Zsámbék

Az Aurevoir. 2015-ben debütált egy Open Mic Night bulin a Bem Moziban. „Önmagunkra az ethno-beat, a magyar kocsmazene, esetleg a neofolk stílus megnevezéseket szoktuk használni.” A zenekar hét tagból áll, és főleg akusztikus hangszerekkel játszanak, idén augusztusban pedig megjelent első lemezük Ethno-beat néven, amelyen 5 dalt örökítettek meg. Eddigi legnagyobb klubkoncertjüknek az Akvárium Klubban tartott fellépésüket tartják, amely teltházasra sikeredett. Ezenkívül felléptek már az A38-on, a Kuplungban és az Ellátóház színpadán is. A zenekar idei legjobb fesztiválélménye a Művészetek Völgyéhez kötődik, de játszottak az EastFesten, Gombaszögön, valamint megfordultak Felvidéken és Erdélyben, illetve Csehországban, Németországban, Lengyelországban és Kínában is. „Az ethno-beat egyben tisztelgés is példaképeink, a beat-mozgalom és a táncházmozgalom művészei előtt. De a régi, falusi (nép)zenészek legalább akkora példaképeink, mint maga Bartók.” Az Aurevoir. azért jelentkezett a Hangfoglaló Programra, mert szimpatikus volt számukra a közeg és a szellemi légkör, amelynek szerettek volna a részévé válni.

Egy szál gitáros előadóként már jó ideje stabil szereplője a budapesti klubéletnek, néhány éve azonban elkezdtek felpörögni körülötte az események. A Lóci játszik zenekar frontembere lett, az idei Nagy-Szín-Pad és a tavalyi Veszprémi Utcazene közönséggyőztese, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című, nagysikerű mozifilm egyik zeneszerzője. Pedig 2014-ben ő is az induló előadók között volt!
AŽUR
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

Az AŽUR 2016-ban alakult, az öttagú zenekarban Baka Rebeka (ének), Bakos Attila (basszusgitár), Bakos Zita (billentyű), Miklós Dávid (gitár) és Müller Máté (dob) játszik. Az alternatív pop-rock műfajában tevékenykedő banda szeret kísérletezgetni más stíluselemekkel is. A tavalyi évben készítettek egy bemutatkozó demot, de saját, egységes anyaguk eddig még nem jelent meg. A zenekar fellépett már a GMK-ban, a Fészekben, valamint a Müller Péter Sziámi And Friends zenekar vendégeként a Kobuciban, a Dürer Kertben és a Gödörben is, valamint eljutottak néhány vidéki klubba, mint a soporoni Búgócsigába és a nyíregyházi Club Hollywoodba. Az Öröm a zene tehetségkutató szarvasi fordulójának győzteseként lehetőséget kaptak, hogy bemutatkozzanak a 2017-es SZIN-en. Az együttes hatalmas élménynek tartja, hogy sikerült megnyernie az Öröm a zene tehetségkutató döntőjét, és bekerült a Hangfoglaló Program húsz támogatott zenekara közé. „Mint minden zenekar életében nálunk is eljött az a pont, hogy szeretnénk az elkészült dalainkat jó minőségben rögzíteni. A Hangfoglaló Program ebben óriási segítséget nyújt nekünk.”

Zenész családban született, pályafutását előadóként és műsorvezetőként kezdte, majd dolgozott a Viacom (VIVA, MTV) és a Warner Music csapatában, 2010 óta pedig a Magneoton Music Group operatív vezetője. Hozzá köthető a legnagyobb hazai hangfelvétel-kiadó üzletfejlesztési és menedzsment részlegének kialakítása, valamint olyan előadók sikerében volt és van nagy szerepe, mint a Wellhello, ByeAlex, Pápai Joci, Majka, Rúzsa Magdi és a Cloud 9+.
DUNGAREE
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Szeged

A DUNGAREE 2014 nyarán alakult Szegeden. A zenekar négy tagból áll: László Gergely (ének), Horváth Zoltán (gitár), Balogh Attila (basszusgitár), Dencs Dominik (dob). A grunge és a stoner rock stílust képviselő együttes első, három számos EP-je 2015 tavaszán jelent meg, ezt követően 2016 augusztusában adták ki első nagylemezüket Bipolar World címmel. A legtöbb hazai klubot már végigjárták, és több határon túli koncertet is adtak, többek között Romániában és Szerbiában. A DUNGAREE-t 2015-ben beválogatták a Wacken Metal Battle tíz legjobb magyarországi zenekara közé, Global Battle of Bands megmérettetésen pedig a zsűri kedvenc zenekara lett. A Petőfi Rádióban 2016-ban a Glazed Eyes című daluk elnyerte a Hónap Dala címet. „Az elmúlt évek során láttuk mi is, hogyan működik más díjazott zenekaroknál a Hangfoglaló Program, így nem volt kérdés, hogy nekünk is meg kell próbálni. Éreztünk magunkban annyit, hogy amit csinálunk, működhet nagyban is, csak egy kis lökésre van szükségünk, amire ez a pályázat megfelelő hátteret ad. Bízunk benne, hogy a program által még szélesebb közönséghez tudjuk eljuttatni a zenénket.”

