Határokon átívelő könnyűzene - Konferencia a fesztiválexportról, YouTube-csatornáról és koncertjegyekről

2015. 09. 28. Jogdíj kampány

A Cseh Tamás Program Jogdíjbevételek Növekedését Ösztönző Alprogramja keretében nemzetközi konferenciát rendeztek az A38 hajó kiállítótermében szeptember 25-én. A térség országainak zeneipari szakemberei a régióban tapasztalható jelenségekről, változásokról folytattak eszmecserét.

A konferenciát Doncsev András nyitotta meg. Az NKA alelnöke köszöntőjében a Cseh Tamás Programot ismertette. Elmondta, hogy az első évet követően rendkívül sikeresnek mondható, a könnyűzenei szcénát támogató kulturális program a jövőben a szakmai tanulmányok és az eddigi tapasztalatok alapján biztosít majd újabb pályázati lehetőségeket, és helyez kifejezett hangsúlyt a zeneoktatásra.

A három blokkból álló konferencia alapja a közelmúltban elkészült helyi zeneipari jelentések nyomán összeállított vitaanyag volt. A moderált panelbeszélgetésekbe bárki bekapcsolódhatott a résztvevők közül, így a résztvevők nemcsak a magyar, de a horvát, a holland és az osztrák zeneipari jelenségek főbb tendenciáival is megismerkedhetett. Szó esett többek között a koncertlátogatók számának növeléséről, az élőzene versenyképességéről, az online zenehallgatási szokásokról, jogdíjakról és kultúrpolitikai tendenciákról.

Az első blokk témája az élőzene és a hanghordozók közötti viszony volt. Jeges Zsolt, a Mamazone kiadó képviselője vezette a beszélgetést. Kádár Tamás, a Sziget Kft. kulturális menedzsmentjétől, Kovács Ágnes, a Culture Crane marketing tanácsadója, valamint Borsos László, a Live Nation regionális igazgatója a fesztiválok szerepéről és „exportálhatóságáról” is szót ejtettek.

A második szekcióban a felvett zenei anyagok terjesztését, illetve felfedezését vitatták meg. Abban mindegyik közreműködő egyetértett, hogy az internet, azon belül is elsősorban a YouTube kikerülhetetlen tényezővé vált ebből a szempontból, amely gyakorlatilag átvette a televízió szerepét a felhasználók életében. Tóth Benjámin Péter (Artisjus) és partnerei, a Horvátországból érkezett Marina Feric Jancic, Incze Kinga (WhiteReport.hu), Bodrogi Bozán András (Google Ground), valamint Bubnó Lőrinc (Petőfi Rádió) osztották meg gondolataikat a hallgatósággal a kérdésben.

Az ebédet és egy rövid körsétát követően pedig a harmadik szekcióban a kultúrpolitika és a könnyűzene viszonyát vitatták meg a közreműködők: az osztrák MICA képviseletében Helge Hinteregger, Cor Schlösser, az amszterdami Melkweg alapítója, valamint Weyer Balázs, a WOMEX egyik rendezője beszélgettek. A moderátori feladatokat Nagy István látta el.