Kollégiumi döntések új összetételben

2019. 03. 11. Hírek

Már az új tagsággal kiegészülve tartotta meg idei első ülését az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma. Március 6-án a kollégium döntött a könnyűzenével foglalkozó print és online médiumok, a pályakezdő menedzserek showcase fesztiválokra való utazását segítő nyílt, illetve két meghívásos pályázatról.

Az NKA Bizottsága február elején döntött arról, hogy a két kollégiumban is dolgozó tagok egyik tisztségről való lemondását elfogadja, és az így megüresedő helyek betöltésére az NKA elnöke tesz javaslatokat. A Hangfoglaló Program Kollégiumának 2015 februárjában kinevezett, és mandátumukban 2018-ban meghosszabbított tagjai közül ez két főt érintett: Tóth Tibor a Fesztivál Kollégiumban betöltött tagságáról mondott le, míg Dósa Richárd a Könnyűzene Kollégiumot választotta. Ezzel kikerült a kollégiumból az a személy, aki a legrégebb óta követhette nyomon az NKA-n belülről a Hangfoglaló, korábban Cseh Tamás Program fejlődését, hiszen Dósa Richárd 2014-ben már tagja volt annak a Zenei Kollégiumnak, amely a Program első pályázatairól dönthetett.

Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke több kollégium esetében is határozott új tagok felkéréséről. A Hangfoglaló Program Kollégiuma Vörös Istvánnal – a Prognózis együttes egykori énekesével, zenész, dalszerzővel – és Andrási Beátával, médiaszakemberrel, a Rock Rádió egykori tulajdonosával egészül ki. Így az idei első kollégiumi ülésen már öt tag döntött a még januárban beérkezett pályázatokról.

A Médiatámogatási Alprogram keretében, könnyűzenével foglalkozó print és online médiumok számára meghirdetett pályázatra huszonöt anyag érkezett be, összesen közel ötvenmillió forintos támogatást kérve. Míg a Magyar Könnyűzenei Menedzserképzést Támogató Alprogram keretében utánpótlási céllal meghirdetett, három showcase fesztiválon való részvételt támogató felhívásra tizennégy pályázat érkezett. Ezek mellett a Kollégium döntött a Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram keretében az alprogramot összefogó, a Hangőr Egyesületnek kiírt, illetve a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram részeként a Zene Háza szakmai munkáját támogató meghívásos pályázatokról. A döntések eredményeiről azok hatályosítását követően lehet majd beszámolni.