Mentor: Dobos Csaba
Zenei újságíróként kezdte az ezredfordulón, azóta dolgozott fesztiválsajtósként, turnémenedzserként, szervezett koncerteket, producerként zenei videósorozatot gyártott. A pécsi Zenélő Egyetem meghívott elóadőjaként a videoklipkultúráról tartott kurzust, gyártásvezetőként Lévai Balázs mellett dolgozott.
EPMK
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Győr

Az EPMK 2016-ban jött létre, Molnár Ákos Emekajji a Mulató Aztékokból és Benedek Csanád, vagyis PMK a Vicc Beatzből alapította meg a zenekart, de még három ember segíti a formációt dobbal, gitárral, basszusgitárral és egyéb hangszerekkel. Mivel mind a ketten az underground hiphop világából érkeztek, így a jazz-es, kísérletezős hip-hop, saját bevallásuk szerint az „élő hip-hop” jellemzi leginkább a zenéjüket. EPMK néven eddig még nem jelent meg nagyobb anyaguk, de PMK és Mulató Aztékok néven már ismert lemezük és több számuk is van. „Mi folyamatosan zenélünk, számunkra ez a nyaralás, ez a mikulás, a pihenés, ez a mindenünk.” A formáció fellépett az A38-on, a Dürer kertben, a Müsziben, de játszottak már Győrben, Pécsett, Debrecenben, és meghívást kaptak a Fishing On Orfűre is. Nagyon sok előadó hatott a két zenészre, Emekajjira nagy hatást tett Pharrell Williams, Tyler the Creator, PMK-ra pedig Mos Def, de példaképként említették még Arvo Pärtot vagy Henry Rollinst. Nagy élménynek és meglepetésnek tartják azt, hogy Budapest megint című számukkal foglalkozott a HVG, a 444 és az Index is. A Hangfoglaló programon bizonyítani szerettek volna, főként az underground világnak, de az indokok között szerepelt a zene szeretete, ugyanis véleményük szerint a zene a szabadságról és az emberről szól. „Reméljük, hogy egy év múlva tovább fejlődünk zeneileg, és meg tudjuk valósítani az újabb ötleteinket.”

2002-től kifejezetten popdalokra ír szövegeket. Kezdetben a Back2Blacknek, Havas Lajosnak, Emiliónak, Berynek, Ádok Zoltánnak, később kibővül a kör. A Megasztárosok (Gáspár László, Tóth Vera) és az X-Faktorosok (Takács Nikolas, Oláh Gergő) mellett számos hazai előadó készít vele dalt: a Hooligans, Náray Erika, Völgyi Zsuzsi, de jazzelőadók, word music-produkciók és kamarazenekarok is előadják a szövegeit. A Warpigs után a Fixtévénél dolgozott szerkesztő és műsorvezetőként, többek között zenei műsorokban.
Freakin' Disco
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Freakin’ Disco 2013-ban alakult. Az elektronikus zenét a jazz szabadságával ötvöző zenekar tagjai: Komjáti Áron (gitár, effektek), Keresztes Gábor (billentyű, elektronika, scratch), Szabó Sipos Ágoston (dob, sampler) és Csizmás Andris (bőgő, basszusgitár, elektronika). Tavaly októberben jelent meg az első nagylemezük, National Jazz Fuckers címmel, amit a phenomenon.hu az év legjobbjai közé választott. Idén decemberben pedig várható egy élő koncertfelvételekből készült EP. Játszottak több budapesti és vidéki klubban, illetve Ozorán, a Szigeten, a Bánkitó Fesztiválon, a Malom Fesztiválon Szerbiában, valamint Holstebroban, Dániában is. Célkitűzésük, hogy stílushatároktól és piaci igényektől mentes zenét játsszanak. A Hangfoglaló Programra azért jelentkeztek, mert a következő lemezüket olyan körülmények között szeretnék elkészíteni, amelyek lehetővé teszik, hogy kompromisszumok nélküli, világszínvonalú album születhessen. „Reméljük, hogy sok olyan emberhez eljut a zenénk, aki eddig nem ismerte, de ismernie kellett volna. Szeretnénk neves magyar és külföldi előadók előtt játszani, illetve egyre nagyobb helyeket megtölteni a saját koncertjeinkkel, határon innen és túl.”

