Debrecenben ér véget idén a Backstage Akadémia

2017. 11. 02. Jogdíj kampány

Szombaton idei utolsó állomásához érkezik a Hangfoglaló (korábbi nevén Cseh Tamás) Program zenei jogi képzése, a Backstage Akadémia. A helyszín ezúttal Debrecenben a Nagyerdei Víztorony lesz. Igazán különleges év volt ez a zenei jogi képzésben.

A Nagyerdei Víztorony ad otthont 2017. november 4-én 9:00-18:00 között az idei utolsó Backstage Akadémiának, amire minden érdeklődőt szeretettel várnak a kurzus vezetői (regisztrálni a zsofia.lehoczki@cstp.hu címen lehet a kurzus kezdetéig).

„Az idei év több szempontból is különleges volt.” – mondta el Lehóczki Zsófia a kurzus egyik vezetője, a Hangfoglaló Program jogdíjas alprogramjának koordinátora. „Idén nyílt először lehetőségünk arra, hogy ne csak szerzői jogi oldalról, hanem több aspektusból foglalkozhassunk a zeneipar jogi vonzataival egy átfogóbb képzés keretein belül, és arra is, hogy ebbe ne csak budapesti, hanem vidéki érdeklődőket, szakembereket is bevonhassunk.” A zenei jogi képzésre idén négy alkalommal kerül sor: Budapesten kívül Szegeden, Pécsett, és végül november első hétvégéjén Debrecenben. A korábbi években megszokott, egynapos, szerzői jogi központú beszélgetést pedig egy kétnapos, adójogi és általános polgári jogi kérdéseket is boncolgató workshop váltotta fel.

„Ez az új forma számunkra is kihívást jelentett, olyan képzést akartunk összeállítani, amire bárkinek megéri rászánni a hétvégéjét. A visszajelzésekből arra következtetünk, hogy ez remekül sikerült. Habár mindhármunknál elég magasan van a szakmai mérce, úgyhogy még vannak bőven ötleteink a zenei jogi képzés fejlesztését illetően.”

Ennek kapcsán Zsófi elmondta, hogy várhatóan 2018-ban is folytatódni fog a zenei jogi oktatás, amit igyekeznek szűkebben tematizálni és időben is rövidíteni. „Nagyon szeretnénk jövőre újabb vidéki helyszínekre eljutni, de már csak egy szűkebb, interaktívabb kurzussal, és az idén kipróbált, kétnapos, átfogó képzésből egyet, legfeljebb kettőt tartani - az érdeklődéstől függően - Budapesten.”

Nagy terveik vannak a zenei jogi képzés felsőoktatásba való beillesztésével is. „A 2017-es év egyik legizgalmasabb projektje számunkra a pécsi képzés volt, amelyek a Zenélő Egyetemmel közösen valósítottunk meg. Most először fordult az elő, hogy egyetemi keretek közé került a zenei jogi oktatásunk, és nem kifejezetten zeneipari szakemberekkel, inkább vegyes hátterű egyetemistákkal dolgozhattunk együtt egy hétvégi blokkszeminárium keretén belül.”

Október 14-15. között a Pécsi Tudományegyetemen, a ZEN szervezésének köszönhetően - stílusosan a Szenes Klubban -, az egyetem hallgatói vettek részt a Backstage Akadémián, amire - mint egy rendes egyetemi kurzusra – jelentkeztek és kreditet kaptak. „A Zenélő Egyetem ritka kincs, igazán különleges, hogy a könnyűzenéről felsőoktatási keretek között lehet beszélgetni, informálódni. Megtiszteltetés volt, hogy a Zenélő Egyetem befogadta a kurzusunkat, mindenképpen szeretnénk, ha ennek lenne majd folytatása.”

És persze nem csak ezt remélik a kurzusvezetők, hanem azt is, hogy 2018-ban a Zenélő Egyetem – és talán más felsőoktatási intézmények - hallgatói mellett, további zeneipari szakembereknek mutathatnak utat a jog útvesztőiben.