Egy igazi közönségsiker

2019. 03. 29. Könnyűzenei örökség

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramja a Hangőr Egyesülettel közösen indította el könnyűzenei filmklubját, az Extázis héttől tíziget 2017 tavaszán. A vetítéssorozat a popzene és filmipar óvatos frigyének gyümölcseit veszi számba, szakmai beszélgetésekkel összekötve. 2019. március 21-én Horváth Péter és Dobray György alkotását, a Szerelem első vérig című filmet láthatták az érdeklődők.

A vetítés után Gelencsér Gábor filmesztéta Dobray Györggyel, a film rendezőjével beszélgetett. Elsőként a zene témaköre vetődött föl: Dobray György elmondta, hogy a történethez passzoló zenét szerettek volna választani, és Dés László neve garancia volt a minőségre. Eleinte dzsesszben gondolkodtak, azonban Dobray olyan rendező, aki szeret a közönséghez szólni, figyelembe veszi annak igényeit, így a rétegműfaj kevésbé tűnt jó választásnak. Arról is szó esett, hogy abban az értelemben zenés filmről van szó, hogy a zenének fontos szerepe van dramaturgiailag is. Azonban a film összetettebb egy sima zenés történetnél: az anya rákos megbetegedése, a tanár–diák kapcsolat fajsúlyos témák, melyek árnyalják a Szerelem első vérig sztoriját.

Gelencsér Gábor kiemelte a remek szereplőválasztást, ami nemcsak a felnőtt színészekre (például Jászai Jolira, Ujlaki Dénesre és Galambos Erzsire), hanem a gyerekekre is értendő. Dobray György elmesélte, hogy még a próbafelvételeken sem volt meg a főhőst eljátszó kamasz, végül szinte az utolsó pillanatban talált rá Beri Aryra (Berencsi Attilára) az Almássy téri Művelődési Központban, és rögtön megtetszett neki a fiú karaktere. A diákok a filmben – életkorukból adódóan – amatőr színészek voltak. Beri Ary ebből adódóan a felvételek során hitelesebben tudott játszani, ha a mondatok, kifejezések, amiket a szájába adtak, akár a sajátjai is lehettek volna. Így addig pofozták a jeleneteket, mígnem azok hitelesen hangzottak tőle.

Arról is esett szó az est folyamán, hogy a film nagyon nagy sikert aratott, kígyózott a sor a mozi előtt, még jegyüzérek is voltak, akik megpróbálták kihasználni a helyzetet. Ennek ellenére a kritika nem fogadta annyira jól az alkotást. Dobray György azonban a közönségnek készíti a filmjeit, véleménye szerint éppen ezért minden apró jelenetnek súlya van: a zenétől kezdve az apró, humoros kiszólásokig, melyeket a házigazda is kiemelt. A Szerelem első vérig az első olyan film volt a magyar filmtörténetben, mely a nézői reakciók révén kivívta a folytatás jogát, összesen három rész készült belőle. A vetítésre ellátogatók a harmadik rész készülésébe is bepillanthattak Dobray György visszaemlékezése révén. Végezetül Gelencsér Gábor arról kérdezte vendégét, min dolgozik éppen: egy dokumentumfilmet szeretne készíteni a munkaszolgálatosok emlékére. Aki ismeri a szerző munkásságát, az tudhatja, hogy nem idegen tőle a műfaj.

A filmklub következő alkalma 2019. április 11-én lesz. A nagy generáció című filmet vetítjük, a beszélgetés vendége pedig Csatári Bence történész lesz. A program Facebook eseményét eléritek ITT, jegyet váltani a szokásos 600 forintos áron pedig ITT tudtok.