1985 óta foglalkozik koncertek szervezésével, több hazai együttes/előadó mellett managerként (Quimby, Európa Kiadó, stb.) dolgozik / dolgozott, képvisel a régióban számos külföldi előadót (pl. Joe Bonamassa, De Phazz, Tito and Tarantula stb.) valamint számos külföldi muzsikus magyarországi fellépését is ő szervezte (pl. George Benson, Marcus Miller, Los Lobos, stb.), jelenleg a XLNT kiadó vezetője.
Ham ko Ham
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Biri

A Ham Ko Ham autentikus roma zenét játszik, különböző dialektusokból merítenek és követik a folklór állandó változásait. A Ham Ko Ham elnevezés azt jelenti: vagyunk, akik vagyunk, ez tükrözi a tagok személyiségét, a zenélés iránti elkötelezettségüket, amely meghatározza muzikalitásukat és fellépésüket is. A baráti társaságból lett zenekar Biriben alakult meg, a tagok már korábban is zenéltek együtt más-más formációkban. A jelenlegi, négytagú felállás – Rézműves Márkó ének, Rétháti Salamon billentyű és gitár, Balázs Levente gitár és kajon, Ábri Csaba gitár, kajon és billentyű – hat éve, 2011-ben jött létre. Eddig még nem jelent meg teljes anyaguk, várhatóan 2018-ban adják ki első lemezük, amelyen már most nagy erőkkel dolgoznak. Számos fesztiválon, városnapon, igényes klubban és rendezvényen játszottak már. Legkiemelkedőbb eredményüknek X-faktor hatodik évadában való szereplésüket tartják, ahol kizárólag élőben zenéltek. A műsornak köszönhetően ismerté váltak, és dalaik több milliós megtekintéssel rendelkeznek a legnagyobb videómegosztó csatornán. A Hangfoglaló Programra azért is jelentkeztek, mert egy remek lehetőségnek találják, és nagyon jókat halottak magukról a pályázatot nyert csapatokról is. „Végre lehetőségünk lesz elkészíteni az első albumunkat, és bízunk benne, hogy ez sok emberhez el fog jutni, illetve reményeink szerint jobban megismernek minket szakmai körökben is.”

1995 óta foglalkozik zenekari menedzsmenttel. Dolgozott a Heaven Street Sevennel, a Fish-sel és a Supernemmel. 2014 tavaszától a Gold Record kiadóval közösen elindította a Rebel Musicot, amely a kiadó labeljeként fiatal, tehetséges zenekarok (mint például a Blahalouisiana vagy a Honeybeast) számára nyújt komplett kiadói, illetve menedzsment-hátteret.
I Am Soyuz
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Stockholm

Az énekes-dalszerző, multi-instrumentalista Bozóky Felicia 2012-ben kezdett zenei projektjébe. Játszik gitáron, ukulelén, bendzsón, melodikán és omnichordon is. Dalszövegeiben olyan témákkal foglalkozik, mint például, hogy milyen érzés az űrben elveszettnek lenni. A Soyuz-ötlet is ebből a hippiskedésből indult. Kozmikus és bekategorizálhatatlan projektjére leginkább a „skandiváv pop” leírás illik. Bár Svédországban él, gyakran feltűnik a budapesti éjszakában és az underground fesztiválok kihagyhatatlan szereplője. Olyan megkapó és finom kétperces popdalok repítették őt a közönség felé, mint a Build on Fire vagy a Weightless Wave, amelyek – az előző évek legjobb dalai cím várományosaként – a Stenk dalversenyébe is bekerültek. Hatással volt rá többek között Cocorosie, Sóley, The Velvet Underground, Sublime, Johnossi, The Knife, Bob Marley, Laura Marling, Via Titta Scarpetta és Björns Trädgård.

A debreceni Campus Fesztivál programigazgatója, a Nagyerdei Víztorony programjainak felelőse. Először 15 évesen szervezett koncertet. Szívügye a debreceni zenei és kulturális élet felrázása mellett a Magyarországon fellelhető jó, izgalmas és előremutató zenekarok felfedezése, segítése, és akár nemzetközi piacra juttatása is.
IDEGEN
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

Az IDEGEN zenekar 2016-ban alakult. A négytagú formáció különböző zenei gyökerekkel rendelkezik, de mégis egy közös metszetből indul ki, amely a zenéjük alapjául szolgál. Éppen ezért a műfaji besorolás elég nehéz, saját bevallásuk szerint a különböző stílusokat igyekeznek egymásba oltani. Eddig egy kislemezük jelent meg Fekete Doboz címen, amelyen három dal szerepelt, de elkészült már első nagylemezük is, a Borda Mint Rács. Több belvárosi klubban felléptek már, és vidéken is sokat játszottak. „Szívesen utazunk vidékre, szeretjük magunkba szívni a különböző városok atmoszféráját. Amikor csak tehetjük, városnézéssel kötjük össze a koncerteket. Érdekel, hol élnek azok, akik meghallgatnak minket.” Az együttesre nagyon sok író, festő, alkotó és zenekar hatással volt, a 30y-t külön kiemelték, hiszen példaértékűnek tartják a zenekar mentalitását. „Szimpatikus, hogy a jót akarás vezérli a cselekedeteiket, és hogy nem akarják státuszban a közönségük fölé helyezni magukat. Ezt mi sem szeretnénk másképpen csinálni (és valószínűleg nem is tudnánk).” Az IDEGEN elkészített három videoklipet is, és a Müpa Garázsband fesztivál közönségszavazásának a fődíját is átvehette. „Bizakodva állunk az idei fesztiválszezon és a klubszezon előtt, szeretnénk sok-sok helyre elvinni az IDEGEN világát és új anyaggal jelentkezni az elkövetkező egy éven belül. Fejlődni, tapasztalatot szerezni a mentorunktól, és magától a programtól.”

