Nemzetközi kapuk kinyitása - interjú Bali Dáviddal

Négy magyar zenekar adhat koncertet Európa legfontosabb könnyűzenei, szakmai eseményén, a január 15. és 18. között Hollandiában zajló Eurosonic fesztiválon. Ráadásul 13 év után, a Harmed révén újra lehet magyar díjazott a Music Moves Europe Talent Awardson. A HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) munkájáról Bali Dávid, a HOTS könnyűzenei exportiroda vezetője mesélt Kőszeghy Bélának.
 

A három teljes évet maga mögött tudó HOTS exportiroda tevékenysége és tapasztalatai alapján kirajzolódik már, hogy milyen hazai produkciók lehetnek exportképesek?

A HOTS munkáját is finanszírozó NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program éves szinten több mint százmillió forinttal támogatja a nemzetközi karrierre készülő produkciókat. Ez azt jelenti, hogy végre a könnyűzenében is működik egy kiegyensúlyozott támogatási rendszer, amiben minden műfaj képviselői megtalálhatják a helyüket. Évente nagyjából száz formáció körülbelül félezer külföldi koncert révén keresheti a saját közönségét és piacát. Általános megoldás vagy titkos recept a könnyűzenei exportra azonban továbbra sincs. Az viszont látszik, hogy proaktív munkával minden számottevő nemzetközi piac megnyílhat a magyar tehetségek előtt, ha azoknak olyan karaktere van, ami az adott ország kínálatában nincs meg. Jelenleg három ilyet látok a folklóron kívül. A mindig megújulni képes budapesti gitárzenei undergroundot, ami együtt vibrál a várossal, az elektronikuszenei producereinket, illetve a rock-metal színteret, ami úgy tűnik, természetesen jön a hazai huszonévesekből. Nem véletlen hogy 13 év után éppen egy metalzenekar, a Harmed révén van újra magyar jelölt a legfontosabb európai tehetséggondozó díjon, a Music Moves Europe Talent Awardson.
 

 

Mit érdemes tudni erről a díjról, illetve a jelöltek közé bekerült Harmed-ról?

A Music Moves Europe Talent Awards a feltörekvő európai tehetségek legrangosabb díja. Korábban European Border Breaker Awardsnak hívták, és Cannes-ban adták át az MTV jóvoltából. Magyar győztes utoljára a Heaven Street Seven volt 2007-ben. Az idei 16 jelölt között szereplő Harmed egy feltörekvő metalbanda, akik már az első EP-jüket is amerikai kiadónál adhatták ki. Eddig több mint 18 országban koncerteztek, dalaikkal felkerültek minden streamplatform legfontosabb hivatalos playlistjeire, illetve több nemzetközi fesztiválon is bemutatkozhattak már. Azt gondolom, ez a jelölés már önmagában is érték.

Nemcsak azért, mert ezzel Magyarország, a hazai könnyűzene is fókuszba kerül a nemzetközi szintéren, hanem mert jól mutatja: ha egy feltörekvő formáció megtalálja a hiteles önkifejezésmódját, akkor nincsenek határok. Január 17-én este, az Eurosonic programjában szereplő díjkiosztón szoríthatunk a Harmed-ért.
 


A Harmed, miután átvették a Music Moves Europe Talent Awards díját. A kép forrása a zenekar Facebook oldala.

Ezen a jelölésen túl mik tekinthetők a tavalyi év legnagyobb eredményeinek a könnyűzenei export tekintetében?

Nemcsak izgalmas, de az eddigi legsűrűbb év áll mögöttünk. A Hangfoglaló Program révén tavaly 103 magyar zenekar 475 koncertet adott 38 országban. Emellett a HOTS-on keresztül további 30 magyar formáció három kontinens 18 országában 20 szakmai eseményen – úgynevezett showcase fesztiválokon –, 63 koncerten mutatkozhatott be, jellemzően zeneipari, szakmai közönség előtt. Nehéz mindent felsorolni, de a magam részéről nagyon büszke vagyok arra, hogy a The Qualitons lehetett az első magyar zenekar, akik szerepelhettek a világhírű, amerikai KEXP saját rádióműsorában egy élő felvétellel. Vagy arra, hogy az egyébként évekkel ezelőtt a Hangfoglaló Program induló előadói támogatottjaként feltűnt Mongooz and the Magnet Korea egyik legnagyobb fesztiváljára térhetett vissza tavaly. Ugyanígy öröm, hogy a barcelonai Primaverán már két magyar fellépő játszhatott, illetve a bécsi Waves Viennán és a szöuli Zandari Festán is Magyarország volt a fókuszország, ami ugyancsak több zenekarnak jelentett nemzetköz megmutatkozási lehetőséget. Ezek ráadásul nemcsak azért fontosak, mert az adott zenekar előtt nyitnak meg kapukat, hanem mert az egész magyar könnyűzenei export útját egyengetik.

A külföldi jelenlét támogatásán és szervezésén túl mivel tud a HOTS az exportképes zenekaroknak segíteni?

Egyértelmű feladatunknak tekintjük a nemzetközi jelenléthez nélkülözhetetlen tudás átadását, azaz az exportorientált edukációt. A saját nemzetközi dalszerzőtáborunk, a HOTS SongLab több mint 200 jelentkezéssel zárult tavaly. Ezen nemzetközi Grammy-díjas producerek fejezhették be olyan magyar szerzők, mint Dallos Bogi, Barabás Lőrinc vagy a feltörekvő Saya Noé dalait. A külföldi jelenléthez szükséges ismeretek megszerzésére fókuszált a tavalyi szigligeti OBL táborunk is, ahol ötven zenésszel foglalkoztak külföldi szakemberek. De 2019-ben a HOTS gondoskodhatott a Budapest Showcase Hub (BUSH) konferenciaprogramjáról is, hogy olyan nemzetközi tudást hozhassunk el a hazai piaci szereplőknek, amivel nemcsak az exportot, de a belső dinamikákat is inspirálhatjuk. És ha már az exportról beszélünk, fontosnak tartom megemlíteni azt az általunk szervezett és a Hangfoglaló Program által finanszírozott nemzetközi rádiókampányt, aminek köszönhetően például a Belau, a Platon Karataev vagy épp a Mongooz and the Magnet olyan rádióadók műsorába kerülhetett be folyamatosan, mint a KCRW, a Radio Eins vagy a RAI2.

 

Ennek az interjúnak a megjelenése idején zajlik Hollandiában az Eurosonic, a legfontosabb nemzetközi, könnyűzenei showcase fesztivál. Kik képviselik Magyarországot?

Az Eurosonic minden évben a legfontosabb showcase fesztivál, ahol idén négy magyar zenekar léphet fel. A három koncertet adó The Devil’s Trade, a MMETA-ra jelölt Harmed, a tavalyi Nagy-Szín-Pad győztes The Bluebay Foxes, és a KEXP-t is megjárt The Qualitons játszik majd Groningenben. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a fesztivál minden napján lesz magyar program. Hónapok óta dolgozunk azon, hogy ezek a zenekarok sikerélménnyel és új kapcsolatokkal térhessenek haza, illetve, új kapuk nyíljanak meg a magyar könnyűzene előtt. Ha pedig esetleg Magyarország, a Harmed révén egy díjjal is hazatérhet az Eurosonicról, akkor talán azt mondhatjuk: jól indult ez az év.

Forrás: kultura.hu