Hosszú évek óta a 30Y zenekar menedzsere. Emellett a könnyűzenei felsőoktatás egyik legsikeresebb projektjének, a Pécsi Tudományegyetemen működő Zenélő Egyetem kurzusainak koordinátora, ügyvivő-szakértője.
keresztkérdés
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A keresztkérdés live zenekar 2009-ben alakult, de a jelenlegi, nyolctagú formáció 2014 óta dolgozik együtt. Az együttesben két énekes és rapper van, esetenként vendégzenészekkel is kiegészülve. Stílusuk a hiphop őszinte és hiteles gyökereire támaszkodik, de közérthető és populáris zenei eszközöket használ. Első kiadói nagylemezük 2015-ben jelent meg Szintet lép címmel. A zenekar egyházi háttérből érkezik, így a legtöbb ilyen jellegű táborban és fesztiválon megfordult már, de rendszeresen játszanak budapesti klubokban is. Felléptek a Corvintetőn, a Kuplungban, a Trafik klubban és az Ellátóházban is. 2016-ban lehetőséget kaptak a Papp László Budapest Sportarénában az Ez az a nap rendezvény nyitózenekaraként. A Ki mit Tube? videós tehetségkutatón 2015-ben a középdöntőig jutottak, 2016-ban élőben játszhattak a BalconyTV erkélyén és év végén az első Keresztény zenei díjátadóról a legjobb zenekarnak járó Szikra-díjat hozták el. Idei tevékenységeik között az Irie Maffia rap-versenyen elért negyedik hely mellett a „Hangfoglaló” támogatásra a legbüszkébbek. Jövőre szeretnének kiadni egy új EP-t, és a legfőbb céljuk, hogy jó pár olyan ember megismerje a zenéjüket, akiknek jelen pillanatban még fogalma sincs arról, hogy léteznek.

1999-től a Gold Record ügyvezetője. Cége először menedzsmentként, majd producerként, jelenleg pedig kiadóként is foglalkozik művészeivel. Főbb produkciók, akikkel dolgozott vagy momentán is együtt dolgozik: Fiesta, Supernem, Lola, SP, Fluor, stb. 2012-től MAHASZ elnökségi tag.
Meg Egy Cukorka
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Meg Egy Cukorka egy 2015-ben alakult rocktrió. Kezdetben alternatív rockot játszottak, korai dalaik olyan ikonikus, alter zenekarokkal állíthatóak párhuzamba, mint a 30y vagy a Kispál és a Borz – akiket példaképnek is tekintettek. Mára azonban egyre több a britrockos vonás jelenik meg műveikben. „Kísérletezős zenét játszunk, és folyamatosan próbálunk törekedni a kompromisszumok elkerülésére.” Idén márciusban jelent meg az első kislemezük, amelyet egy próbateremben rögzítettek, nagyobb anyagot azonban eddig még nem volt lehetőségük kiadni. Budapesten olyan kisebb klubokban játszottak már, mint a Kuplung, a Robot, a Dürer és a GMK, de felléptek az idei VOLT Fesztivál 3. legnagyobb színpadán, és számos vidéki koncertet is adtak. Rengeteg zenészre tekintenek példaként, John Lennon-t és Beck Zolit külön kiemelték, ugyanis számukra ők képviselik a folyamatos megújulást és önmaguk folyamatos újraértelmezését. A Meg Egy Cukorka első felvételével megnyerte a Petőfi Rádió Saját Zenéd című versenyét, idén pedig a Sop-Rock Amatőr Tehetségkutató Fesztiválon és az AztaQ Tehetségkutatón is az első helyen végeztek, plusz egy harmadikon különdíjakat is kaptak. „Sopronban nekünk ítélték meg a „legjobb frontember” címet, melyet egy Újfalusi Gábor-díj formájában kaptam meg. Az idei Öröm a Zene döntőn pedig negyedikek lettünk kb. 400 zenekarból.” A Hangfoglaló Programot egy remek kezdeményezésnek tartják, amely lehetőséget ad a fiatal, kezdő tehetségeknek a bemutatkozásra.

Az MR2 Petőfi Rádió zenei vezetője, aktív DJ, producer, zenei szerkesztő.
Minimyst
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Minimyst 2014-ban alakult, és Birdhouse című számukkal váltak igazán ismerté. 2015-ben tartották első koncertjüket, ez egyben első albumuk bemutatója is volt, amely Hard Water címmel jelent meg. A lemezen hallható a Loyal című EP – amelyet 2014-ben a magyar kedvencek közé válogatott a Recorder Magazin. Hard Water című lemezüket a Phenomenon Magazin 2015-ben a legjobb 20 lemez közé válogatta. A Birdhouse című dal videoklipje bekerült az I. Magyar Klipszemlén a 100 legjobb közé. Az Öröm a zene döntőjében ötödik helyezést értek el. „Már nem emlékszem, mi ragasztottuk-e magunkra, vagy valamelyik zenei újságíró találta ki a „down-pop” jelzőt, de mindenesetre ezzel tudtunk azonosulni.” Az együttes különböző stílusban adja elő dalait, és van egy akusztikus felállása is. Az elmúlt három évben szinte minden jelentős budapesti klubban játszottak már, így lehetett őket hallani a GMK-ban, az Akváriumban, az Instantban, a Kobuciban, a Barba Negrában, a Várkert Bazárban, de felléptek az A38 hajón is a Kensington előzenekaraként. „Sok változáson mentünk keresztül, próbáltuk megtalálni a saját hangunkat. Minden zenekarnak közönségre van szüksége, különben nagyon nehéz továbblépni. Szeretnénk a Hangfoglaló Program lehetőségét kihasználva jó dolgokat alkotni.”

A Music Fashion kiadó online és média managereként dolgozik, többek között a lemezkiadásokat és rádiós megjelenéseket intézi. A Kőbányai Zenei Stúdió elvégzése után session zenészként (trombita) sok helyen megfordult már, játszott például Takács Nikolas, Caramel, Ganxsta Zoli, Kowalsky, Garami Gábor zenekarában is. 2012-től állandó tagja a Ladánybene27 zenekarnak.
Papaver Cousins
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Papaver Cousins egy duó formáció, amely 2014-ben alakult és főként amerikai folkból, meg bluesból merít. Bemutatkozó kislemezük 2015 augusztusában jelent meg, No God Can Cage My Love címmel, amelyen két dal szerepelt. Majd két évvel később, 2017 januárjában megjelent az első EP-jük, amelyet egy kápolnában rögzítettek, A Holy Night With Papaver Cousins címmel. Ezt követte az első nagylemezük, a Lack of Lightness, amely idén áprilisban debütált. A zenekar számos nagyobb fesztiválra is eljutott, felléptek a Szigeten, a Bánkitó Fesztiválon, de játszottak a Művészetek Völgyében is. Eddigi legnagyobb eredményüknek azonban azt tartják, hogy idén ősszel kijutottak a Szöulban megrendezett Zandari Festa nevű showcase fesztiválra, és sikeres koncerteket adtak több szöuli klubban is. A párosra nagy hatást tett Bob Dylan, Jack White, The Milk Carton Kids és Tom Waits is. „A Hangfoglaló Program egy remek kezdeményezés, amely lehetőséget biztosít a kibontakozásra, a kapcsolat- és közönségépítésre. Ezek nagyon motiváló tényezők, emellett pedig lehetőség nyílik kiváló körülmények között megvalósítani a lemez- és klipfelvételt. Adtunk magunknak egy esélyt, amelyet szerencsére sikerült is megragadnunk.” A zenekar jövőre olyan nagylemez elkészítését tervezi, amely méltóan tükrözi a megjelenésig eltelt bő egy évet. „Bízunk benne, hogy sikerül még több embert megszólítani a zenénkkel, és hogy minél többet koncertezhetünk ennek köszönhetően.”

Gyémánt Bálint a hazai jazzélet egyik legkiemelkedőbb gitárosa, aki valódi érdeklődést mutat a zene minden formája iránt. Többek között Harcsa Veronika rendszeres partnere, és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.
Platon Karataev
Támogatás összege: 1 998 000 HUF • Város: Budapest

A Platon Karataev 2016-ban alakult, és négy tagból áll: Bradák Soma (dob), Czakó-Kuraly Sebestyén (ének és gitár), Jáky András (basszusgitár) és Balla Gergely (ének, gitár). Stílusuk leginkább az indie-hez, indie-folkhoz áll a legközelebb. Első EP-jük 2016-ban jelent meg Orange Nights címmel, idén pedig kiadták For Her című nagylemezünket. Többször játszottak az A38-on és a Toldiban, felléptek a Kuplungban, a MüSzi-ben, a Gólyában, a Jelenben és a Mika Tivadar Mulatóban is. A fesztiválszezonban koncerteztek a BelFeszt nagyszínpadán, a Campuson, a Kolorádón, a Művészetek Völgyén és a Budaörsi Fesztiválon is. Elsősorban Laura Marling, Tom Rosenthal, Bon Iver és Jackson C. Frank volt nagy hatással rájuk. „A zenénkkel az egyszerű és őszinte folkhagyományokhoz szeretnénk visszanyúlni, ezért döntöttünk a Lev Tolsztoj-karakter mellett a névválasztáskor.” Az együttes életében kiemelkedő esemény volt a 2016-os KERET Kikeltető tehetségkutató, ahol a döntőbe jutottak. „Ami talán a legnagyobb öröm számunkra, hogy rengeteg emberhez eljutott már a zenénk és sok pozitív visszajelzést kapunk. Elevator című számunk idén tavasszal a német virális lista 4. helyére ment fel Spotify-on, és a brit virális listára is felkerült, a Rust című számunkkal együtt.”

Több elismert magyar zenekar, mint a Bagossy Brothers Company vagy az Esti Kornél menedzsere, több nemzetközileg is elismert zenekar egykori managere, mint a Neo vagy a Moog, de dolgozott korábban a Jacked és az EZ Basic zenekarokkal is. Olyan projektek fűződnek a nevéhez, mint a Casoi Samplers vagy a pécsi klubéletből országos és a környező országok határain átnyúló Tesco Disco partysorozat megálmodója és főszereplője. Emellett a SpartakMusic menedzsment vezetője.
RED SWAMP
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A stoner/sludge metál műfajban utazó RED SWAMP ismerős lehet azok számára, akik figyelemmel kísérték a hazai fémzene történéseit. A tagok egyénileg is évtizedes zenei múlttal rendelkeznek, de a hazánkban is egyre közkedveltebb stílusban két éve kezdtek tevékenykedni. Első EP-jük szerzői kiadásban jelent meg 2015-ben, amelynek dalaival megnyerték az A38 és a Szerencsejáték Zrt. által szervezett Talentométer fődíját. Ezután megérkezett első videóklipjük is, amit a Tiszassippi című dalukhoz forgattak. Első nagylemezük 2016 nyarán látott napvilágot, szintén Tiszassippi címmel. A lemezen tíz dal szerepel és a svéd Jens Bogren masterelte, aki többek között a Sepultura, és még sok más nagy zenekar anyagán dolgozott már. Második videóklipjük a nyári fesztivál-feelinget hivatott megörökíteni, Bitter Paradise címmel, amelyet a Drain és a Holy Burden című dalokhoz készült szövegvideók követtek. Turnéztak a Dungaree-vel, az Omega Diatribe-bal és az osztrák CroworD-del, többször játszottak a Dürer Kertben, és egy alkalommal felléptek a legendás amerikai Karma To Burn előzenekaraként is. Az amerikai stoner-rock legenda Clutch zenekar menedzsmentje őket választotta budapesti előzenekarnak, a koncert élő felvétele az év végén várható. Őszi külföldi turnéjuk után 2018 tavaszán megjelenő új albumuk dalainak írására koncentrálnak, amelyet egy vadiúj klip kísér majd.

Az Ossian és a Fahrenheit együttes alapító tagja, jelenleg a KISS Forever Band-ben és Koncz Zsuzsa zenekarában játszik. Több mint 15 éve a Kőbányai Zenei Stúdió gitár- és zenekari gyakorlat tanára. Közreműködött számos hazai előadó lemezén és koncertjein.
Shaibo
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A Shaibo 2015-ben alakult, négytagú formáció. Több regiszterből táplálkozó, kifinomult popzenéjüket jazzes-soulos elemekkel vegyítik, egyedi hangzásviláguk kialakításában az alkotói flow kapja a legnagyobb szerepet. Az együttesben játszik Szigeti Zsófia (ének), Cseh Péter (gitár), Nyitrai Péter (basszus gitár) és Klassz Ádám (dob). A bandának 2016-ban jelent meg az első EP-je Corallium címmel. Számos budapesti klubban felléptek már, így játszottak a Kuplungban, a Mika Tivadarban, a Toldiban, a GMK-ban, a Fonóban, az Aurórában, a Dürer Kertben, a Zsiráf Budapestben, a Józsefvárosi Galériában, emellett pedig a Tilos Rádióban is felcsendült már egy-két daluk, és megfordultak több vidéki klubban is, például Pécsen a Nappaliban. A Művészetek Völgyén a Harcsa Veronika udvarban léptek fel. Az őszinteségben és természetességben hisznek, aminek igyekeznek ők is megfelelni zenéjükkel. Több tehetségkutatón szerepeltek már eredményesen, így az Öröm a zene döntőjén harmadik helyezést, az Éter és a MÜPA Garage Band kezdeményezésén első helyezést értek el, de a Fülesbagoly és a Jam for Nature tehetségkutatón is különdíjasok lettek. „Azért jelentkezünk, mert úgy gondoljuk, hogy a Hangfoglaló Program egy remek lehetőség arra, hogy előrelépjünk. Egy év múlva szeretnénk rögzíteni egy új EP-t és lehetőség szerint aktívan részt kívánunk venni a hazai, illetve európai zenei életben – koncertezés, showchase fesztiválok, stb.”

Bágyi Balázs jazz - dob előadóművész, zeneszerző, zenetanár, a mai magyar jazz meghatározó alakja, a Magyar Jazz Szövetség elnöke. Saját formációi mellett az elmúlt évtizedben számos amerikai és európai muzsikussal dolgozott együtt, többször turnézott az Egyesült Államokban, szerte Európában, és így vált nemzetközileg is elismert művésszé.
Sin Seekas
Támogatás összege: 1 994 000 HUF • Város: Hódmezővásárhely

A Sin Seekas egy vajdasági olvasztótégely, amelyben ska, overcross reggae, dancehall, funk és balkáni dallamok is keverednek. Tagjai a zentai fenegyerekek mellett a budapesti Kőbányai Zenei Stúdióból és a Rotterdam Codart Zeneakadémiáról csöppentek a színpadra. A banda 2010-ben alakult, első évben akusztikus duó, majd trió volt és 2016-ban érte el jelenlegi formáját. A Sin Seekas tagjai: Ujházi Tamás, Dienes Ákos, Szögi István, Pósa Fanni, Sóti Juli és Pintér Tamás. A The Marriage of Power and Money című daluk 2012-ben a Festival Omladina zeneszerzői verseny győztese lett. 2017-ben pedig a boszniai Demo Fest szakmai zsűrije 471 jelentkező közül beválasztotta őket a legjobb 30 közé. Felléptek már a Szigeten, a SZIN-en, a Művészetek Völgyében, a L27 Reggae Campen, a vajdasági Dombos Festen és a Malomfesztiválon is. A Hangfoglaló Program egy új lehetőséget és kihívást állított a zenekar elé, és nagy lendülettel vágnak bele első nagylemezük elkészítésébe. Remélik, egy év múlva is kreatív és céltudatos zenészekként haladnak felfelé a zenei létrán.

A Ladánybene 27 zenekar vezetője és a LB27 Reggae Camp főszervezője. Reggae-körökben ismert, hogy zenekarával és a Camp szervezése során nagy figyelmet fordít az új generáció (RegGaeneráció) felkutatására, kezdeti lépéseik támogatására. Nagyon fontosnak tartja, hogy az általuk meghonosított műfaj, a reggae szépen működjön Magyarországon!
SONYA
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A SONYA 2013 elején alakult. Az egyszámos projektnek indult formáció végül Viva Comet-díjas zenekar lett – Kitchenfloor című daluk klipje nyerte el a díjat, amely a Toldi Moziban debütált. Korbucz Sonya énekes, dalszerző, gitáros mellett még három tagot számlál a zenekar, amelynek eddig egy EP-je jelent meg. Leginkább post-rock stílusban alkotnak. A SONYA tagjai más zenekarokban is játszanak, mint az Oaken, a dUNA, a Shell Beach vagy a New Eves. Az énekesnő dolgozott már együtt Karányival és Kristóf Norberttel is, korábban pedig metál zenekarokban működött közre gitárosként. Felléptek már az Akváriumban, az A38-on, a Dürerben, a GMK-ban, a Toldiban és a Millenáris színpadán is, de játszottak a Pécsi Est Caféban, a Zsolnay Negyedben, a Nagyerdei Víztoronyban, a székesfehérvári Nyolcas Műhelyben, a Fishing On Orfű Fesztiválon és a Bánkitó Fesztiválon is. Sonya hatalmas élménynek tartja az MR2 Szimfonik Live koncertjét, ahol sokezres tömeg előtt játszhatta el Mad World-feldolgozását, kórussal és zenekari kísérettel, de fontos esemény volt a zenekar életében a 2016-os II. Klipszemle, amelyen szervezői különdíjban részesültek. A SONYA az anyagi támogatáson kívül az ütemezett munkarend miatt jelentkezett a Hangfoglaló Programra, amelyre minden zenekarnak szüksége van ahhoz, hogy elkészíthessen egy nagylemezt. „Nem tudjuk hol fogunk tartani egy év múlva, de annyi biztos, hogy el szeretnénk készíteni az anyagainkat, hogy végre bemutassuk azokat a közönségünknek.”

Dobos, dalszerző. A Rémember zenekar alapító tagjaként kezdte, amely jelentős szereplője volt a 90-es vége/2000-es évek eleje underground rock színterének. A zenekar három évig Londonban tevékenykedett. Utána a Nemjuci alapító tagja. 2011 óta az Artisjus vezetőségi tagja. Jelenleg a Dope Calypso zenekar dobosaként láthatjuk országszerte a fellépéseken.
The Beans
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

The Beans-t 2015-ben alapította Vida Áron és Horváth Richárd. Az együttes a Kikeltető tehetségkutatóban mutatkozott be, majd felvettek egy albumot. „A zenekar előtte nem sűrűn koncertezett, ezért nem volt pénz stúdióra, tehát szeretjük érdemi teljesítményként emlegetni, hogy egyedül vettük fel és kevertük meg az első lemezünket.” Az album nagyon jó kritikákat kapott és egyre több helyre hívták őket koncertezni. Ekkor tagváltás történt, és belépett a zenekarba Hajnes Bálint (dob) és Fűzi Balázs (basszusgitár). A The Beans két kört is ment az index.hu dalversenyén, a Made In Pécs fesztivál zárókoncertjén pedig teltházas bulit adtak. Ezt követte egy szintén teltházas A38 buli, ahol a King Khan And The Shrines-szal léptek fel. „A banda egy elég intenzív éven van túl, nagyszabású koncertekkel, jelentős fesztiválfellépésekkel, külföldet is érintő turnéval, tehát elérkezett az idő egy új album készítésére, amelynek a pénzügyi forrását egyértelműen a Hangfoglaló Programban láttuk.” A következő korongot tehát tavasszal szeretnék megjelentetni, amivel majd európai turnéra indulnak.

A jogi egyetem után a rádiós szakmában landolt. 7 év Danubius Rádió és 5 év 90.9Jazzy Rádió kereskedelmi vezetés után 2011 óta saját lemezkiadóját és management ügynökségét vezeti: klassz csapat, kiváló zenészek, pompás hangulat, aktív élet.
The Bluebay Foxes
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

The Bluebay Foxes 2015-ben alakult és 2016 áprilisában debütált. Zenekaruk hozza a klasszikus rockfelállást, összesen négyen vannak. Főként indie-rockot játsszanak, de merítenek a brit gitárzenéből és Amerika déli államaiból származó rockzenéiből is. Eddig két single-t és egy kétszámos live session-t jelentettek meg, most októberben pedig kiadták az első, többszámos EP-jük is, Waste címmel. Többször felléptek már az A38-ban, a Dürerben, a Kuplungban, a Barba Negra Trackben és az Akvárium nagyhalljában is. A zenekar különdíjas lett az Éter tehetségkutatón, és közönségdíjat kapott a Müpa Garázsband versenyén. “Az előző évadokban is figyelemmel kísértük a Hangfoglaló Programot, és úgy gondoltuk, most jött el az idő, amikor igazán nagyot nyerhetünk ezzel. Szeretünk dolgozni az általunk kigondolt ötletekért, és nagy segítség, hogy ezt támogatással valósíthatjuk meg. Szeretnénk egy nagylemezt készíteni, amivel elégedettek vagyunk. Bízunk benne, hogy ez alatt az egy év alatt még több emberhez el tudjuk majd juttatni a zenénket, még több klubban felléphetünk, és ott tudunk majd lenni több fesztiválon is.”

Az Ivan & The Parazol nevű magyar, alternatív rockbanda énekes tagja. Az együttes 2010 februárjában alakult Budapesten, és táncoltató rock'n'roll zenéjének köszönhetően rövid idő alatt kedvelt koncertzenekarrá vált a fiatalok körében. A zenekar a mai divatos alternatív, post-punk és indie trendekhez igazodva értelmezi újra a a 60-as 70-es évek rockzenei irányzatait.
The Mabon Dawud Republic
Támogatás összege: 2 000 000 HUF • Város: Budapest

A The Mabon Dawud Republic 2017-ben alakult. A progresszív afrobeatet képviselő formáció létszáma folyamatosan változik, kilenc és húsz fő között mozog. A tagok között van: Szőke Barna, Harangozó Sebestyén (gitár), Hock Ernő (basszusgitár), Zahár Fanni (szaxofon), Weisz Gábor, Kováts Gergő (szaxofon), Meggyes Ádám (trombita), Csapó Krisztián (harsona), Bognár Szabolcs (billentyű), Halmos András, Czirják Tamás, Krecsmáry Zsolt, Boros Levente, Szarvas Dávid (dob, perka). A zenészek a Qualitons, a Zuboly, az Irie Maffia, a SoulClap Budapest, az Amoeba, a Jü, a Manaky, a Szabó Balázs Bandája, a Sena Live Band, a makrohang és még sok más formációban zenélnek. Nem jelent meg még saját lemezük, sem EP-jük, de számos budapesti klubban felléptek már. Játszottak a Trafóban, az Instantban és a Pontoon-on is. A The Mabon Dawud Republic szervezte meg Közép-Kelet Európa első hivatalos Fela Kuti emlékestjét, a Felabration Budapestet, ahol Sena, Saïd Tichiti, a Slow Village és Akkezdet Phiai mellett Dele Sosimi, Fela eredeti zenekarának tagjaival zenéltek együtt a tagok. Kiemelkedő eseménynek tartják a Trafós fellépésüket, ahol a teltházas tömeget három órán keresztül táncoltatták. A Hangfoglaló Programot nagyszerű kezdeményezésnek gondolják. Elsősorban a lemez elkészítése miatt jelentkeztek, ugyanis szeretnének, minél jobb minőségű felvételeket csinálni, ezáltal pedig több emberhez eljutni, és még több élő fellépést elvállalni.

Mentor: Gátos Iván
1990 óta aktív zenész. Számos formációban működik közre billentyűsként. 2002-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán. A Váczi Eszter Quartet alapító tagja, két lemezt is készített a négyszeres Grammy-díjas Helik Hadarral. A VEQ mellett ma Zorán zenekarának, illetve a Studio11-nek is az állandó tagja.